середа, 31 травня 2017 р.

Зниження цін на авіаперельоти

Авіаперевізник Ryanair планує в майбутньому знижувати ціни на авіаквитки.

З березня 2018 року ціни зменшаться на 5-7%, як повідомили представники компанії, це відбудеться в основному через зниження курсу фунтів стерлінгів, яке відбулось після голосування про вихід країни з Євросоюзу.
Ще одним чинником стало зростання конкуренції з боку європейських авіаперевізників.

Раніше в Україні повідомлялося, що вже у вересні 2017 року вартість перельотів має суттєво впасти. Саме через появу рейсів Ryanair з України. Наразі планують їх запроваджувати у аеропортах Києва та Львова, але надалі є перспектива збільшувати кількість залучених летовищ.

Додам, що монополіст МАУ не зацікавлений у появі дешевих рейсів з України, однак "крізь зуби" погоджується, адже умова висунута на державному рівні. 
На сьогодні відомо, що Ryanair здійснює рейси до аеропортів, з яких далеко і дорого добиратися. Це, напевно, пов'язане з дешевизною квитків, що залежить від невеликих витрат самої авіакомпанії. Втім, сподіваємось, аеропортів таких багато і ми зможемо обрати собі найбільш зручний варіант.

Для інформації, посилання на сайт авіаперевізника Ryanair.

Названі причини відмови у в'їзді до ЄС

Чимало українців готується скористатися своїм правом безвізового перетину кордону, який вступає у право в ніч на 11 червня поточного року. Однак, як вже згадувалося, ситуація з відмовами не буде такою, як у Грузії, адже ми маємо безпосередній кордон з Євросоюзом, а значить, що українцям добратися до прикордонних постів значно простіше, а отже, піде великий наплив людей, які будуть впевнені, що тепер без проблем перетинатимуть кордон, маючи біометричний паспорт.
Проте, відмови будуть, і, як свідчать джерела, їх обіцяє бути чимало.

Українське МЗС пояснило, у яких випадках  українцям можуть відмовити у в’їзді до ЄС.
Причини відмови такі:
  • загроза суспільному порядку та безпеці;
  • перебування у списку осіб, яким заборонено в’їзд хоча би в одну країну ЄС;
  • засудження за кримінальний злочин у будь-якій країні ЄС;
  • розгляд рішення щодо видворення з країни ЄС;
  • причетність до злочинної діяльності;
  • відсутність документів, що підтверджують мету поїздки.
В таких випадках, коли Ви підпадаєте під перші 5 пунктів, єдиним варіантом, що хоч якось збільшить шанс на перетин кордону, це отримання візи. Але і вона не буде гарантом.
Щоб уникнути останнього випадку відмови, ретельно готуйте документи для проходження контролю.

Асоціація України з ЄС, останні кроки

Сенат Нідерландів 30 травня підтримав ратифікацію угоди про асоціацію України з ЄС. Тож тепер єдина перешкода на шляху Євроінтеграції  зникла. Нідерланди залишалися єдиною країною, яка затягнула з ратифікацією документа.

«Наша угода про асоціацію, включаючи частину про глибоку та всеохоплюючу зону вільної торгівлі, ще на один крок ближче до ратифікації. Я б хотів, щоб цей процес завершився швидко, до початку саміту з ЄС – Україна, запланованого на липень.» - повідомив Жан-Клод Юнкер, президент Єврокомісії.


Після схвалення радою ЄС угода про асоціацію запрацює повною силою, а не в режимі тимчасового застосування, як досі.

понеділок, 29 травня 2017 р.

Ймовірність відмови на кордоні під час безвізу

Поляки попередили про збільшення відмов на кордоні через безвізовий режим.
Дуже ймовірно, що з моменту вступу в силу безвізового режиму зросте кількість відмов у в’їзді громадянам України на територію ЄС. Про це попередили в Прикордонній службі Польщі.


Як пояснили у відомстві, це буде пов’язано з тим, що безвізовим режимом намагатимуться скористатися ті, кому раніше було відмовлено у в’їзді ще на етапі отримання візи. «Перевірка мети в’їзду на територію Польщі є одним з найважливіших елементів прикордонного контролю з точки зору безпеки країни. Ми передбачаємо, що в результаті скасування візового режиму на кордоні з’явиться більше подорожуючих, які за нинішніх обставин не отримали б візи, відтак збільшиться кількість відмов в’їзду на територію Польщі», - повідомили у відомстві.

Тому, друзі, щоб уникнути відмови, готуйте документи для перевірки ретельніше, говоріть більш впевнено та не хвилюйтеся! Якщо відмови й будуть, то прикордонники знають, кому їх ставити.

пʼятниця, 26 травня 2017 р.

Як отримати біометричний паспорт

В попередніх статтях я вже пояснювала, що таке біометричний паспорт та навіщо він потрібен. Та виникає запитання – як його отримати, скільки це буде коштувати та як довго він виготовляється.
Для отримання біометричного паспорту потрібні ті ж самі документи, що й при поданні на звичайний закордонний паспорт, тільки тепер ще потрібно буде здавати відбитки пальців.

Оформити біометричний паспорт можуть лише громадяни України. Українці, що мають подвійне громадянство, в т.ч. мешканці Криму, які отримали паспорти РФ, не зможуть отримати біометричний паспорт.
Біометричний паспорт можна оформити виключно в підрозділі міграційної служби. Адреси підрозділів я подаю в кінці статті.
Для отримання паспорту необхідно мати:
-          внутрішній паспорт громадянина України (оригінал та дві копії);
-          ідентифікаційний код (оригінал та копія);
-          довідка з військкомату або військовий квиток (для парубків до 25 років).
Якщо закордонний паспорт оформлюється вже не вперше, то старий можна здати або залишити. Наприклад, якщо в старому записано робочу візу.
Для оформлення біометричного паспорту необхідно надати внутрішній український паспорт, сфотографуватися, залишити відбитки вказівних пальців і поставити підпис у планшеті.
Вмонтований чіп міститиме всі ці дані. Крім того, в новому внутрішньому паспорті внесення даних про реєстрацію буде необов’язковим, адже ніде в світі немає такого поняття як прописка.
Процедура оформлення біометричного паспорту:
1. Зверніться у відділення Державної Міграційної Служби.
2. Принесіть документи: внутрішній паспорт, ідентиф.код, довідку з військкомату.
3. Сплатіть вартість послуг та бланків.
4. Напишіть заяву на отримання паспорта.
5. Сфотографуйтеся.
6. Пройдіть дактилоскопію (відсканують відбитки пальців).
7. Оцифровані дані відправляються до Єдиного Державного Демографічного Реєстру.
8. Головний обчислювальний центр формує набори даних.
9. Набори даних відправляють до Державного Центру Персоналізації Документів.
10. Дані вносять на бланк майбутнього закордонного паспорта.
11. Готовий паспорт відправляють до відділення ДМС.

Вартість біометричного паспорта може відрізнятися по районах. Однак приблизні вартості оформлення біометричного паспорту (датовані квітнем 2017 року) такі:
20 робочих днів – 990грн
7-10 робочих днів – 1390грн
5 робочих днів – 1790грн
4 робочих дні – 2090грн
3 робочих дні – 2390грн
1-2 робочих дні – уточнювати в ДМС.

середа, 24 травня 2017 р.

Зміни правил страхування при скасуванні віз

Скасування візового режиму з ЄС несе за собою й зміни правил страхування для відвідувачів Євросоюзу. Сьогодні наявність страхування є обов’язковою для отримання візи. Однак після запровадження безвізового режиму відмовлятися від страхування українцям все ж не варто.

По-перше, є категорії громадян, яким страхування за кордоном все ж не знадобиться. Це українці, що виїжджають на навчання чи на роботу, а також подорожуючі, які будуть оформляти візу за відсутності біометричного паспорту.

По-друге, без страховки  не обійтися
українцям, що купують путівки в туроператорів.
Згідно закону «Про туризм» страхування туристів є обов’язковим. Жодна компанія не відпустить свого клієнта за кордон без страхового полісу або без отримання підтвердження, що такий поліс вже є.

Відносно туристів, що подорожують самостійно, є певні нюанси.
З одного боку, за безвізового режиму припиняє діяти візовий кодекс ЄС, де прописана обов’язкова наявність візи. Після скасування віз, скасовується й дія кодексу. В Державній прикордонній службі України пояснили, що для перетину кордону х ЄС потрібний лише біометричний паспорт та фінансове забезпечення.

Фінансовим забезпеченням може бути: банківська гарантія, дорожні чеки, готівка,  кошти на банківських рахунках. Страхування у переліку документів немає.

Питання необхідності страховки для перетину кордону чи перебування з нею в іноземних державах наразі залишається відкритим. Деякі не особливо свідомі туристи можуть намагатися перетнути кордон без страхування. Однак, СК визнають, що кількість українців, що схиляються до оформлення страхового полісу, зростає.

Однією з причин є, власне, досвід. Самі туристи та їхні друзі зіштовхнулись з європейською медициною та оцінили перевагу страхування. Або ж були змушені платити за лікування тому, що куплена наосліп страхівка не покрила витрат.

Ціна питання – кілька сотень гривень за поїздку. Наприклад, при отриманні візи до країн Шенгенської зони обов’язковою є наявність страховки з покриттям 30 тисяч євро. Страхування та тиждень такої подорожі коштує 150-200 гривень.

Користуються популярністю довгострокові договори з обмеженим терміном перебування за кордоном, наприклад, річний договір на 30 днів. Такий продукт вигідно купувати туристам, які подорожують щонайменше двічі на рік. В такому випадку турист має оплатити 500-700грн. зменшити вартість такої страхівки можна за рахунок франшизи – суми, яку туристу доведеться оплатити самостійно.
Якщо турист згоден по настанні страхового випадку самостійно оплатити послуги на 50 євро, а страхова компанія покриє те, що потрібно буде оплатити вище цієї суми, тоді річний поліс буде коштувати 150-200 грн. Однак, ризик заплатити майже 1500грн при економії 350-500грн доволі сумнівний.
Страхівка на тиждень без франшизи  з покриттям «увесь світ» обійдеться у 250-400грн, а річний поліс з терміном перебування до 30 днів – 750грн і вище.

Щоправда, ці розцінки стосуються пасивного відпочинку. Такі поліси не покриють страхові випадки, які відбулися при катанні на лижах чи під час дайвінгу. Якщо турист запланував активний відпочинок, потрібно попередити про це страхову компанію та включити у договір відповідні ризики.
Це, безумовно, вплине на вартість полісу. Наприклад, поліс на тиждень в країні Шенгену  з покриттям ризиків активного відпочинку буде коштувати 300грн, а по усьому світу – 600грн. Річні поліси будуть коштувати понад 1 тис.грн  та понад 2 тис.грн відповідно.
Здешевити поліс можна, виключивши нехарактерні для поїздки ризики. Наприклад, немає сенсу включати гірськолижний спорт у перелік ризиків, якщо турист планує виключно морський відпочинок.

При купівлі страхового полісу варто також звертати увагу на інші умови договору. Страховик може встановлювати ліміти на певні види послуг. Як правило, ліміти існують на надання стоматологічних послуг або на час перебування у стаціонарі.

У той же час, можуть бути і приємні доповнення: компенсація послуг телефонного зв’язку зі страховиком, консьєрж-підтримка, надання послуг технічного асистента при подорожу власним авто.

Як не застрягнути у чергах на кордоні? З’явився новий онлайн-сервіс

Фіскальна Служба України розробила спеціальний онлайн-сервіс, за допомогою якого українці зможуть відслідковувати черги на пунктах перетину кордону.


Цей сервіс може надати інформацію про час очікування для легкового та вантажного транспорту на всіх пунктах пропуску на кордоні України, а також на адміністративному кордоні з анексованим Кримом.

Ідею створення сервісу пов'язали з запровадження безвізу, адже Фіскальна Служба прогнозує збільшення трафіку на кордоні.

пʼятниця, 12 травня 2017 р.

Яку мету поїздки обрати? Тонкощі безвізу


Як я вже говорила, розділ заслуговує бути окремою статтею. Зазвичай проблем не виникає, однак у тих, хто вперше перетинає кордон, можуть попросити документи, що підтверджують подальше повернення до України. 

Роздрукованого бронювання готелю (або записаного на телефоні/планшеті) завжди було достатньо, та безвіз відкриває перед нами значно ширші можливості. 

Тепер готель не є обов'язковим. Поїздка до родичів чи ночівля у друзів - все це є легітимною метою поїздки. Головне - відповідати впевнено і вперто. Однак, моя порада - забронюйте на booking.com собі готелі/хостели/апартаменти на період подорожі (є функція безкоштовного скасування бронювання), роздрукуйте їх та скасуйте бронь. Документи на руках, а прикордонники не стануть перевіряти чи дійсно наша бронь ще активна.

Якщо Ви плануєте взяти авто і їхати світ за очі, щоб зупинитися в місті, де зустрінете захід сонця? Легко, якщо Ви знаєте свій маршрут, знаєте, що хочете подивитися, де будете брати транспорт і які є варіанти готелів.

Маєте з собою намет і мрієте переночувати в горах? Не питання! Але маєте знати детальний план походу, місця зупинок (адже в деяких місцях дозволено нічліг лише у кемпінгах).

Їдете на один день на шопінг? Броні не потрібні, просто доступно поясніть, як і коли Ви повернетесь на Україну.

Прямуєте до друзів чи родичів? Чудово, візьміть з собою папірець з іменами, номерами телефонів та адресою. А також попередьте їх, щоб були на зв'язку на випадок, якщо прикордонник захоче з ними зв'язатись. Більш зручно і краще було б, якби Ваші друзі надіслали свої дані на Вашу електронку, а Ви розрукуйте лист та майте його у себе в телефоні.

Про "офіційні" візові запрошення, завірені печатками можете забути! Немає більше потреби витрачатися на них та мучити своїх закордонних друзів бігати по інстанціях.

Єдиний випадок, коли потрібно робити офіційне завірене запрошення - якщо в ньому запрошуючі підтверджують фінансування поїздки, а гість не матиме при собі коштів, не говорить англійською або мовою країни відвідування. В такому випадку українець просто показує цей документ, дані приймаючої сторони, їхню адресу і уникає необхідності давати додаткові пояснення


Чергові тонкощі: Віза vs. Біометрика

Не мені Вам говорити, що практично вся країна нині стоїть на вухах від завтрашнього безвізового режиму.

При цьому, читаючи про нюанси та підводні камені безвізової політики, ми дедалі більше хочемо впевнитися, що безвіз є менш проблемним в плані перетину кордону.

1. Перш за все, хочу відзначити, що і в мене виникало питання, мов, чи не краще зробити в біометричному паспорті візу, щоб вже точно не розвернули на кордоні?
А ось відповідь - ніхто Вам її не поставить!

Подібний сценарій був у Молдови, де перші місяці безвізу не пройшли безхмарно. Люди хотіли "перестрахувати" свою подорож візами, однак у Вас просто не візьмуть документи. 
Тоді в ЄС ухвалили рішення: всі посольства зобов'язали відмовлятися приймати біометричні паспорти на оформлення "шенгену". Згідно інформаційних джерел, в Україні буде ухвалене таке ж рішення.

Стосовно старих паспортів - схема незмінна - віза. Можна, зокрема, зробити собі ще один паспорт, але біометричний. 

2. Варто також зазначити, що безвіз не є гарантом того, що Вас пропустять через кордон. Звісно, що будуть і відмови, однак, як свідчить історія "безвізових перетинів" тих же грузинів, кількість відмов була нікчемна.

Але тепер у прикордонника буде менше підстав не пропустити туриста до Євросоюзу.
З чим це пов'язане? З тим, що "шенгенки" робили, та й певно роблять досі, на фіктивні документи. Впіймають з підозрою у "підробці" - розвернуть на кордоні. 

З безвізом такий сценарій відпадає, адже пакети документів будуть більш реальні. Комусь так краще, а ко
мусь з візою.

Як свідчать статисти та аналітики, кількість відмов на кордоні буде меншою від кількості відмов у консульствах.

3. Важлива деталь: якщо раніше була важливою візова історія, то нині її роль відіграватиме історія поїздок. До людини з кількома перетинами кордону різних країн запитань майже не виникає. "Група ризику" - це ті, хто їде з порожнім паспортом, але вже після першої поїздки паспорт вже не буде таким.

4. Порада для подорожуючих, щоб підвищити шанси на пропуск - будьте спокійні та щирі на кордоні. Ви маєте спокійно пояснити прикордоннику куди їдете, як надовго, як будете пересуватись і по яких країнах, коли виїдете з Шенгенської зони тощо. "Заборонених" варіантів туристичних подорожей не існує, тому просто говоріть правду, Ви хоча б зможете її обґрунтувати.

5. Друга порада для туристів - вміти підтвердити платоспроможність.
У попередніх статтях я вже висвітлювала нюанси з банківськими картками. Але на замітку додам ще абзац-другий.

Як говорять в нар
оді, що на кордоні потрібно мати при собі готівку в розмірі 50 євро на особу, це тепер міф. Готівку ніхто не вимагатиме показувати так, як туристи не будуть возити всю орієнтовно розраховану валюту у гаманці. Майте на картці гроші, цього буде достатньо.

До речі, норма 50 євро на особу теж не має твердого підґрунтя. На сайті Єврокомісії є перелік орієнтовних сум для розрахунку вартості перебування. Саме на них буде посилатися прикордонник, якщо в нього виникнуть запитання. 

6. Мета поїздки. Зазвичай проблем не виникає, однак у тих, хто вперше перетинає кордон, можуть попросити документи, що підтверджують подальше повернення до України. Цей розділ я висвітлю окремою статтею, бо він вимагає особливої уваги.

Отже, готуйте документи, та зустрінемося на кордоні!



Останній крок до безвізу

Час безвізу невпинно наближається.

Сьогодні, 11 травня, Рада Європейського Союзу ухвалила безвізовий режим України з ЄС без зайвих слів.

Наступним кроком буде підписання законодавчого регламенту президентом Європарламенту та послом Мальти, що нині головна в ЄС. Це відбудеться наступної середи, 17 травня.

Дуже сподіваюся на те, що церемонія пройде успішно, а підписаний акт оприлюднять в Офіційному журналі Євросоюзу. Це значить, що через 20 днів з моменту підписання документ вступить в силу і з середини червня настане наш довгоочікуваний привілей.

Нагадаю, що безвізова умова перетину кордону поширюється лише на біометричні паспорти, деталі можете почитати на сторінках мого блогу.

Тим же, хто не має біометрики, скажу: "Друзі, я з вами!" Купуватиму і надалі візи, доки не скінчиться ажіотаж з паспортами або питання не стане ребром.