пʼятниця, 28 липня 2017 р.

20 затишних маленьких міст Європи


Стара Європа залишила нам багато замків, величних міст, славних монументів та неймовірних ландшафтів. Та я понад усе хотіла б відвідати маленькі містечка, де на вулицях немає гамору, де будинки прості та затишні, де на ґанку ростуть квіти та вся атмосфера далека від міського пафосу, а повітря чисте і люди привітні. Не можна сказати, що одне містечко чимось краще від іншого: різні культури, багата фантазія та, насамперед, географія розташування подарували нам мозаїку будинків та вулиць. Вашій увазі подаю 20 містечок Європи, які потрібно побачити хоча би раз у житті.

1. Castle Combe

 У англійському графстві Вілтшир розташоване невелике мальовниче селище Касл Комб, населення якого складає 350 осіб. Касл Комб вважають одним з найгарніших селищ Англії, а її казковий вигляд приваблює та зачаровує відвідувачів.
Назву своє поселення отримало від замку, який спочатку закладався як форт для римлян та 1135 року став замком. У ХIV столітті Касл Комб був зруйнований, а з каміння селяни почали будувати будинки. Багато будинків селища побудовані ще у XV столітті і їхній зовнішній вигляд не змінився.

2. Dinan

  Чудове місто-фортеця Дінан знаходиться у 25 км на Південь від Сан-Мало, у нижеріччі ріки Ранс. Це один з найбільш затишних населених пунктів не лише у  Бретані, але й в усій Франції.
Саме місто було побудоване як неприступна фортеця та резиденція герцогів Бретонських на верхівці скелі, висотою 75м, та оточене трьохкілометровим фортом, що, навідміну від подібних будівель регіону, зовсім не подкоджена.
Населення містечка складає трохи більше 11 тисячі осіб, але обійти місто можна за 3-4 години. Це обумовлене маленькими в'юнкими вуличками та щільною забудовою старовинними будинками.

3. Vernazza



Місто є одним з "п'яти коштовних каменів", що утворюють область "Чінкве-Терре" в Італії. Неймовірні скелі довкола невеликої бухти, барвисті будиночки, що туляться один до одного біля самого моря, заспокійлива атмосфера приьережного містечка не залишать байдужими жодного туриста. Багато тих, хто бачив красу Вернацци, стверджують, що це і є та романтична, яскрава та весела Італія, яку вони мріяли побачити.
Перше поселення тут виникло ще за часів римлян і до ХІІІ століття належало трьом вельможам. З того часу в місті залишилося багато архітектерних споруд, які нині чергуються з сучасними будівлями на вуличках Вернацци. Проте таке сусідство не руйнує гармонії, а лише підсилює враження.
Зараз у місті проживає близько тисячі мешканців, тому це не лише найгарніше, але й найтихіше місто у Чінкве-Террі. Оскільки Вернацца - частина національного парку, тут забороняється пересуватися на авто. Така заборона йде на користь екології - важко знайти в Італії більш чисте повітря.

4. Rothenburg-ob-der-Tauber

  Ротенбург-об-дер-Таубер - це унікальне Баварське містечко. За довгою назвою приховується справжня казка! Пряничні будиночки тішать око своїм акуратним та доглянутим видом. А кам'яні стіни довкола міста ніби занурюють Вас у вікову історію цього місця. У численний сувенірних крамничках постійно продають Різдвяну казку: подаруночки, ялинкові прикраси.
Місто насичене атмосферою магії та змушують туристів фантазувати. До слова, Ротенбург надихнув на створення "Піноккіо".
Тематика Різдва особливо обвиває місто у Різдвяні свята - ярмарок вирує, місто сяє прикрасами, зимова казка не залишить байдужими любителів романтики та святкової атмосфери!

5. Manarola


   Місто  Манарола також входить до "п'ятірки" "Чінкве-Терре", іпо суті є найстарішим з цих п'яти міст. Старовинні будівлі налічують віком півтисячоліття. А відоме місто своїми захоплюючими краєвидами. Яскраві будиночки, що дарують барви вузеньким вуличкам, тісно спираються один на другий, а вечірнє море додає спокою та затишку усьому місту.
Одна з особливостей Манароли - це власне вино. Краєвиди на виноградники збирають натовпи туристів, а смачним вином можна поласувати у ресторанах з видом на море.

6. Gengenbach

   Генгенбах - це дивовижне місто, що потопає у великій кількості квітів. Знаходиться він на Півдні Німеччини у складі гір Шварцвальда. Перші згадки про місто датуються ХІІІ століттям, коли з'явилося селище навколо Бенедиктинського монастира. З часом чисельність мешканців зростала і з'явилося невелике, але затишне місто.
Сьогодні на території міста проживає приблизно 11 тис.осіб. Тут на Вас чекає безліч ресторанів, бутіків, кав'ярень, пабів та ще багато того, що прикує увагу туристів. Головні вулиці насичені ароматами кориці, кави, ванілі, а також випічкою та домашніми ковбасами. Затишок та спокій панує в усьому. Багато смаколиків не залишать байдужими ласунів, а розмірене життя міста подарує Вам душевний спокій та насолоду.

7. Ronda

   Ронда - "місто, що височіє над прірвою" - невелике іспанське місто, подубоване на стінах височенного каньону. Історія міста почалася задовго до народження Христа. Тоді місто мало назву  Арунда, та було подубоване кельтами-бастулами. Постійні завоювання міста тисячоліттями робити свій безцінний внесок у культуру Ронди, однак основна забудова міста, яке ми бачимо зараз, відбулася у XVI-XVII ст.
Напевно, найбільш відомим архітектурним дивом міста є міст Puente Nuevo, що має висоту 98 метрів над каньоном. Він був подубований у XVIII ст. але досі заманює сюди тисячі туристів щороку. Крім мосту, у Ронді знаходиться найтаріша в Іспанії досі діюча арена биків.
У Старому місті також є на що подивитись, однак міст, прірва та арена приваблюють туристів більше. Але я б неодмінно знайшла в Середньовічному містечку ще цікавинки!

8. Tropea

   Італійське місто з такою "тропічною" назвою вже говорить саме за себе. Це одне з найгарніших міст Тирренського узбережжя. Тропеа знаходиться на скелі, однак має піщані пляжі, які вважаються найкращими в регіоні.
Найвідомішою пам'яткою містечка є церква Санта Марія дель Ізола. Вона ж і є візитівкою Тропеї. Рекомендують у місті скуштувати Червону цибулю. яку так хвалять у цих краях. Овоч настільки популярний, що на шану йому влаштовують цілі фестивалі.

9. Freudenberg


  Невеличке місто Фройденберг, напевно, одне з найгарніших та найцікавіших у Німеччині та усій Європі. Знаходиться воно у районі Зіген-Вітгенштейн на землі Північний Рейн-Вестфалія.
У центрі міста, що має назву Alter Flecken, можна побачити безліч чорно-білих фехверкових будиночків. Візерунка на стіні другого схожого знайти неможливо, адже кожен мешканець хотів все ж чимось вирізнити свою домівку.
Містечко, населенням у 16,5 тис. німців, виросло посеред лісів на пагорбах, тому повітря тут дійсно чисте.

10. Mortsund

   Неймовірно романтичний анклав, притулок для рибалок. Контраст червоних будиночків з блакиттю води та неба, зеленими пагорбами створює доволі барвисту картинку, що відрізняється від європейської краси власною неординарністю.
Норвегія загалом по-своєму прекрасна, прохолодне повітря завжди чистіше, вода прозоріша, будиночки характерні Скандинавії. Проте, як би не було холодно на вулиці, затишок та тепло норвезьких домівок завжди гостинно відкриють перед Вами двері, адже норвежці дуже гостинні люди.

11. San-Gimignano

   Італія розкривається з нової сторони, коли Ви завітаєте до містечка Сан-Джиміньяно, що на варшинах пагорбів Тоскани неподалік від Флоренції та Сієни. Особливістю міста є вежі (цілих 14), що характерно відображають Манхеттен Середньовіччя.
Також увагу туристів приковують неймовірні палаци, Університетська церква або палац Палаццо-дель-Пополо. Для любелів руїн тут також є чим поживитись - міська фортеця Рокка неймовірно велична та своїм видом розповість про легендарні бої, що відбувалися під її стінами.

12. Mykonos

  Міконос - курорт, що став легендою. Його називають островом молодості, де свято не закінчується ніколи. Це найбільший в околицях порт, де в гавані можна побачити невеличкі рибальські судна та розкішні яхти. Неймовірний контраст!
У Міконосі можна пройти вузькими вуличками, заставленими білими будинками з кам'яними лавками, яскравими вікнами, дверима та навіть звивистими балкончиками. Неможливо пройти повз невеликі, проте вишукані церкви, мальовничі таверни та крихітні крамнички. Все це нагадує окремий, прихований від гамору, затишний світ.

13. Mürren

   Гірськолижний курорт Швейцарії, Мюррен, прекрасний в усі пори року. Окрім курорту, це затишне селище, що виросло поміж гір на висоті 1650м над рівнем моря. Мюррен є зоною, вільною від транспорту, а значить Ви зможете спокійно оглянути все селище, не шукаючи переходів та світлофорів.
Населення тут трохи більше 400 осіб, але будиночки сяють життєрадісно. Також Мюррен відосий в усьому світі своїм гірським рестораном Піц Глорія, що обертається. У свій час ресторан став "зіркою" бондіани.

14. Gruyeres


   Грюйер - це крихітне середньовічне містечко у західній частині Швейцаріії. в кантоні Фрібур. Колись місто належало графам Грюйерам. Герб графів з зображенням дуравля досі є невід'ємною частиною міста. Звідси й назва міста (Grue фр. - журавель).
Місто зачаровує своєю автентичністю - це характерне містечко в одну вулицю на пагорбі зі старовинними будиночками та замком на вершині. Замок Грюйера - один з найвідоміших у Швейцарії, як і сироварня, на якій виготовляють всесвітньо відомий сир Грюйер. Це один з найпопулярніших сирів для традиційного швейцарського фондю, тому навіть влітку на вулицях розноситься аромат розплавленого сиру з ресторанів.

15. Josselin

  Розташоване у Бретані, Франція, містечко Жослен відоме своїм казковим виглядом та старовинним замком, який стоїть тут з 1008 року. Місто всього у декілька вулиць та з однією площею, здасться туристам декораціями для фільму про середньовічних лицарів, які ось-ось мають виїхати з замку верхи на конях. Однак мури та стіни міста дійсно вистояли не лише сотні, а вже тисячу (!) років. Чудовий шанс зануритися в сиву давнину!
У місті також є чудовий собор, ляльковий театр, а влітку обов'язково варто побачити англійський та французький сади під стінами замку!

16. La Roque-Gageac

   Ла-Рок-Гажак - містечко надзвичайної краси. Такі поселення називають "ластівчині гнізда" - приліплені до скелі будиночки, які середньовічні люди будували в пошуках захисту від ворогів та диких тварин. Місто тягнеться однією вулицею, затиснутою між скелею та річкою, а сьогодні тут живе мешканців у 3-4 рази менше, ніж у Середньовіччя. Однак, отримувало першість серед найгарніших міст Франції.
Невелике містечко все ж має власний замок де Тард, який належав Жану Тарду, різносторонньому вченому, який був знайомий з Галілео Галілеєм.

17. Funes

   Мальовниче поселення, що розташувалося регіоні Трентіно-Альто-Адідже, провінція Больцано, зачаровує туристів неймовірним ландшафтом та видом на гори. Населення 2,5 тисячі мешканців, тиша та гармонія з природою. Чудовий варіант для відпочинку від міст та споглядання на неймовірні пейзажі. В селі є також невеличка церква Санта Магдалена.

18. Dinant

   Маленьке затишне містечко розкинулося вузькою полосою у 4 кілометри в тумані вздовж берега річки Маас та оточене горами. Назва міста пішла від кельтського слова "Divo-Nanto", що означає "Священе місце". З тих самих днів будь-який завойовних тутешніх земель нік не міг лишити місто у спокої - постійного його захоплювали, з вогнями та мечами.
Здалеку видно дві основні гордості міста, однак Цитадель тьмяніє на фоні чудової цервки Богоматері, що височіє над будиночками. Цитадель знаходиться на вершині скелі, побудована 1051 року для стратегічних спостережень за рікою Маас.

19. Albarassin

   Іспанське місто повністю розташувалося на горі, за виключенням невеликих забудов, що стоять на березі річки Гвадалавьяр, яка оточує місто майже з усіх сторін. Існує тунель, яким можна проїхати під усім містом. Ніколи ще об'їздна дорога не була так близько до міста! 
Вулиці міста сплелися у павутиння вузьких та дуже вузьких вуличок, а центр міста скорііше нагадує внутрішній дворик якогось замку, адже навколо височіють стіни житлових будинків. Місто Альбаррасін знаходиться у туристичному регіоні, тому щороку його відвідують тисячі туристів.

20. Bibury


   Селище Бібері входить в десятку найгарніших сіл Англії. Воно привабливе не лише своєю старовинною архітектурою та особливим способом життя, але й неповторною заспокійливою атмосферою. Перші спогади про місто датуються ХІ ст., але в ньому й сьогодні панує відчуття, що Ви потрапили у Середньовіччя. Здавалося б, що час тут зупинився сотні років тому, ритм життя тут вповільнився. Не хочеться й самим туристам кудись поспішати. Можна спокійно оглянути всю красу. Та окрім казкових вулиць тут можна подивитися рибну ферму та навіть самостійно впіймати собі рибу до обіду. На території ферми є ресторан, який можна сміливо назвати кращим національним рестораном міста.

0 коментарі:

Дописати коментар