пʼятниця, 12 травня 2017 р.

Чергові тонкощі: Віза vs. Біометрика

Не мені Вам говорити, що практично вся країна нині стоїть на вухах від завтрашнього безвізового режиму.

При цьому, читаючи про нюанси та підводні камені безвізової політики, ми дедалі більше хочемо впевнитися, що безвіз є менш проблемним в плані перетину кордону.

1. Перш за все, хочу відзначити, що і в мене виникало питання, мов, чи не краще зробити в біометричному паспорті візу, щоб вже точно не розвернули на кордоні?
А ось відповідь - ніхто Вам її не поставить!

Подібний сценарій був у Молдови, де перші місяці безвізу не пройшли безхмарно. Люди хотіли "перестрахувати" свою подорож візами, однак у Вас просто не візьмуть документи. 
Тоді в ЄС ухвалили рішення: всі посольства зобов'язали відмовлятися приймати біометричні паспорти на оформлення "шенгену". Згідно інформаційних джерел, в Україні буде ухвалене таке ж рішення.

Стосовно старих паспортів - схема незмінна - віза. Можна, зокрема, зробити собі ще один паспорт, але біометричний. 

2. Варто також зазначити, що безвіз не є гарантом того, що Вас пропустять через кордон. Звісно, що будуть і відмови, однак, як свідчить історія "безвізових перетинів" тих же грузинів, кількість відмов була нікчемна.

Але тепер у прикордонника буде менше підстав не пропустити туриста до Євросоюзу.
З чим це пов'язане? З тим, що "шенгенки" робили, та й певно роблять досі, на фіктивні документи. Впіймають з підозрою у "підробці" - розвернуть на кордоні. 

З безвізом такий сценарій відпадає, адже пакети документів будуть більш реальні. Комусь так краще, а ко
мусь з візою.

Як свідчать статисти та аналітики, кількість відмов на кордоні буде меншою від кількості відмов у консульствах.

3. Важлива деталь: якщо раніше була важливою візова історія, то нині її роль відіграватиме історія поїздок. До людини з кількома перетинами кордону різних країн запитань майже не виникає. "Група ризику" - це ті, хто їде з порожнім паспортом, але вже після першої поїздки паспорт вже не буде таким.

4. Порада для подорожуючих, щоб підвищити шанси на пропуск - будьте спокійні та щирі на кордоні. Ви маєте спокійно пояснити прикордоннику куди їдете, як надовго, як будете пересуватись і по яких країнах, коли виїдете з Шенгенської зони тощо. "Заборонених" варіантів туристичних подорожей не існує, тому просто говоріть правду, Ви хоча б зможете її обґрунтувати.

5. Друга порада для туристів - вміти підтвердити платоспроможність.
У попередніх статтях я вже висвітлювала нюанси з банківськими картками. Але на замітку додам ще абзац-другий.

Як говорять в нар
оді, що на кордоні потрібно мати при собі готівку в розмірі 50 євро на особу, це тепер міф. Готівку ніхто не вимагатиме показувати так, як туристи не будуть возити всю орієнтовно розраховану валюту у гаманці. Майте на картці гроші, цього буде достатньо.

До речі, норма 50 євро на особу теж не має твердого підґрунтя. На сайті Єврокомісії є перелік орієнтовних сум для розрахунку вартості перебування. Саме на них буде посилатися прикордонник, якщо в нього виникнуть запитання. 

6. Мета поїздки. Зазвичай проблем не виникає, однак у тих, хто вперше перетинає кордон, можуть попросити документи, що підтверджують подальше повернення до України. Цей розділ я висвітлю окремою статтею, бо він вимагає особливої уваги.

Отже, готуйте документи, та зустрінемося на кордоні!



0 коментарі:

Дописати коментар