неділя, 30 квітня 2017 р.

Нюанси для безвізової мандрівки

Безвіз для України зовсім не означає, що тепер ні про що не треба дбати, коли плануєте подорож. Все ж про гроші, страхівку та транспорт потрібно потурбуватися.

Як свідчать новини, дата запровадження безвізу залишається незмінною - 11 червня 2017 року. Ось, що треба знати, щоб підготувати усі документи і картки.

Кілька загальних правил стосовно банківських карт:

1. Якщо Ви плануєте довгострокову поїздку, варто зателефонувати у банк та повідомити про це, щоб уникнути блокування картки через підозру в шахрайстві. Також поцікавтеся, що є обмеження за картковими операціями.

2. Фахівці все ж рекомендуюсь при безготівкових розрахунках мати при собі паспорт чи інший документ з фото, адже продавець має право перевірити, ци Ваша це картка.

3. Гроші на картку покладіть з запасом, щоб бети готовим до раптових змін курсу (таких "стрибків" нині трапляється мало, але краще підстрахуватися).

4. Підключіть смс-банкінг, так Вам буде легше контролювати баланс.

Які банківські картки краще брати за кордон?



Картка для розрахунків за кордоном має бути міжнародною (в Україні найпоширеніші є Visa/MasterCard). При цьому банківські спеціалісти зауважили, що в деяких Європейських країнах більшість торгівельних точок приймають виключно чіпові картки, тому поцікавтесь в своєму банку, чи є у них такий вид карток.

Банки також рекомендують оформити додаткову платііжну картку на випадок втрати основної. Мені, особисто, не доводилось втрачати картку, але якщо Ви все ж схильні губити речі, краще буде придбати таку собі.

Для уникнення додаткових витрат, пов'язаних з курсом, краще було б відкрити валютний рахунок.

Який вид страхування обрати для мандрівки?

Окремі українські банки надають власні страхові послуги. однак, можна звернутись до страхової компанії. Фахівці не радять звертатися до сумнівних страхових компаній, та задля власної безпеки замовляти стандартний пакет. Я ж рекомендую бути обачними за кордоном, особливо якщо це нетривала подорож, і замовити мінімальний пакет для заощадження коштів.
В середньому стандартний пакет обійдеться Вам у 500 грн, тоді, як мінімальний до 150 грн. Але краще зважте ризики перш, ніж купувати страхівку.
Наприклад, я любитель подорожувати громадським транспортом, ходити пішки містами, оселятися в кімнатах, де є принаймні ліжко. Я тому обираю мінімальні витрати. Ті ж, хто любить вилазки в гори, спати в наметах, загалом подорожувати з таким собі екстримом, краще все ж купити страхівку на всю тривалість подорожі.

Якщо Ви подорожуєте власним транспортом, його також доведеться застраховувати, оформивши "Зелену карту". Варто пам'ятати, що страховий ліміт на етапі формування цього полісу на встановлюється. При настанні страхового випадку страхова сума встановлюється згідно законодавства тієї країни, на території якої сталася ДТП.

При цьому, "Зелена карта", придбана в Україні, покриває лише збитки, які власник поліса заподіяв своїми діями іншим учасникам руху. А, скажімо, за розбиту фару в українській автівці з вини, наприклад, польського водія, відповідає не українська СК, а та, що оформила "автоцивілку" тому другому водієві.
Середні ціни "Зеленої карти" на сьогодні для легкового авто становлять 700 грн на 15 днів, 1200 грн на місяць і приблизно +700 грн за кожний додатковий місяць. Однак вартість страхування варто уточнювати у СК.

Загалом, щоб подорожувати без зайвих пригод, чи то на авто, чи то пішохідно по містах, варто прочитати ПДД  тієї країни, яку збираєтеся перетнути чи відвідати. Думаю, що цікавинки знайдуться й там. Особливо для нас, простих українців, котрі з нас не всі навіть бачили діючі світлофори на перехрестях.

Тому, готуйтеся до подорожей відповідально, підковуйтесь інформаційно та гарної всім дороги!

четвер, 6 квітня 2017 р.

Безвіз вже скоро?

Сьогодні, 6 квітня, у четвер, Європарламент проголосував за надання Україні безвізового режиму, "ЗА" виступила переважна більшість, тому ми вже дуже скоро, а саме в червні, безвізово перетинати кордон будемо лише з біометричним паспортом.


Саме тому нині почався ажіотаж стосовно отримання закордонних паспортів нового зразка. Сайти видачі закордонних паспортів нині перевантажені кількістю заяв на отримання цього основного документу, без якого всі бажаючі не зможуть насолодитися безвізом.


Що ж для нас означає цей довгоочікуваний безвіз?

Насправді це не виглядатиме для нас так, як це бачать мешканці Євросоюзу, перетинаючи кордон з Україною. Їм лише потрібно мати закордонний паспорт і гарний настрій.

Що українцям потрібно для перетину кордону?

  • Біометричний паспорт. Він має вмонтований мікрочіп з інформацією про вас, а саме: фото, підпис та відбитки пальців. Ця вимога зрештою діє для всіх країн, що отримали візову лібералізацію за останні десять років. Крім того, в ЄС видають виключно біометричні паспорти.

Якщо Ви не хочете зараз міняти свій закордонний паспорт на біометричний, або виготовляти такий для себе, можете працювати за старою схемою - подаватися на візу. Деталі та нюанси отримання Шенгенських віз я вже виклала в окремих статтях у моєму блозі.




  • Обґрунтування мети та умови свого перебування в Євросоюзі. Тут є два варіанти: бізнес-поїздка або туристична (безвіз не дає право на роботу в ЄС).

Для бізнес-поїздки потрібно показати один з трьох документів:

  • запрошення на зустріч;
  • інший документ, який підтверджує торгівельні чи ділові відносини (тобто ви самі обираєте зручний та можливий документ);
  • квиток на виставку чи зібрання, якщо метою поїздки є їх відвідування.
Для бізнес-поїздки не є обов'язковою вимогою зворотній квиток.

Для туристичної поїздки треба мати:

  • бронювання проживання або запрошення (не офіційне "візове", а довільне!), якщо ви збираєтеся зупинитися у друзів;
  • зворотній квиток (якщо ви подорожуєте автомобілем, це не є вимогою);
  • маршрут або план вашої поїздки;
  • підтвердження фінансової платоспроможності (про це нижче);
  • не перебувати у переліку осіб, яким заборонений в'їзд на територію країн ЄС (передусім, мова про порушників візового режиму)
Стосовно платоспроможності, то можна підтвердити її такими способами:

  • готівка (але практично ніхто в ЄС не возить значні суми готівкою);
  • тревел-чеки (застарілий і неактуальний варіант);
  • сплачене проживання та квитки;
  • фінансові гарантії сторони, яка запрошує;
  • кредитні картки (найбільш актуальний спосіб).
На кордоні можуть попросити зателефонувати на гарячу лінію банку, щоб перевірити баланс. Однак це не обов'язково.

Які основні правила перебування в країнах ЄС?

Простими словами, є два основних правила, яких треба дотримуватись і саме їх перевірятиме прикордонник:

  • правило 90 днів - перебування в Шенгенській зоні не більше 90 днів на кожні 180 днів (про це є окрема стаття у розділі про візи);
  • не працювати без робочої візи.

У завершення вищесказаного, висловлю власну думку стосовно безвізового режиму, який так чекають усі українці. Умови, згідно яких Євросоюз згоден нас приймати без візи, змушують ще більше схилятися до думки, що віза, то не так вже й погано. Як на мене, простіше отримати візу на рік-два і, будучи на перетині кордону, не перейматися, що в тебе може бути недостатньо коштів на картці або запрошення може бути недостатнім підтвердженням, і врешті тебе розвернуть на кордоні додому і всі плани підуть Сіркові під хвіст.
Запропонований сьогодні безвіз не дарує нам тієї свободи, на яку всі очікували. Тому залишається сподіватись, що крижане серце Європи розтопиться і вони послаблять гайки, спростивши умови перетину.

А поки що, бон вояж!