понеділок, 10 грудня 2018 р.

Найкращі Різдвяні ярмарки Європи

Різдвяні свята завжди в нас асоціюються з казкою, і не важливо, скільки вам років, адже це період подарунків та зимових чудес, подарунків та ялинок! Найбільше святкової атмосфери нам створюють Різдвяні ярмарки, які згуртовують людей та зігрівають душу мерехтливими вогнями, ароматами хвої, запашного глінтвейну чи гарячого шоколаду, приємною музикою та цікавими різдвяними виставами. А як же без сувенірів? В кожній країна на різдвяних ярмарках можна поласувати місцевими смаколиками та придбати подаруночки на місцеву тематику або ж з духом Різдва!
В кожному європейському місті чи містечку завжди організовуються святкові ярмарки, часом з катками та музичними сценами. Вже з другої половини листопада у середньовічних центрах міст вже починають сяяти ялинки, співати хори, грати вертепи та розливати на ярмарках гарячі напої, адже цими холодними днями і аж до католицького Різдва (часом і до православного) на центральних площах збирається сила-силенна людей, які святкують та веселяться, обмінюються подарунками й привітаннями.
Батьківщиною різдвяних ярмарків вважають Австрію, адже перша згадка про “грудневий ярмарок” у Відні датується 1294 роком! Далі ярмарки почали поширюватись в Саксонії (Німеччина) і далі по всій Європі.
Звісно, кожному з нас хочеться відчути часточку цієї зимової казки. Тим паче, що зараз можливості відвідати Різдвяний ярмарок десь у європейському середмісті не здається нездійсненною мрією :)
Пропоную ознайомитись з 10-ма найбільш відомими Різдвяними ярмарками в Європі та обрати cобі якийсь до душі, щоб встигнути побачити його на власні очі! І гарних вам свят!!!

1. Прага, Чехія




Прагу по праву вважають “найсередньовічнішим” містом Європи. Готичні шпилі будівель підпирають чеське небо, а бій астрономічного годинника йде відлунням вдалечінь... Та з настанням зими центр Праги перетворюється у затишну казкову країну, де на площах виростають маленькі будиночки Різдвяних ярмарків, прикрашені сосновими гілочками і дзвіночками.
Щоправда, по всьому місту буде проводитись 8 ярмарків, але основне дійство буде відбуватись на площах Староміській та Вацлавській. Ще б пак, адже ім'я короля Вацлава, покровителя Праги, увінчане у Різдвяномі гімні!
Головна ялинка міста знаходиться в самому серці Праги — Староміській площі. Перші різдвяні крамнички почали тут з'являтись ще у ХІ столітті. Зараз тут організовуються концерти і театральні дійства. Вулицями ходить веселий Міколаш (Св. Миколай) у супроводі янгола і демона, роздає слухняним дітям подаруки, а неслухняним — вуглинки і тверду картоплю. На самих ярмарках у морозний день можна зігрітися гарячим глінтвейном або медовухою, а також неодмінно скуштуйте яблучний сидр з корицею та трдельнік.
Ялинку традиційно привозять з гір Крконоше, що на півночі Чехії. Вона починає світитись о 17:00

Що купити: ялинкові прикраси з богемського кришталю, дерев'яні іграшки, відомі чеські маріонетки та декоративні керамічні кухлі. Для традиційної чеської вечері можна придбати коропа — живу рибу продають на вулиці просто з діжки!

Що скуштувати: імбирні пряники, плетена випічка з родзинками, смажені каштани, горіхове печиво з ромом, трдельнік, ковбаски та свинна рулька (куди ж у Чехії без неї!). З напоїв: глінтвейн, пунш, медовина (медовий лікер), а якщо й це не гріє — тоді міцніше - “Бехеровка”. Чехи присягаються, що ковток цього пряного напою смакує самим Різдвом.
Важайте, що “Бехеровки” безпосередньо на ярмарках немає, бо діє заборона на продаж алкоголю, міцнішого за 15 градусів.

Для дітей: чеські ляльки ручної роботи, іграшки у вигляді відомого чеського Кртека (крота), карамельки та імбирне печиво не залишать байдужим навіть примхливих діток.

Ярмарки відбуваються з 1 грудня 2018 до 6 січня 2019 року.

Відстань від Львова 858 км.

2. Відень, Австрія

Як вже згадувалось, Відень першим започаткував звичай робити різдвяні ярмарки ще у ХІІІ столітті, тому найбільше досвіду у таких святкуваннях, напевно, перейняли саме австрійці.
Культурна столиця Європи вирішила бути всюди в перших рядах, тому зазвичай її головний різдвяний ярмарок відкривається одним з перших — у першу половину листопада. 
Віденські різдвяні ярмарки цілком втілюють всю елегантність та вишуканість австрійської столиці. Тут панують свої традиції, адже вам важко буде знайти у святкових кіосках пластикові іграшки, а фігурки Санта Клаусів, які австрійці вважають голівудським комерційним проектом, взагалі заборонені! Що тут сказати, австрійці вірні своїм традиціям!
Традиційним подарунком з віденського ярмарку вважається келих, дизайн якого змінюється щороку.
Головний ярмарок Christkindlmarkt знаходиться на головній площі міста Rathausplatz, навпроти міської Ратуші, де знаходиться і ялинка, і каруселі, і лялькові театри. У більш ніж 150 кіосках можна скуштувати глазуровані пряники, глінтвейн, смажені каштани, шнапс, підігрітий з соком, також можна придбати різдвяні прикраси ручної роботи. В Ратуші грають святковий концерт, а сама будівля декорована у вигляді величезного адвент-календаря.
Міська площа перетворилася у дивовижний парк з деревами та павільйонами у святкових вогнях та сніжинках. Тут можна покататися на поні, зазирнути у “Пошту в хмарах”, звідки можна надіслати різдвяні листівки друзям по цілому світу.
Неподалік від головної площі біля Музею історії Мистецтва можна відвідати різдвяний ярмарок на площі Марії-Терезії, де можна також придбати оригінальні подарунки.
Загалом у Відні організовують 11 різдвяних ярмарків, які також можна відвідати перед палацами Шенбрунн та Бельведер. І, безперечно, всюди вас буде супроводжувати Віденський вальс, що додає атмосфері свята особливого шарму.

Що купити: воскові свічки та художні вироби ручної роботи, мініатюрні дерев'яні будиночки, пряничні сердечка, бавовняні капелюхи, ювелірні прикраси, дитячі колиски незвичайної краси. А на риночку в районі Шпіттельберг продають ручні роботи зі скла, срібла та кераміки.
Традиційним подарунком із віденської ярмарки вважається келих, дизайн якого кожного року змінюється.
Тут суворо дотримуються традиції – зовсім небагато прилавків, де продають пластмасові іграшки, а фігурки Санти, якого місцеві жителі вважають голлівудським втіленням комерціалізації Різдва, тут заборонені. 

Що скуштувати: дуже смачна випічка з начинкою, фрукти в карамелі, смажені каштани. Можете поласувати глазурованими пряниками, цукерками Моцарт, яблучними штруделями, якими так славиться Відень. Зігрітися в холод стане у нагоді weihnachtspunsch “різдвяний пунш”(вино або бренді зі спеціями), шнапс з підігрітим соком або глінтвейн — Glühwein, натюрліх!

Для дітей: вам обов'язково потрібно відвідати головний ярмарок, де кожне дерево прикрашене вогнями та іграшками, всюди стоять каруселі і працює різдвяна пошта, а будинок Ратуші прикрашений як великий Різдвяний календар. Можете також піти з дітками на майстер-класи по випіканню різдвяного печива чи виготовлення ялинкових прикрас

Ярмарки відбуваються з 17 листопада до 26 грудня 2018 року.

Відстань від Львова 790 км (через Польщу) або 843 км (через Чоп).

3.  Страсбург, Франція

Найстаріший різдвяний ярмарок у Франції відбувається у місті Страсбург, що недалеко від Німеччини. Колись це було німецьке місто, а тому традиції організації ярмарків до Різдва французи запозичили вже в них. З 1570 року у Страсбурзі щороку на головній площі з'являлися будиночки, звідки йшов пряний аромат випічки, глінтвейну та кориці. Ті ж, хто вже встиг поласувати смаколиками в місцевій кав'ярні або вдома, може зануритись у світ подаруночків та цікавих сувенірів. Також місто славиться своєю ковзанкою на площі du Château. Зараз місто велично отримало назву “столиці Різдва”.
Німецькі традиції відіграли у Страсбурзі значну роль у святкування Різдва: різдвяні співи, вертеп, народна ельзаська кухня, дерев'яні іграшки і головне — Різдвяної ялинки! Адже саме у Страсбурзі започаткували традицію прикрашати ялинку до свята!
Різдвяний ярмарок тут також називають Ярмарком немовляти Христа. Найгучніші святкування проходять на площах Брольє та Клебер. Прогулянка з однієї площі до іншої перенесе вас у романтичну місцину з купою вогників, затишними вулицями та святковим настроєм. І от ви вже біля величезної різдвяної ялинки - Sapin de Noël.

Що купити: місцеві ялинкові прикраси тут виготовляють з XVII сторіччя, дуже популярною є дерев'яна мозаїка — маркетрі. Можете також придбати в подарунок музичні шкатулки, вишиті скатертини, керамічні фігурки та фаянс, а також барвисті книги про Різдво.

Їжа та напої: Дуже популярним та надзвичайно смачним тут є печиво bredele, яке буває різних форм та смаків: з лісовим горіхом, корицею, апельсином, праліне, анісом, імбирем, кокосом  тощо.  Крім того, що це печиво надзвичайно смачне, його можна використовувати і як колоритну прикрасу для різдвяної ялинки.
З традиційних ельзаських смачностей також є пряниковий хліб з цукатами, tarte flambée (“Палаючий пиріг” - тонкий відкритий пиріг з беконом, цибулею та сметаною). Такі страви можете замовити на площі Меюньє.
Ну і як же без смажених каштанів та різдвяного імбирного печива! Напої вже добре вам відомі — глінтвейн (фр.  vin chaud), ельзаське пиво, для діток — помаранчевий сік з медом.

Для дітей: для дітей влаштовують спеціальні ярмарки — сільця для найменших з солодощами та іграшками. Також можете навідатися до Святого Миколая, подивитись лялькові вистави, покататися на ковзанах чи піти на кризаний дитячий майданчик.

Ярмарки тривають з 23 листопада до 30 грудня 2018р.

Відстань від Львова по автодорогам: 1512 км.

4. Дрезден, Німеччина

Як не крути, та німці вважають, що це вони придумали Різдвяні ярмарки, а дрезденці впевнені, що серед усіх німців вони були найперші. Можливо, в них є всі підстави так вважати, адже перший ярмарок у Дрездені відбувся 1434 року! Німці взагалі відомі на увесь світ своїми різдвяними ярмарками, і кожне німецьке місто конкурує між собою у званні найкращого. Годі й говорити, що у моєму рейтингу 10-ти найвідоміших ярмарків 4 саме німецькі. Та як не крути, Дрезден заслуговує бути першим серед них усіх. Затишне середньовічне місто на Ельбі вмістило в себе безліч ярмарків з різною спеціалізацією. На Старій ринковій площі Штріцельмаркт встановлюють високі різдвяну піраміду, величезну арку зі свячками, великого Лускунчика і торгують різдвяними сувенірами — керамікою, текстилем, кошиками, дерев'яними іграшками, мереживом та традиційним штоленом — кексом з розинками і горіхами. Цей кекс користується великою популярістю у передріздвяній столиці Саксонії. Кожну другу неділю грудня у місті проводиться фестиваль цих кексів.
Однак основною подією головного саксонського ярмарку є пронесення через усе місто гігантського “Dresden Christollen” — величезний кекс з родзинками, вкритий пудрою, що символізує немовлятка-Христа). В супроводі Stollenmädchen – дівчат штоллен – ласощі мандрують на руках поміж їхніх поціновувачів середньовічними вулицями до Штріцельмаркту. Важить така краса 3-4 тонни, і скуштувати її може кожен бажаючий, а виручені кошти від продажу різдвяного штолена підуть на благодійність.
На ринку Neumarkt перед церквою Матінки Божої (Frauenkirche) продають свій товар ремісничі гільдії міста.
Найбільше атракціонів та каруселей знаходяться на дитячому ярмарку в районі Neustadt, де також встановлюють найбільше колесо огляду.

Що купити: на прилавках височіють гори ялинкових куль, іграшок, плетених кошиків і солодких кексів. На площі Ноймаркт перед церквою Богоматері можна купити милі сувеніри зроблені ремісниками, а їхні роботи славляться на всю Німеччину.

Їжа та напої: Найвідомішим смаколиком, який неодмінно треба скуштувати — це дрезденський різдвяний кекс Штолен. Традиційно можна поласувати на ярмарках гарячим глінтвейном, смаженими каштанами, німецькими сосисками і , звісно ж, різноманітними солодощами, продаж яких вважається справою честі та національної гордості.

Для дітей: ярмарок Neustadt призначений для веселощів, тут встановлюють найбільше колесо огляду, каруселі та атракціони, а ще можзна покататися на кониках.

Коли: 26 листопада — 24 грудня 2018 року

Відстань від Львова 846 км

5. Кельн, Німеччина
Кельн йде з Дрезденом нога-у-ногу в розмаху Різдвяних свят — хоча ярмарків у Кельні сім, та складається враження, що у грудні все місто перетворюється на один суцільний різдвяний ярмарок. Театри, опера, концертні зали — всі готують спеціальні вистави та шоу, усі торгові центри відкривають різдвяні крамнички та стелажі з пригощаннями та сувенірами.
Щодо традиційних риночків з павільйонами та ялинкою — варто відзначити найбільший з них — на площі Дом (Domplatte) поряд з Кельнським собором. Тут щороку виступають жонглери і склодуви, продають пам'ятні сувеніри, різдвяні смаколики та оживляють героїв казок братів Грімм. На площі Дом стоїть різдвяна ялинка, грають вуличні музики та проходять різні вистави.
На Старій площі біля міської Ратуші на ярмарку стоять карсуелі, ляльковий театр та будиночок Санти.
Діточок варто відвести на площу Rudolfplatz – там неодмінно буде розгорнуто тематичний ярмарок за мотивами казом братів Грімм. А ще можете піти на найстаріший ярмарок, що прикрашений пишніше за інші - “ярмарок Янголів”, що на площі Neumarkt.
Кращі подарунки ручної роботи можна придбати на ярмарку “Будинок гномів” у центрі міста.
Окрім вже відомих вам ярмарків є також Харборський, ярмарок святого Ніколаса, Штардатене і навіть різдвяний ярмарок для секс-меншин.
Якщо набридло ходити пішки, купіть квиток на теплохід "MS Wappen von Köln", який ходить по Рейну. На борту теплохода проходить найбільший в Європі плавучий різдвяний ярмарок.

Що купити: обов'язково потрібно купити ляльку-лускунчика, дитячі дерев'яні іграшки, всілякі ялинкові прикраси і барвистий папір для упаковки, дерев'яних чоловічків з люлькою (Räuchermännchen). Кращі handmade подарунки варто шукати на ярмарку "Будинок гномів" в центрі міста, на ярмарку Stadtgarten продають файні капці, ювелірні прикраси та десятки видів меду. 

Їжа та напої: скуштуйте ароматні запечені яблука та смажений мигдаль з традиційним глінтвейном, приправленим корицею. Здорова конкуренція та вироби дрібних фермерських підприємств гарантують екологічно-чисту продукцію.

Для дітей: Дітей варто відвести на площу Rudolfplatz - там неодмінно буде розгорнуто тематичний ярмарок за мотивами казок братів Грімм.  Цей ярмарок файний для поціновувачів дерв'яних іграшок та виробів автентичної ручної роботи. Покататися на ковзанах можна на другій за розміром кельнській площі Хоймаркт.

Коли: з 26 листопада до 24 грудня 2018 року

Відстань від Львова по автодорогам: 1409 км.

6. Брюссель, Бельгія


Брюссельські різдвяні ярмарки славляться передусім своїми світловими та звуковими шоу. А також незвичними смаколиками з морепродуктів.
На головній площі, де відбувається найбільший ярмарок, проводяться театральні вистави та різного роду шоу за участі світлопроекції, які тривають усю ніч. Поміж 240 кіосків з усілякимми сувенірами та пригощаннями, виблискує 50-метрове колесо огляду, з якого можна насолодитися  крсвою Різдвяного міста та світловими виставами. А якщо прихопити з собою бельгійські вафлі з глінтвейном — то це лише зробить ваш настрій ще казковішим! Ковзанка різдвяна тут  займає цілих 1050 квадратних метрів.
Ярмарок знаходиться на Рибному ринку поміж мальовничих каналів та гостроверхих будиночків, верхів'я яких увінчує дзвіниця ХІІІ століття.
Затягується різдвяний ярмарок у Брюсселі на 2 км від Grand Place Sainte-Catherine. Та все ж нікого не залишать байдужими місцеві смаколики. На ярмарку пропонують мідії у горщику, устриць та равликів, приготованих за різними європейськими рецептами, печеню по-бельгійськи та м'які бельгійські вафлі. Особливо розхвалюють шоколадні фігурки Сінтаклаас (той же Санта Клаус, або Святий Миколай) та медові вайлі. Для любителів пива тут також є чим поласувати — чудове фламандське пиво.
Словом, Брюссельський різдвяний ярмарок — місце для гурманів, які хочуть насолодитися тематичною приморською кухнею, не відходячи далеко від Європейського традиційного Різдва. Заради особливого Гурманського свята прогуляйтеся до невеликого ринку в Walplein, там можна купити фуа-гра і традиційне фламандське пиво.

Що купити:  На брюссельському ярмарку, що вважається одним з найбільших різдвяних базарів Європи, можна придбати сезонні подарунки та ласощі, в тому числі бельгійський шоколад.

Їжа та напої: Що є, то є! Вибір різдвяних наїдків тут вражаючий! На прилавках з продовольством ви знайдете горщики з мідіями і перченими молюсками або морськими равликами, печеню по-бельгійськи і м'які бельгійські вафлі, цукрові пончики, а також два найулюбленіших у всьому світі доповнення до кухні: якісний шоколад і чудове міцне пиво.

Для дітей: дітям буде цікаво побачити світлове шоу з колеса огляду, або ж покататися на ковзанах на величезній ковзанці. Солодощів на ярмарку вистачить на всіх!

Час роботи: з 30 листопада 2018 по 6 січня 2019

Відстань від Львова 1618 км автобанами.

7. Копенгаґен, Данія

Розмістившись у садах Тіволі, різдвяний ярмарок Копенгаґена поверне всі спогади про казкове минуле, де всі дерева парку прикрашені вогнями, дерев'яні хатинки, немов з печива,  каруселі та колесо огляду перенесе вас у світ фантазій та аромату смородинового варення. На відміну від центральноєвропейських ярмарків, цей нагадує навеличке селище серед дерев та біля озера, де на прилавках будиночків красуються знамениті скандинавські подаруночки ручної роботи, місцеві цукерки, такі як æbleskiver (кульки з тіста з вершками та варенням) та gløgg (глінтвейн).
У місті проходять декілька різдвяних ярмарків. Щорічно на Новій Гавані проходять традиційні різдвяні концерти та вистави, зокрема оживляють персонажів казок Ганса Крістіана Андерсена.
Зима в Копенгаґені може бути холодною і темною, але у святковий сезон місто наповнюється теплом. Ярмарки, розкидані по всьому центру, піднімуть ваш настрій і створять hygge – данський затишок.

Що купити: такі корисні для скандинавської зими вироби з шерсті та вовни (шапочки, шалики, рукавички та шкарпетки), дерев'яні янголята й ельфи ручної роботи, свічки, розписані вручну, дерев'яні меблі, срібні прикраси.

Що скуштувати: пончики глазуровані зі смородиновим джемом (æbleskiver), гаряче червоне вино з родзинками (gløgg), смажений мигдаль, яблука, запечені в тісті,

Для дітей: знамениті дерев'яні ельфи будуть маленькою втіхою для ваших малюків. У центрі міста працюють дерев'яні каруселі. Також вздовж набережної Нюхавн (Нова Гавань) діє тематичний ярмарок казкаря Ганса Крістіана Андерсена.

Час роботи: з 16 листопада до 31 грудня 2018р.

Відстань зі Львова 1388 км автодорогами.

8. Нюрнберг, Німеччина


Місцевий різдвяний ярмарок має назву Christkindlesmarkt та розсіюється маленькими хатинками по Ринковій площі (Hauptmarkt) Нюрнберга. Вважається найпопулярнішим різдвяним ярмарком в Німеччині. Існує у цьому місті ярмарок з 1628 року. Відмінністю Нюрнберзького ярмарку від інших в тім, що тут немає типового фестивалю з каруселями чи атракціонами. Це свято місцеві родини ділять між собою зі щирістю та піснями.
Тут на відкриття ярмарку обирається “Дитя Різдва” - дівчину 16-19 років, яка виголошує промову привітання. Далі йде частування та веселощі під святкову живу музику. Дух Різдва передається й співами народних пісень, ароматами прянощів та ковбасок. Цей ярмарок саме для тих, хто не хоче галасливих розваг, а прагне затишно й зі смаком південної Німеччини, провести Європейське Різдво. Святкові пісні лунають навіть з Ратушних годинників,  що обвиває місто справжнім шармом і ніби згуртовує людей.

В центрі уваги перед вами постане Сливовий чоловічок зі своєю подругою (Die Prune Men). Ці ляльки раніше робили з сухофруктів та дроту, а тепер чепурять їх у найрізноманітніші вбрання — лікаря, сажотруса, лижника, пожежника тощо.
Особливістю є місцеві пряники. У кожній пекарні свій рецепт приготування пряників, який ретельно оберігається. Правда, є в них і щось загальне - багато різних прянощів і сухофруктів і мінімум борошна. Запах кориці і ванілі, меду і родзинок, меланхолійні звуки старовинної шарманки та пісні вуличних музикантів, різдвяні мелодії, що ллються звідусіль, аж до ратушних годин - все це навіває відчуття казки.

Це прекрасна можливість придбати різдвяні прикраси та прикраси, типові для південної Німеччини. Серед кулінарних багатств регіону в цей час року особливою популярністю користується глінтвейн, смажені ковбаски та знамениті пряники. Дійсно, тут є чим зігрітися і що покуштувати!

Що придбати:  дерев'яні іграшки (наприклад, кумедний Лускунчик), ялинкові янголятка, різьблені колиски, розкішні свічки, дерев'яні та перламутрові скриньки, місцеві пряники та сливові чоловічки

Що поїсти: обов'язково покуштуйте пряники за старовинним рецептом. Німці дуже люблять ці пряники, тому раджу й самим поласувати пряниками. Для любителів м'яса в Німеччині є одне рішення — ковбаски, смажені на вогні. Ця смакота не залишить байдужим жодного противника вегетаріанства. Для солодкоїжок є мигдальні пряники і зацукрені фрукти.

Для дітей:  Спеціальний ярмарок для дітей проходить на сусідній площі Ганса Сакса. Там можна покататися на старовинній каруселі або у казковому потязі, а також самостійно приготувати різдвяне печиво.

Час роботи: з 30 листопада до 24 грудня 2018р.

Відстань від Львова 1154 км на авто

9. Мюнхен, Німеччина

Напевно з усіх Європейських міст Мюнхен вмістив у собі найбільшу кількість ярмарків, їх аж 26! Тому практично кожен день передріздвяного адвенту Ви можете ходити на різні ярмарки! Ледь не усе місто буде заставлене різдвяними хатинками з сувенірами та ароматними гарячими напоями, а звідусіль лунає музика та сяють вогники.
Головний ярмарок у Мюнхені знаходиться на площі Марії (Marienplatz), де 150 павільйонів оточують 30-метрову різдвяну ялинку. Всі насолоджуються ковбасками та оладками з картоплі, смакують глінтвейн та імбирні пряники.
Щовечора о 17.30, починаючи з п'ятниці перед Адвентом і до самого передодня Різдва, альпійський хор в супроводі духового оркестру співає різдвяні пісні з балкону нео-готичної Ратуші. Ні дітей, ні дорослих не залишить байдужими веселий Крампусовий забіг. У них традиційно бере участь вірний супутник Святого Миколая - Крампус, рогате і кудлате створіння.
Особливою подією ярмарку вважається виставка-продаж різдвяних ясел. Це не просто народна творчість, але й частина історії Мюнхена.
Також популярний ярмарок Kipperlmarkt на вулиці Neuhauser Straße – тут можна купити маленький Різдвяний Вертеп.
Другий за популярністю різдвяний ярмарок у Німеччині (після Нюрнберзького).

Що купити: маленький Різдвяний Вертеп, іграшкового Крампуса

Що скуштувати: картопляні оладки та німецькі ковбаски на вогні, глінтвейн та міцне німецьке пиво.

Для дітей:  Всередині Ратуші працює “небесна майстерня” для маленьких дітей, де їх навчать самостійно виготовляти різдвяні подарунки: діти переодягаються в ангеликів і вправляються в малюванні, ліпленні і приготуванні традиційного печива. Також не пропустіть Крампусовий забіг!

Коли: з 27 листопада до 24 грудня 2018 року

Відстань від Львова 1300 км (через Дрезден)

10. Брюгге, Бельгія
Містечко Брюгге з його середньовічними соборами, вузькими брукованими вуличками і мальовничими каналами ідеально підходить для різдвяної відпустки. Головний ярмарок тут проходить на широкій Ринковій площі, оточеній загостреними будівлями і з дзвіницею XIII століття по центру. Це створює атмосферу середньовічного фламандського ринку. Готична бруківка під ногами і стрункі ряди прикрашених хвойними гілками «пряникових» будиночків природним чином занурюють туристів в різдвяну казку. Годі й говорити про знаменитий бельгійський шоколад, здобні вафлі, оригінальні прикраси і шкіряні вироби.
Окрім різдвяного ярмарку обов'язково зазирніть до Фестивалю скульптур зі снігу та льоду, але вдягайтеся тепліше, щоби покуштувати коктейлі в Крижаному барі.
Середньовічна краса цього міста зі скромною витонченістю архітектури та мальовничими каналами розквітає ще більше з приходом зими.

Що купити: Фантастичне розмаїття виробів бельгійського шоколаду, кераміка, зокрема, традиційні бельгійські пивні кухлі, та затишний одяг ручного виробництва.

Їжа та напої: ви ж у Бельгії, тож пийте пиво. Спробуйте один з насичених святкових елей, які виготовляються спеціально до Різдва.

Для дітей: а втомлених від покупок дітлахів ведіть на ковзанку на Ринковій площі.

Коли: з 23 листопада 2018 по 1 січня 2019

Відстань від Львова: 1687 км.

середа, 8 серпня 2018 р.

Пиво в Празі. Смачне пиво та локації (частина 1)

Кожна європейська країна має чим похвалитися з національної кухні. Якщо взяти до уваги Чехію, то можна замовити знамениту свинну рульку з гарніром, або посмакувати суп у хлібній скоринці... Але також чехи варять смачне пиво, адже пивоваріння у них у крові вже десятки поколінь!
На сьогодні центр старого міста просто всіяний літніми кав'ярнями та пабами, і, здавалося б, не виникає питання місця дегустації пінного. Однак для поціновувачів атмосфери та крафтового напою ця стаття буде корисною :)

Тематичні паби

Krčma U Pavouka

Тематика закладу відповідає середньовічній таверні, де стіни з каменю, люстри ковані, а з них висить віск спалених свічок. Дубові столи, кельтська музика наживо з волинкою, бубном та гітарою. Надзвичайна атмосфера, яка занурить Вас у Середьовіччя - смачне пиво зі вепровим коліном, вистави та інсценування, розваги та музика... і Ви забуваєте про буденність та переноситесь у минуле. Що й говорити, краще самі завітайте до Павука, а потім напишіть у коментарях, чи сподобалось.

Веб-сайт корчми тут. Ціни можете дізнатись у меню їжі, та меню напоїв. Якщо Ви бажаєте подивитися шоу, то можете замовити собі місце, що коштує 1190 крон (діти 750 крон), що включає в себе виставу на 2,5 години, їжу з 5ти страв та "все, що можете випити". А відвідати шоу можна щодня з 20:00 до 22:30.

Знаходиться корчма тут, або адреса:
Celetná 597/17
110 00 Praha 1 - Staré Město
Працює з 11:00 до 23:30 щодня.



Výtopna

Стосовно цього закладу варто сказати, що полюбиться він не лише любителям мініатюрної залізниці, але й усім охочим поласувати смачним пивом. Цікавинка в тому, що пиво та інші напої Вам привозить маленький потяг у вагончиках. До кожного столу проведена залізниця, по дорозі є невеличкі станції, розгрузочні пункти, мостики та Депо. 
Та окрім цікавого інтер'єру, мені довподоби їхнє пиво. Особливе для мене - це двоколірне пиво, яке не змішується, коли п'єш. Смак м'який і пити цікаво. Ви можете прийти і зайняти вільний столик, або ж замовити його на сайті Vytopna.  Ціни на пиво в межах 45-75 крон, також є додаткова плата за "залізничні послуги" в розмірі 25 крон.
Адреса закладу тут, або:
Václavské nám. 802/56, 110 00 Nové Město, Чехія
Працює з 11:00 до 24:00.
У пт та сб з 11:00 до 1:00





понеділок, 9 липня 2018 р.

Звідуючи нові землі...

Переглядаючи картинки з тих чи інших куточків світу, я неодноразово задумувалась про те, що ж насправді означає подорожувати? Хтось може сказати, що це поїздка від туристичної фірми по відомих містах; дехто вважає, що це облетіти весь світ від Лас-Вегаса до Бангкоку; а також існує думка, що подорож - це безсумнівно на велосипедах у невідомі куточки або підкорювати гори...
Скільки людей, стільки трактувань того, в чому полягає подорож, однак всі, безумовно, погодяться, що вона відкриває до того невідомий нам світ. І, навіть, сотий раз відвідання Праги обов'язково покаже її з іншої сторони, або ж Ви захочете піти іншими вулицями, побачити щось таке, що не відкривається пересічному мешканцю..
Погоджуюсь з теорією, що подорож - це велика пригода. Чи то вилазка за місто, чи то переліт на інший континент - це завжди пригода. Та раз тема нашого блогу - Європа, то подорож означає для мене звідання цілої Європи та кожної країни окремо.
Я б не могла сказати, що я бачила Чехію, хоча бувала у Празі понад десяток разів. Не скажу, що бачила Австрію, а бачила лише Відень. Скажу лише, що була у Польщі...
Для мене - відвідати країну та відвідати столицю - зовсім різні речі. Давайте розглянемо ці дві "подорожі" окремо.
Якщо Ви не бували ще за кордоном, тоді поглянемо на наш Київ - величний, історичний, центральний та архітектурний мегаполіс. Там кишить життя, там найкращі дороги, найдорожчі квартири та багато туристів з усіх куточків планети. Те, що Київ не показує усієї української культури, знає будь-який українець. Кожен може сказати, що в нього вдома (в місті чи селі) все зовсім по-іншому. Вдома своя мова, свій затишок, своє життя, таке далеке від туристичних реалій.
Все так само у інших країнах. Побачити імператорський Відень і скласти враження про всю Австрію - буде докорінно помилковим. Адже країна десь на 2/3 вкрита Альпійськими горами та пагорбами. А що таке Альпійські містечка Ви могли бачити хоча би в рекламі Мілка)))
Та Австрія поки що лише у моїх мріях. Зараз можу лише з упевненістю сказати, що була лише у Польщі, і, навідміну від України, об'їздила її майже усю. На сьогодні у списку 18 міст та містечок, які залишилися на моїх фотографіях. Але це не головне. Що таке втрапити у нетуристичне місто? Ти бачиш справжнє життя тих же поляків. Ціни дещо нижчі, люди привітніші, ніхто нікуди не поспішає і, головне, немає натовпів з фотокамерами! Ти занурюєшся у інший світ і стаєш частинкою його. Ось, що значить для мене подорож!
Це чудово, коли є така собі мрія, в якої немає терміну придатності. Звісно, можна захоплюватися мандрівниками, які вже об'їздили світ уздовж та поперек. Але я їм не заздрю. Для них Нідерланди вже не такі захопливі, Венеція вже не така магнетична і Дрезден не вражає своїм затишним розкішним вбранням. А для нас, друзі, ще все попереду! Тому не відкладайте у глибоку шухляду свою мрію, адже перед Вами ще стільки невідомого!!!!