понеділок, 9 березня 2020 р.

15 найгарніших мостів Європи

З прадавніх часів люди споруджували мости через ріки, були то колоди, потім дерев'яні кладені дороги з кам'яними опорами, потім цілковито з каменю...
Римляни вдосконалили конструкцію мосту достатньо, щоб ми й сьогодні могли милуватися величчю їхніх будівельних надбань. Минали століття і кожний архітектурний стиль залишив відбиток на проектуванні мостів, чимраз вражаючи дедалі більшою пишністю, практичністю та наданим змістом...
До наших днів дійшло чимало мостів, перекинутих через могутні ріки та невеликі потічки. І важко серед них обрати якусь невелику кількість найгарніших та найнадійніших. Та, все ж, я взяла на себе честь поділитися з Вами саме "най-най", на мою думку, мостів.
Почну я, безперечно, з найромантичнішого місця на Землі...

1. Карловий міст (Karlův most). Прага, Чехія


Будівництво Карлового мосту через Влтаву, що з’єднує Празький град і Старе місто, було розпочато в 1357 році за наказом імператора Священної Римської імперії Карла IV, чиє ім’я він і носить. Кам’яний Карлів міст довжиною 520 метрів складається з 16 арок - колосальних та елегантних водночас. Його прикрашають тридцять скульптур, переважно релігійного змісту. Найвідомішою вважається фігура католицького святого Яна Непомуцького. За легендою, він приносить удачу кожному, хто до нього доторкнеться.

2. Ракотцбрюке (Rakotzbrücke). Габленц, Німеччина


Міст Ракотцбрюке або Чортів міст знаходиться в землях Саксонії. Він був побудований в 1860 році і до цих пір вражає туристів своєю точністю. Адже з якого боку не подивись на міст його склепіння утворюють ідеальну окружність. Існує кілька легенд про будівництво моста. Одна з них свідчить, що за будівництво моста взявся невдаха архітектор. Щоб звести такий красивий міст йому довелося укласти договір з дияволом. Але нечиста сила побажала розплати: перший, хто пройде по мосту дістається нечисті. Архітектор першим по мосту пустив собаку. Диявол розлютився і зник, з тих пір його ніхто не бачив. Згідно з іншою легендою, той, хто пропливе опівночі під мостом розкриє свої приховані здібності. Одна умова - не можна дивитися воду і торкатися до водної гладі. 

Також ще існує думка, що цей міст є порталом в інші світи.

3. Кремербрюке (Krämerbrücke). Ерфурт, Німеччина

Міст Кремербрюке (в перекладі «Міст крамарів») над вузькою річкою Гера – одна з головних пам’яток німецького міста Ерфурт. Але що це насправді, міст чи вулиця? Мабуть, і те й інше. Спочатку дерев’яний, пізніше, з 1325 року –  кам’яний, Міст крамарів багато разів страждав від повеней і пожеж, його неодноразово відновлювали і перебудовували. У 32 будинках на мосту розташовані житлові квартири, крамниці, художні галереї і навіть діюча церква.

4. Каппельбрюке (Kappelbrücke). Люцерн, Швейцарія


Міст Капелльбрюке (в перекладі «Міст каплиці”), побудований в 1332 році в Люцерні, над річкою Ройс, вважається найдавнішим дерев’яним критим мостом в Європі. Під дахом галереї 204-метрового пішохідного моста, який спочатку використовувався як частина оборонного укріплення навколо міста, розміщені яскраві сцени з історії Швейцарії (у вигляді 111 трикутних картин). До мосту примикає 43-метрова восьмигранна цегляна «Водна вежа» (міст і вежа є маркою Люцерна і найбільш фотографованою пам’яткою в країні).

Цей чудовий міст має свою історію. Усередині міст був прикрашений картинами 17 століття, що зображали місцеві історичні події, але майже всі зображення були знищені пожежею, що трапилося майже 1993 року. Близько ⅔ моста і 85 з 110 зображень були втрачені, деякі з них датувалися 1611 роком. Тільки 25 картин вдалося врятувати і відреставрувати, а роком пізніше був перебудований і сам міст.

5. Тауер Бридж (Tower Bridge). Лондон, Велика Британія (Англія)


Найвідоміший у світі розвідний міст Тауер-брідж, побудований в Лондоні в стилі вікторіанської готики 1884-1894 років, назвали так через близькість до похмурої фортеці Тауер. За задумом архітекторів, галереї, розташовані на верхньому ярусі моста на висоті 44 метрів, дозволяли пішоходам переходити через Темзу незалежно від того, розведений міст чи ні. Тоді через активне судноплавство міст розводили до 50 разів на день, а сьогодні – лише 4-5 разів на тиждень. Міст є не тільки символом Лондона, але й символом усього Об’єднаного Королівства.

6. Лотефоссен (Låtefossen). Скаре, Норвегія



Біля підніжжя найпопулярнішого водоспаду в Норвегії Лотефоссена знаходиться один з найкрасивіших мостів світу. Цим мостом  проходить автомобільна дорога. Багато туристів зупиняються на мосту, щоб зробити фото водоспаду. Вид звідси і справді цікавий: два роздільних потоки води з висоти 165 метрів летять вниз, розбиваючись об каміння.

7. Міст Олександра ІІІ (Pont Alexandre III). Париж, Франція


Найбільш відповідний епітет для цього паризького мосту – елегантність. Його будівництво почалося в 1896 і закінчилося в 1900 році. Він побудований в стилі арт-нуво і прикрашений статуями німф, херувимів, крилатих коней, ангелів, кораблів і вінтажними ліхтарями уздовж перил. Міст є одним з найбільш декорованих мостів світу. Статуї, зроблені із золота, бронзи, міді й каменю підкреслюють його Паризький стиль.

8. Гленфіннан (Glenfinnan). Гленфіннан, Велика Британія (Шотландія)


На весь світ 380-метровий віадук Гленфіннан прославився завдяки екранізації романів про Гаррі Поттера. "Гоґвартс Експрес" у кіно, а в реальному житті - історичний паровоз "Джекобайт" - проїжджає мостом на шляху між містами Форт-Вільям та Маллейг. Найдовший бетонний віадук Шотландії, що складається з 21 арочного прольоту, був відкритий для руху потягів в 1901 році. Це перший міст такого типу, повністю побудований з бетону. Віадук Гленфіннан зображений на 10-фунтовій банкноті, яку в 2007 році випустив Банк Шотландії.

9. Старий австрійський віадук. Ворохта, Україна

Залізничний кам’яний арковий міст через річку Прут на Івано-Франківщині у селищі Ворохта. Один з найстаріших та найдовших кам’яних аркових мостів (віадуків) Європи. Збудований у 1895 році за часів Австро-Угорської імперії полоненими італійцями. Спроектований він львівським професором Зигмунтом Кулькою, а побудував його Станіслав Равич-Косинський. Довжина мосту – 130 метрів, ширина – 65 метрів, а протяжність центральної арки — 30 метрів. Таке будівництво – це перший досвід в Європі.

10. Мійо (Millau). Мійо, Франція

Цей міст занесений у Книгу рекордів Гіннеса як найвищий у світі. У висоту він сягає 341 метри. Це вище за Ейфелеву вежу і лише ненабагато вище Емпайр-стейт-білдінг в Нью-Йорку. «Нью-Йорк Таймс» проголосив міст «тріумфом інженерії», а на каналі ВВС його назвали «одним з головних інженерних чудес 21 століття». Урочисте відкриття мосту за участю президента Жака Ширака відбулося в 2004 році. Простягнувся міст над долиною річки Тарн поблизу міста Мійо. Водіям, які проїжджають по мосту, відкриваються приголомшливі види Франції, причому час від часу тут випадає шанс проїхатися прямо над хмарами!

Віадук користується величезною популярністю навіть у тих мандрівників, які не захоплюються конструкторськими рішеннями, а цінують лише красиві види.

11. Ріальто (Ponto di Rialto). Венеція, Італія

Ще один міст з багатою історією. Він був побудований в XV столітті, з’єднавши берега Гранд-каналу у Венеції. Точніше, міст був споруджений ще раніше, 1181 року, але тоді він представляв собою маленьку баржу, що служила єдиним способом перебратися на іншу сторону Гранд-каналу. У 1551г. влада вирішила удосконалити міст. Кращі архітектори в історії людства, включаючи Мікеланджело і Палладіо, пропонували плани реконструкції моста, але ця честь, зрештою, випала Антоніо да Понте. Багато архітекторів ставилися скептично до його планів і передбачали обвал мосту, але він кинув виклик критикам, і міст стоїть донині. Класична венеціанська архітектура додала йому привабливості і аж до ХІХ століття Ріальто був єдиним мостом через Гранд-канал і єдиною сполучною ланкою між двома сторонами Венеції, поки не були побудовані більш сучасні мости.

12. Міст Диявола (Дяволският мост). Дядовці, Болгарія

Диявольський міст знаходиться в Південній Болгарії в східних горах Родопи. Побудований він був в XVI столітті на місці старого римського мосту. Довжина мосту 56 метрів. Знаходиться він на висоті 400 метрів над рівнем моря. 

З цим мостом теж пов'язано багато легенд. Найпоширеніша з них говорить, що довгий час місцеві жителі не могли побудувати міст над бурхливою річкою. Зрештою, за будівництво взявся молодий майстер. І, як водиться, з ним договір уклав сам диявол. Так рогатий побажав, щоб на мосту було його зображення, щоб до нього можна було доторкнутися, але в той же час він і не повинен був матеріалізуватися. І це зображення повинно бути видним і не видним одночасно. Якщо молодий майстер не виконає умови, то диявол забере душу майстра і його нареченої. Майстер виконав умови. Місцеві жителі розповідають, що на одній із скель під склепінням мосту висічений образ диявола, але тільки на половину, друга частина відображається в воді. Таким чином, повністю його образ видно тільки опівдні, до нього можна доторкнутися, але не можна матеріалізувати.

13. Сторсезандетський міст (Storseisundet bru). Ромсдал, Норвегія

Це найдовший з восьми мостів Атлантичної дороги - траси завдовжки 5 миль, яка зв'язує острів Авер з материком. Необхідність цієї дороги гостро відчувалася ще в першій третині XX століття, коли всерйоз пророблялися плани будівництва залізничної лінії, від яких довелося відмовитися через слабкість грунту малих островів. До середини 1970-х між Ромсдалем і Авероєм ходив автомобільний пором, і лише в 1989-му з'явилася довгоочікувана автомобільна траса, яка до того ж у перші 10 років була платною. Потім, починаючи з 1999-го, приблизно за п'ять років до мостів були прибудовані додаткові "підмостки" з оригінальною архітектурою - для фотографування, відпочинку і навіть риболовлі, в результаті чого Атлантична дорога стала однією з найбільш відвідуваних туристичних визначних пам'яток Норвегії, а в 2005 році отримала звання "Споруда сторіччя" (Norwegian Construction of the Century).

Сторсесундетский міст - чи не найвідоміший її елемент. Він відомий оптичною ілюзією "міст в нікуди": з певного ракурсу здається, що в'їзд на "падаючий" до рівня моря (на 23 м) фрагмент моста неначе обривається у прірву.

14. Старий міст (Stari Most). Мостар, Боснія і Герцеговина

Припускають, що він був побудований в 1566 році і витримував випробування часом, поки не був зруйнований в 1993р. в ході боснійської війни. На відновлення цього мосту 16 століття і навколишніх будівель було витрачено понад 13 млн. доларів США. У 2004 році він був остаточно відреставрований і відкритий для публіки. У місцевих жителів існує традиція стрибати з цього мосту в річку. Також цей міст визнаний об’єктом Всесвітньої спадщини.

15. Понте-Веккіо (Ponte-Vecchio). Флоренція, Італія


Витончений Понте-Веккіо («Старий міст») справжній символ квітучої Флоренції. . Його історія сягає часів Римської імперії. У 1333 міст був зруйнований повінню, а в 1345 Таддео Геді його перебудував. У 1565 Джорджо Вазарі було доручено оновити міст, додавши над ним галерею. Цей міст знаменитий тим, що прямо на ньому розташовані будинки, деякі – зовсім близько до краю. Колись тут розташовувалися крамниці м’ясників, яких в XVI столітті змінили ювеліри. Над мостом проходить «коридор Вазарі». Він був побудований в 1565 році спеціально для того, щоб герцог Тоскани міг спокійно пройти з палаццо Веккіо у палаццо Пітті, розташований на протилежному березі річки Арно. Сьогодні у цій критій галереї виставлені біля 700 картин великий італійських майстрів.

По всій Європі, в тому числі й Україні, є дуже багато чудових мостів та мостиків, перекинутих через ріки, які ховаються за своїми легендами та очікують на мандрівника, який все ж розкриє таємниці та всю красу переправ, що ніби сполучають світи та епохи...

0 коментарі:

Дописати коментар