пʼятниця, 13 жовтня 2017 р.

7 речей, які не варто робити туристу

Коли ми мандруємо, нам варто з повагою ставитися до природи та людей, а також дбати про власну безпеку.

Під час подорожі можна мимоволі нанести шкоду довкіллю або самому потрапити у негарну ситуацію. Тому вашій увазі декілька порад, щоб після повернення додому залишились лише приємні спогади.

1. Не варто годувати диких тварин

Одна з причин, яка підштовхує людей годувати диких тварин – бажання зробити з ними фото на згадку. Однак, варто пам’ятати, що тварина може повестися вороже і навіть напасти. До того ж, ваші харчі можуть бути шкідливими для неї.

2. Не фотографуйте людей без дозволу

В багатьох країнах фотографувати незнайомців без дозволу забороняється законом. Тому перш ніж зробити кадр сторонньої людини – запитайте дозволу. 

Читайте також: Міжнародний день туризму. Найцікавіші місця для мандрівок та чудеса України

3. Не залишайте після себе сміття

Порада цілком зрозуміла, але часто ми забуваємо про це просте правило. Коли подорожуєш заповідником, великим парком чи екологічною стежкою – поліетиленові відходи краще складати до рюкзака та викинути у смітник в місті. Часто заповідні зони погано фінансуються і, відповідно, рідко прибираються.

4. Обирайте альтернативу літакові

Насамперед, літаки викидають в повітря чимало шкідливих речовин. Це призводить до забруднення довкілля та глобального потепління. Тому, менше вдаючись до перельотів, ми бережемо довкілля. До того ж, подорож поїздом, автобусом чи автомобілем буде коштувати значно дешевше.

5. Не витрачайте надто багато коштів

Сувеніри варто купувати подалі від популярних туристичних локацій – там вони будуть коштувати значно дешевше. А поїсти можна в місцях, яким надають перевагу місцеві. Це дозволить спробувати місцеву кухню і поїсти дешевше.

6. Не робіть селфі із тваринами

Тварини можуть утримуватись незаконно та в невідповідних умовах лише заради того, щоб приваблювати туристів. Фотографуючись, ви заохочуєте власника утримувати їх й надалі.

Читайте також: Як створити чудовий відеоролик під час мандрівки

7. Не принижуйте людей

Подорожуючи, ставтеся з повагою до усіх людей, які зустрічаються на шляху. І навіть якщо ви мандруєте одним з найбідніших місць світу – це не привід ставитися до місцевих, як до експонатів. Більше читайте тут: https://tsn.ua/tourism/poradi-mandrivnikam-7-rechey-yaki-ne-varto-robiti-pid-chas-podorozhi-1009735.html

понеділок, 9 жовтня 2017 р.

Корисні поради для гарного відпочинку



Під час подорожі будь-яка дрібничка може зіпсувати настрій: розлитий шампунь по валізі, забутий зарядний пристрій  або пом’ятий одяг, а на прасування бракує часу… Вашій увазі надаю перелік цікавих лайфхаків, які зроблять Вашу подорож більш приємною та легкою.
Зробіть свій багаж впізнаваним
Почепіть на нього яскраві брелки, стрічки, наклейте наліпки тощо. Це дасть змогу швидко знайти свої сумки у багажному відділенні серед десятків однакових. Також речі буде легше описати і знайти, якщо вони загубляться. В декоруванні валіз проявіть фантазію, але і не перестарайтесь – занадто яскраві валізи можуть викликати підозри у прикордонників, і тоді вас чекатиме довга і виснажлива перевірка.
Ще один туристичний лайфхак – обов’язково почепіть на свій багаж бейджі з вашими контактними даними. Якщо речі загубляться і потім їх знайдуть, це дасть змогу швидше зв’язатись із вами.
Також перед здачею валізи у багажне відділення – зробіть її фото. У випадку зникнення Вашого багажу – буде легше знайти його, показавши фото.

Переноска і трійник – ваші друзі і рятівники

Нерідко трапляється, що ґаджети розряджаються у найнезручніший момент, наприклад, коли вам ще довго чекати на транспорт, а в залі очікування є лише одна розетка, і вона вже зайнята. Тут на допомогу прийде звичайний подовжувач з трійником. Ви не тільки зможете зарядити свої пристрої, але й поділитись розеткою з іншими бідолахами.
Крім того, подовжувач і трійник точно стануть у нагоді в готелі, де розетки розташовані в довільному порядку і, часто, досить незручно.

Харчова плівка рятує речі

Тільки уявіть ситуацію – ви відкриваєте валізу, а там всі речі плавають у шампуні в перемішку з кремами і лосьйонами. Це справжній жах, але його можна уникнути. Поради від туристів говорять наступне: візьміть звичайну харчову плівку, обмотайте нею отвори в пляшечках та тюбиках, а зверху просто закрийте ковпачком. От і все – тепер ваші ємності надійно герметизовано, а речі знаходяться у безпеці.
Телевізор і показує, і заряджає
Забули вдома зарядний пристрій? Не біда – якщо поруч є телевізор з USB-портом, а у вас – відповідний шнур, то ваша техніка врятована. Її можна підключити до телевізора і підзарядити, дивлячись цікавий фільм.

Тюбики і пляшечки – надійні схованки

Щоб надійно заховати готівку, ключі чи документи, скористайтесь, наприклад, порожньою пляшечкою від лосьйону для тіла. Обережно зріжте її верхню частину, покладіть у ємність все необхідне і закрийте її зрізаною верхівкою. Такий сейф навряд чи приверне увагу злодіїв, і цінні речі залишаться на місці.

Одяг в рулонах не мнеться

Щоб речі не пом’ялись і займали менше місця у валізі, їх можна скручувати у рулони. Згортки також можна запаковувати поокремо в целофанові пакети, щоб не забруднились. Цей спосіб упаковки підійде для «невибагливого» одягу – джинсів, светрів тощо, сукні і костюми, краще пакувати у спеціальні чохли.

Для економії на авіаквитки

Кукі – це частинки коду, які допомагають сайтам відстежувати ваші дії і зацікавлення в інтернеті. Таким чином, сайти з продажу авіаквитків бачать, які рейси вас цікавлять найбільше і можуть завищувати на них ціну. Тому, кожного разу чистіть кукі в налаштуваннях браузера (CTRL + F5) або заходьте на такі сайти в «режимі інкогніто» (CTRL + SHIFT + N).
Також можна користуватись режимом «інкогніто» на подібних сайтах, щоб вони не відстежили ваші пошуки та вподобання.
Розмін грошей
Якщо Вам знадобилися монети, але маєте лише паперові гроші – скористайтеся кавовим автоматом: опустіть паперову купюру та натисніть «відмінити» - автомат поверне гроші, але вже у вигляді дзвінких монет.
Кращий номер в готелі
Коли вирушаєте разом у подорож, не важливо, одружені ви чи ні, пишіть у готель, що у вас весільна подорож. У 70% випадків Ви отримаєте більш комфортний номер, з шампанським та фруктами.
У будь-якому випадку, при заселенні в готель, не соромтесь попросити кращий номер.  Обслуговування у готелях досить гнучке, вони часто йдуть назустріч.
Не хочете натовпів туристів?
Вирушайте у відпустку за два тижні до Різдва, у кінці серпня або перші декілька тижнів вересня. А щоб побачити визначні пам’ятки, найкращий час після 12ї години дня, а також намагайтеся побувати там у будні дні, тоді й ціни на відвідування музеїв будуть нижчі.
Візьміть гумові капці для зручності

Гумові капці – одна з найважливіших речей у подорожі. Часом вони – санітарні необхідність, а також вони стануть в пригоді, якщо вирішите сходити у басейн чи аквапарк.

11 цінних лайфхаків для походу в гори



Левову частку успішності вашого походу складає, звісно ж, підготовка до нього: складання маршруту, купівля потрібного споряджання, пакування рюкзака тощо. Але природа в горах мінлива. Вгадати на 100% та й навіть на 70%, що вас очікує в поході – важко. Тому, якщо ви йдете в гірський похід, треба бути готовим до всього: до снігу восени та весною, шквальних дощів, навіть якщо за 30 хвилин до цього на небі не було жодної хмаринки, та морозу вночі, навіть якщо вдень ви йшли в шортах.
Сайт "24" публікує корисні лайфхаки, які допоможуть вам у підготовці та в самому поході. Ви будете здивовані, як звичайні речі вам можуть суттєво спростити життя в горах.
Ватні диски для розпалювання вогнища
Щоб пришвидшити процес розпалювання багаття, використовуйте ватні диски, які просочені воском.
Перед походом розтопіть вдома в каструлі звичайну воскову свічку та занурте в віск ватні диски на декілька секунд. Потім покладіть їх на папір для випічки (він не прилипає). Діставати диски з воску краще довгим пінцетом або щипцями. Ні в якому разі не руками!
 Ватні диски, змочені у воску, допоможуть розпалити багаття
Щоб розпалити багаття, візьміть один ватний диск та трохи його надірвіть. Помістіть під дрова та підпаліть. На власному досвіді протестовано, що така одна подушечка горить близько 5 хвилин при помірному вітрі.
Приємним бонусом є те, що ватні диски займають дуже мало місця і мало важать, у порівнянні, наприклад, з тою ж пляшкою із сумішшю для розпалювання багаття.
Перед розпалюванням – надірвіть ватний диск
Чіпси і… багаття
Якщо ж ватні диски з воском закінчаться, розпалити багаття допоможуть звичайні чіпси. Завдяки вмісту жиру в чіпсах – вони чудово плавляться і довго горять.
Підпаліть шматочок чіпсів та покладіть його в багаття. Один невеликий шматок горить близько 2-3 хвилин. Для пришвидшення процесу – можна взяти жменю чіпсів. Поки чіпси плавляться – викладайте поверх сухий хмиз.
Чіпси добре горять
Чіпси добре горять
Можливо, після цього експерименту ви ще й переглянете власний раціон?
Водонепроникний рюкзак
Сухі речі – це, напевно, одне із найголовніших правил у поході. І запорука вашого здоров’я. Купувати абиякі дощовики в магазинах при дорозі не варто – вони легко рвуться і не покривають вас повністю з великим рюкзаком. Краще купити довгу клейонку або тент, в які можна буде загорнутись з головою.
Подбайте про сухість ваших речей
Подбайте про сухість ваших речей
Щоб ваші речі в рюкзаку точно не намокли, перед тим, як складати в нього речі, помістіть туди міцний пакет. І тоді, якщо рюкзак зверху буде мокрим, речі всередині – точно залишаться сухими.
Для надійності карту вашого походу обклейте скотчем. Так вона точно не намокне і не розірветься.
Зберігання спецій
Чорний перець, розсипаний по всьому рюкзаку… Якщо ви хоч раз із таким стикалися, то знайте, що спеції чудово зберігати в коробочках від тік-таку. Ці коробочки добре закриваються і не займають багато місця.
Зберігайте спеції в коробочках тік-так
Зберігайте спеції в коробочках тік-так
Мило, шампуні і гель
Звісно, без засобів гігієни в похід не вирушають. Але брати свою домашню літрову пляшку шампуню ні в якому разі не потрібно! По-перше, запам’ятайте, що гель і мило в поході – це одне і теж.
По-друге, зберігати їх варто в трубочках для напоїв. В кожну трубочку залийте миючий засіб та закріпіть за допомогою запальнички. Однієї трубочки цілком достатньо для одного разу. До того ж, її можна одразу спалити і не залишати відходів.
Можна шприцом ввести мило в губку для миття посуду. Так, вона буде пінитися одразу, як на неї потрапить вода.
Бджолиний віск проти вологи
Якщо у вас немає спеціального взуття для походів, ви можете взяти звичайне. Головне правило – воно повинно бути зручне та на доволі товстій підошві.
Щоб ваше взуття не промокало – перед походом змажте його шаром бджолиного воску та висушіть феном.
Як показує власний досвід, бджолиний віск дійсно захищає від вологи. Але якщо використовувати його для одягу – будьте готові, що залишаться сліди, які майже неможливо вивести.
Як вберегти взуття від вологи в поході
Як вберегти взуття від вологи в поході
Теплий одяг зранку
Якщо ви перебуваєте в поході при досить низьких температурах (пам’ятайте, що в горах температура завжди нижча), то покладіть з собою в спальник ваші речі, які ви збираєтесь вдягнути зранку. Наприклад, шкарпетки, футболку та термобілизну.
Покладіть в спальник свої речі, які одягнете зранку
Покладіть у спальник свої речі, які одягнете зранку
Коли ви будете перевдягатись зранку, то одяг буде температури вашого тіла. Якщо ж ви залишите його в наметі або просто в рюкзаку – неприємних відчуттів при одяганні не уникнути.
Скотч для всього
Щоб взяти скотч у похід – є, напевно, мільйон причин. В "Марсіанині" він знадобився навіть у космосі. Але ви навряд чи будете кріпити ніс космічного корабля скотчем, тож не беріть цілий моток. Достатньо намотати скотч на запальничку.
Світильник у наметі
Для цього не потрібно тягнути домашній світильник, який ви все одно не підключите до мережі. Візьміть звичайний ліхтарик та закріпіть до пластикової пляшки з водою. Так ви отримаєте м’яке та яскраве світло, якого досить для освітлення всього намету.
Ліхтарик та пляшка води забезпечать освітлення в палатці
Ліхтарик та пляшка води забезпечать освітлення в наметі
Заміна великому рушнику
В поході вам точно не потрібний великий і махровий рушник. Оберіть кілька маленьких рушників із мікроволокна. Вони дуже тоненькі, швидко висихають і добре поглинають вологу.
Спілкуйтеся з місцевими
Гори – це той випадок, коли ваші google maps можуть підвести. Звісно, скачайте на смартфон офлайн-карти та візьміть паперову. Але якщо зустрінете місцевого – обов’язково перепитайте, чи на правильному ви шляху. Іноді місцеві можуть підказати коротший або легший шлях.
Але знайте, що коли вам у Карпатах кажуть "отут півгодини ходу через перевал", майте на увазі, що дорога у вас займе годину, а то й півтори.
Будьте привітні до місцевих жителів
Будьте привітні до місцевих жителів
Круті лайфхаки – це ті, які народжуються спонтанно у незвичних ситуаціях. Діліться своїми крутими знаннями, які можуть полегшити життя в поході, у коментарях.
Статтю запозичено з сайту Новин 24 Каналу

четвер, 5 жовтня 2017 р.

Місце, де триває Середньовіччя

Мова іде про замок Геделон, що у Франції, який будується вже ось 20 років по технологіях ХІІІ століття, використовуючи лише середньовічні засоби. Згідно розрахунків, будівництво має скінчитися за 5 років.

Місцевий землевласник Мішель Гайо вирішив відтворити замок, занурившись в глибоку історію, ніби перенісши себе на 800 років назад. Його охоче підтримала група істориків і взяла участь у реалізації задуму.

Майстри поселилися у саморобних будинках, зроблених з глини, дерева та соломи. На будівництві немає електрики - все освітлюється та обігрівається вогнем. Готують їжу також на вогнищі та печах, тримають господарство та носять характерний для Середньовіччя одяг. Поряд відкрилися хати, що займаються своїм ремеслом: ткачі, ковалі, теслярі, гончари, кухарі тощо. 

Замок Геделон, як і більшість замків Середньовіччя, будується на кар'єрі, що спрощує доставку каміння. Їх тут видобувають вручну, розбивають на блоки клинами та шліфують середньовічними пристосунками. Доставляють такий вантаж кіньми, запряженими у віз, а підіймають на вежі замку спеціальним ступальним колесом. Тому будівництво тягнеться так повільно. Поряд є глинище та ліс – це дозволяє отримувати всі потрібні матеріали досить швидко. 

BBC назвав таке незвичайне будівництво - найбільшим археологічним експериментом в історії. Умовно будівництво розпочалось 1228 року, нині – 1248, а закінчити планують до 1253 року. Насправді-ж зводити замок розпочали 1997 року.

За весь час існування проекту чутки рознеслися по всьому світі, відтоді сюди почали з'їжджатися туристи, волонтери та охочі взяти участь в будівництві. Сьогодні біля замку можна замовити екскурсію, навчатись будівельної справи та скуштувати середньовічних страв. А також тут продають сувеніри: ковані ножі, невеликі інструменти, дерев'яний посуд, іграшки з дерева, натуральну тканину та фарби. 


Ознайомитись з можливістю відвідин будівництва Ви можете на їхньому ж сайті: 

Guédelon.fr

Алкогольна культура Європи: традиції та дивацтва

Посидіти за келихом чи чаркою міцненького в Європі не відмовляються. Ба того, що кожна країна має власну алкогольну культуру, закріплену традиціями.

Подейкують, що у Європі виділяють навіть кілька так званих "алкогольних поясів" – певних регіонів, які характеризуються переважним вживанням того чи іншого міцного напою.
До горілчаного поясу входить і наша країна, разом з Фінляндією, Норвегією, Ісландією, Швецією, Гренландією, Естонією, Латвією, Литвою, Польщею та Білоруссю і Росією. Саме ці країни виробляють 70% усієї горілки в ЄС.
Пивний пояс – це Бельгія, Нідерланди, Данія, Великобританія, Німеччина, Австрія, Люксембург, Чеська Республіка, Словаччина.
Винний пояс – це південні країни, де вирощують багато винограду: Іспанія, Португалія, Італія, Угорщина, Молдова, Греція, Македонія, Болгарія, Сан-Марино, Швейцарія, Румунія, Франція, а ще – Вірменія та Грузія.
Проте, звичайно, сучасне різномаїття алкогольного вибору зовсім не обмежує жодну країну у спектрі улюблених напоїв.

Міцні напої та ціни

У Європі алкоголь коштує дорого. Десь більше, десь менше. Але традиційно цінову першість тримають скандинавські країни. Найдешевші алкогольні напої можна придбати у Болгарії та Румунії, які лише нещодавно "влилися" у європейський стрій.

Алкоголь і вік

У Європі переважно алкоголь дозволено вживати та купувати з 18 років. Хоча в деяких країнах це дозволяють і молодшим громадянам. Якщо ж взяти весь світ, то найпізніше вживати алкоголь дозволяють у США, Індонезії, Казахстані, Фіджі – з 21 року.
Демократична Європа вживання алкоголю не забороняє. Але є країни, де такі правила існують, зокрема, взагалі заборонений алкоголь у Лівії, Гамбії, Брунеї.
Натомість жодних обмежень на продаж алкоголю (навіть за віком) немає у Албанії, Киргизстані, Марокко (у кафе і барах).

Алкоголь і закон

У Німеччині дуже строго стежать за віковим обмеженням на продаж алкоголю – від 18 років. Інших обмежень там немає.
Швеція дозволяє продаж алкоголю (крім слабоалкогольного пива) лише у спеціальних державних магазинах Systembolaget, що працюють по буднях. Також заборонена у ЗМІ реклама алкоголю міцнішого за 2,25%.
Фінляндія так само продає алкоголь у спецмагазинах Alko, з понеділка по суботу. Така ж система у Норвегії, де є мережа спеціальних магазинів Vinmonopolet.
У Латвії розпити пляшечку будь-чого алкогольного на вулиці не зможете – там це заборонено. У магазині придбати такий товар можна до 22 години. Литва пішла ще далі – вночі там заборонено продавати алкоголь навіть у торгових центрах та на автозаправках. Більше того – не можна його возити і в авто.
Де і скільки п'ють вино в Європі
У Іспанії на вулиці вживати алкоголь теж не можна. Але придбати його дозволено і в продуктових, і у спецмагазинах.
У Португалії можна закупитись алкоголем у будні з 9 до 19 години, за виключенням перерви з 13 до 15.
Франція забороняє рекламу алкоголю будь-де, окрім інтернету. А купити міцні напої можна лише з 8 до 18 години.
Великобританія славиться обмеженням продажу алкоголю навіть у пабах. Втім, є такі місця, де його все ж продають в досить пізній час. Цікаво, що підліткам 16-17 років тут дозволять випити чогось слабоалкогольного, як-то сидр, за умови замовлення чималої порції їжі.
Болгарія дозволяє рекламу алкоголю будь-де.

Алкогольні дивацтва Європи

Любителі міцних напоїв у Європі – ті ще вигадники. Зокрема, у скандинавських країнах варять ялинове пиво. Щоправда, нині воно не користується таким попитом, як пару століть тому. Але знайти його у магазинах Швеції, наприклад, можна, кажуть мандрівники.
Ще у Швеції готують горілку з картоплі, причому зі шведської. Щоправда, ціна на це задоволення не маленька – біля 40 євро за пляшку. Натомість ще одна алкогольна дивовижа Швеції – лікер Мольорт (malört) вважають одним з найбридкіших напоїв. Він містить чималу кількість полину, а тому – дуже гіркий.
А от найміцніше пиво всіх часів, міцністю 68%, зварили у 2013 році у шотландській пивоварні Brewmeister, називається воно Snake venom, тобто "Зміїна отрута". Придбати напій можна на сайті пивоварні, ціна його – біля 50 фунтів стерлінгів за 0,275-літрову пляшку.
Натомість у сусідній Швейцарії виготовляють один з найдорожчих напоїв – Goldschläger. Це 40-градусний лікер з корицею і пластівцями золота. В кожній пляшці – 15 мг золотої стружки і ситечко, щоб її відсіювати під час вживання напою. Звісно, вартість маленької пляшки цього лікеру відповідна – близько 300 доларів. До слова, українські виробники нині навчилися виготовляти схожий напій – "горілку з золотом". У нас є навіть "живе" фото.
Мабуть, ви погодитесь, що лідером нашого своєрідного рейтингу алкогольних винаходів стане англійський "Gilpin Family Whisky" – віскі з … урини. Для виробництва цього, вибачте, напою, використовують тільки сечу діабетиків. У винахідника чудернацького віскі навіть є свій блог. Щоправда, за свідченнями ЗМІ, особливо великого попиту на товар Гілпіна ні в Європі, ні в світі не спостерігається.