вівторок, 4 липня 2017 р.

Найбільш чудернацькі будівлі в Європі

Що й говорити про красу старовинної матінки-Європи, де всюди можна знайти куточок історії. Проте культурним надбанням може бути не лише будинок, збудований 400 років тому або замок, чиї руїни нагадують нам минулу велич. Порівняно нещодавно архітектори почали втілювати в реальність свої власні "химерні" задуми, які талановито перетворювались у "божевільні" витвори та досі привертають увагу туристів. Сьогодні я подам з десяток таких взірців, що без сумнівів Вас зацікавлять...

1. Будинок Бальо (Барселона, Іспанія)

Неординарне творіння великого Антоніо Гауді є одним із найвизначніших пам’яток архітектури.
В 1969 році Будинок Бальо визнали пам'ятником національного значення в Іспанії, а в 2005 – внесли до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Поціновувачі творчості Гауді бачать в будівлі фігуру гігантського дракону, зі спини якого стирчить спис Святого Георгія. Адже фасад будинку нагадує луску чудовиська, а в колонах та на балконах можна роздивитися обриси кісток жертв монстра. До речі, Будинок Бальо також називають Будинком кісток.

2. Будинок мистецтв "Kunsthaus" (Грац, Австрія)

За проектування "Кунстхаусу" в 2003 році взявся британський архітектор Пітер Кук з колегою Коліном Фурньє. Божевільна фантазія привела двох митців до реалізації інноваційних ідей.


Вельми незвичайна форма музею нагадує іншопланетянина. Сині пластикові панелі ніби стрибають по залізобетонному каркасу будівлі, "оживляючи" позаземне створіння.
На фасаді цікавим доповненням є флуоресцентні кільця, які використовуються як медіа-інсталяція в вечірній час. А вдень на "тілі" музею можна побачити зображення годинникової вежі замку Шльоссберг, який розташувався на протилежному березі річки.

3. Ідеальний палац листоноші Фердинанда Шеваля (Отрів, Франція)

Унікальну споруду, в якій кожна деталь продумана до дрібниць, побудував власноруч поштар Фердинанд Шеваль. На втілення своєї мрії чоловік витратив 33 роки – з 1879 по 1912.

Одного дня він почав збирати камені для майбутнього палацу. Вражаюча наполегливість та надзвичайно сильна внутрішня мотивація змушували його це робити 20 років. Паралельно листоноша вивчав архітектурні стилі різних часів.
Після цього він звільнився з роботи та взявся за будівництво. На це пішло ще 13 років. Але результат виявився приголомшливим. Так мрія з каменю, цементу та дроту в різностильовій оболонці стала визначною пам’яткою Отрова та символом незламності на шляху до заповітного бажання.
Сам Шеваль у своїй автобіографії написав про це так: "Неважливо, якого ви віку і чого прагнете досягти. Поки ви досить сміливі, стійкі і готові наполегливо працювати, ви неодмінно досягнете успіху".
4. Театр-музей Далі (Фігерас, Іспанія)
Створення музею стало відповіддю Далі на прохання мера Фігерасу подарувати місту одну з робіт митця. Так, у 1974 році на місці згорілого під час громадянської війни театру постав божевільний музей від божевільного генія.

 Цегляно-червоний фасад музею та вежа "прикрашені" яйцями та ліпниною у вигляді булочок, бо Далі вважав цю їжу найкращою.

Хліб став одним з давніх предметів фетишизму і нав'язливих ідей в моїх роботах. Це номер один, якому я був вірним найбільше, – казав митець.


До слова, Сальвадор Далі хотів, аби його поховали в підлозі головної виставкової зали. Більше того, він бажав, щоб над місцем його поховання був туалет. Зрештою, так і зробили: над забальзамованим тілом художника розташовані чоловіча і жіноча вбиральні.



5. Будинок "Лісова спіраль" (Дармштадт, Німеччина)
"Лісова спіраль" – ще один неймовірний вибух фантазії Хундертвассера. Будівництво споруди розпочалося у 1998 році, проте закінчили його вже після смерті митця – у 2000 році.

У 12-поверховому будинку у формі равлика 105 квартир, в яких живуть звичайні мешканці міста. На пологому даху розташувався сад, що "прихистив" живі дерева та кущі. А у внутрішньому дворі є водоймище. Окремо варто сказати про вікна. Жодне з 1048 вікон не має близнюка. А з деяких ще й ростуть дерева. І, згідно з довогором оренди, мешканці дому зобов’язані за ними доглядати. 
Стиль різнокольорового будинку – відсутність прямокутних форм та прямих ліній. Адже Хундертвассер був упевнений, що "пряма лінія – це безглуздо".

6. Будинок "Hundertwasser" (Відень, Австрія)

В 1986 році у Відні "народилась" неймовірна авангардна будівля, спроектована видатним австрійським архітектором Фріденсрайхом Хундертвассером (хоча насправді він був художником) у співавторстві з колегою Йозефом Кравіною.


Митець вважав, що не можна жити в однакових будинках. Тож соковита фантазія підштовхнула його створити, як Хундертвассер сам називав проект, "Екологічний будинок" – в прямому сенсі динамічні стіни, вихор кольорів, мозаїка та різноформатні вікна.

Взагалі, структурна дефрагментованість "природної архітектури" Хундертвассера – це бажання гармонізувати стосунки людини і природи. Тож це більше, ніж будівля. Це філософія життя. До речі, нематеріальний бік своїх робіт доводить і той факт, що митець відмовився від гонорару за виконану роботу.

7. Готель "Дух Галереї" (Братислава, Словаччина)

Те, що виглядає як мальовничий вибух сучасного мистецтва, насправді є готелем «Galleria Spirit». Дивовижний будинок розташований прямо на кордоні цієї країни з Австрією, недалеко від Старого міста Братислави. Унікальний вигляд цього готелю рішуче виділяється серед інших будівель міста.


8. Кривий будинок (Сопот, Польща)

 «Кривий будиночок» являє собою торговий центр в приморському місті Сопот. Будівля була спроектована архітекторами Шотинским і Залеським, натхненними ілюстраціями книжок з казками. Підсумком їхньої творчості став будинок, що підкорює своїми нереальними хвилеподібними формами.



Будівництво будівлі завершилося в грудні 2003 року. Архітектори черпали натхнення від малюнків та картин польського художника та ілюстратора Яна Мартіна Шанцера і шведського художника Пера Далберга. При розгляді будинку здається, що колись він був "нормальним", але в якийсь момент взяв і почав "танути". Іншими словами, будова більше нагадує фантазію сюрреаліста, ніж реальну будівлю. Особливо цікаво роздивлятися "Кривий будинок" вечорами, коли він підсвічується.
9. Танцюючий будинок (Прага, Чехія)

Цей незвичайний дім був побудований на місці руїн, які залишилися з часів війни. Довгі роки неподалік жив президент Чехії Вацлав Гавел, і саме під його керівництвом здійснювалося будівництво. За схожість з танцюючою парою будинок жартома прозвали "Джинджер і Фред" на честь легендарних танцюристів Джинджер Роджерс і Фреда Астера.


Спроектований чеським архітектором Владо Милунічем разом з його американським колегою Френком Гері на березі річки Влтави в центрі Праги. Дивовижна будова має ще одну назву «Джинджер і Фред» в честь танцюристів Фреда Астера і Джинджер Роджерс. Споруду будували для художньої галереї та згодом її викупила фінансова компанія. 

10. Бульбашковий будинок (Канни. Франція)


Бульбашковий будинок розташований на Лазуровому ужбережжі Франції, з видом на середземне море. Він був побудований в 1989 році за проектом архітектора Антті Ловаг та придбаний модельєром П'єром Карденом. Розташований в одному із самих гламурних районів Франції, та часто здається в оренду для вечірок або фотосесій.

Будинок демонструє можливості сучасної архітектури: дім цілком позбавлений кутів та нагадує розсип мильних бульбашок, що вилетіли на узбережжя. Будівля і всередині вся "бульбашкова": круглі вікна, кулеподібні зали, тераси. Чудернацький образ доповнюється природнім рожевим кольором будинку.

0 коментарі:

Дописати коментар