четвер, 5 жовтня 2017 р.

Місце, де триває Середньовіччя

Мова іде про замок Геделон, що у Франції, який будується вже ось 20 років по технологіях ХІІІ століття, використовуючи лише середньовічні засоби. Згідно розрахунків, будівництво має скінчитися за 5 років.

Місцевий землевласник Мішель Гайо вирішив відтворити замок, занурившись в глибоку історію, ніби перенісши себе на 800 років назад. Його охоче підтримала група істориків і взяла участь у реалізації задуму.

Майстри поселилися у саморобних будинках, зроблених з глини, дерева та соломи. На будівництві немає електрики - все освітлюється та обігрівається вогнем. Готують їжу також на вогнищі та печах, тримають господарство та носять характерний для Середньовіччя одяг. Поряд відкрилися хати, що займаються своїм ремеслом: ткачі, ковалі, теслярі, гончари, кухарі тощо. 

Замок Геделон, як і більшість замків Середньовіччя, будується на кар'єрі, що спрощує доставку каміння. Їх тут видобувають вручну, розбивають на блоки клинами та шліфують середньовічними пристосунками. Доставляють такий вантаж кіньми, запряженими у віз, а підіймають на вежі замку спеціальним ступальним колесом. Тому будівництво тягнеться так повільно. Поряд є глинище та ліс – це дозволяє отримувати всі потрібні матеріали досить швидко. 

BBC назвав таке незвичайне будівництво - найбільшим археологічним експериментом в історії. Умовно будівництво розпочалось 1228 року, нині – 1248, а закінчити планують до 1253 року. Насправді-ж зводити замок розпочали 1997 року.

За весь час існування проекту чутки рознеслися по всьому світі, відтоді сюди почали з'їжджатися туристи, волонтери та охочі взяти участь в будівництві. Сьогодні біля замку можна замовити екскурсію, навчатись будівельної справи та скуштувати середньовічних страв. А також тут продають сувеніри: ковані ножі, невеликі інструменти, дерев'яний посуд, іграшки з дерева, натуральну тканину та фарби. 


Ознайомитись з можливістю відвідин будівництва Ви можете на їхньому ж сайті: 

Guédelon.fr

0 коментарі:

Дописати коментар