пʼятниця, 28 липня 2017 р.

20 затишних маленьких міст Європи


Стара Європа залишила нам багато замків, величних міст, славних монументів та неймовірних ландшафтів. Та я понад усе хотіла б відвідати маленькі містечка, де на вулицях немає гамору, де будинки прості та затишні, де на ґанку ростуть квіти та вся атмосфера далека від міського пафосу, а повітря чисте і люди привітні. Не можна сказати, що одне містечко чимось краще від іншого: різні культури, багата фантазія та, насамперед, географія розташування подарували нам мозаїку будинків та вулиць. Вашій увазі подаю 20 містечок Європи, які потрібно побачити хоча би раз у житті.

1. Castle Combe

 У англійському графстві Вілтшир розташоване невелике мальовниче селище Касл Комб, населення якого складає 350 осіб. Касл Комб вважають одним з найгарніших селищ Англії, а її казковий вигляд приваблює та зачаровує відвідувачів.
Назву своє поселення отримало від замку, який спочатку закладався як форт для римлян та 1135 року став замком. У ХIV столітті Касл Комб був зруйнований, а з каміння селяни почали будувати будинки. Багато будинків селища побудовані ще у XV столітті і їхній зовнішній вигляд не змінився.

2. Dinan

  Чудове місто-фортеця Дінан знаходиться у 25 км на Південь від Сан-Мало, у нижеріччі ріки Ранс. Це один з найбільш затишних населених пунктів не лише у  Бретані, але й в усій Франції.
Саме місто було побудоване як неприступна фортеця та резиденція герцогів Бретонських на верхівці скелі, висотою 75м, та оточене трьохкілометровим фортом, що, навідміну від подібних будівель регіону, зовсім не подкоджена.
Населення містечка складає трохи більше 11 тисячі осіб, але обійти місто можна за 3-4 години. Це обумовлене маленькими в'юнкими вуличками та щільною забудовою старовинними будинками.

3. Vernazza



Місто є одним з "п'яти коштовних каменів", що утворюють область "Чінкве-Терре" в Італії. Неймовірні скелі довкола невеликої бухти, барвисті будиночки, що туляться один до одного біля самого моря, заспокійлива атмосфера приьережного містечка не залишать байдужими жодного туриста. Багато тих, хто бачив красу Вернацци, стверджують, що це і є та романтична, яскрава та весела Італія, яку вони мріяли побачити.
Перше поселення тут виникло ще за часів римлян і до ХІІІ століття належало трьом вельможам. З того часу в місті залишилося багато архітектерних споруд, які нині чергуються з сучасними будівлями на вуличках Вернацци. Проте таке сусідство не руйнує гармонії, а лише підсилює враження.
Зараз у місті проживає близько тисячі мешканців, тому це не лише найгарніше, але й найтихіше місто у Чінкве-Террі. Оскільки Вернацца - частина національного парку, тут забороняється пересуватися на авто. Така заборона йде на користь екології - важко знайти в Італії більш чисте повітря.

4. Rothenburg-ob-der-Tauber

  Ротенбург-об-дер-Таубер - це унікальне Баварське містечко. За довгою назвою приховується справжня казка! Пряничні будиночки тішать око своїм акуратним та доглянутим видом. А кам'яні стіни довкола міста ніби занурюють Вас у вікову історію цього місця. У численний сувенірних крамничках постійно продають Різдвяну казку: подаруночки, ялинкові прикраси.
Місто насичене атмосферою магії та змушують туристів фантазувати. До слова, Ротенбург надихнув на створення "Піноккіо".
Тематика Різдва особливо обвиває місто у Різдвяні свята - ярмарок вирує, місто сяє прикрасами, зимова казка не залишить байдужими любителів романтики та святкової атмосфери!

5. Manarola


   Місто  Манарола також входить до "п'ятірки" "Чінкве-Терре", іпо суті є найстарішим з цих п'яти міст. Старовинні будівлі налічують віком півтисячоліття. А відоме місто своїми захоплюючими краєвидами. Яскраві будиночки, що дарують барви вузеньким вуличкам, тісно спираються один на другий, а вечірнє море додає спокою та затишку усьому місту.
Одна з особливостей Манароли - це власне вино. Краєвиди на виноградники збирають натовпи туристів, а смачним вином можна поласувати у ресторанах з видом на море.

6. Gengenbach

   Генгенбах - це дивовижне місто, що потопає у великій кількості квітів. Знаходиться він на Півдні Німеччини у складі гір Шварцвальда. Перші згадки про місто датуються ХІІІ століттям, коли з'явилося селище навколо Бенедиктинського монастира. З часом чисельність мешканців зростала і з'явилося невелике, але затишне місто.
Сьогодні на території міста проживає приблизно 11 тис.осіб. Тут на Вас чекає безліч ресторанів, бутіків, кав'ярень, пабів та ще багато того, що прикує увагу туристів. Головні вулиці насичені ароматами кориці, кави, ванілі, а також випічкою та домашніми ковбасами. Затишок та спокій панує в усьому. Багато смаколиків не залишать байдужими ласунів, а розмірене життя міста подарує Вам душевний спокій та насолоду.

7. Ronda

   Ронда - "місто, що височіє над прірвою" - невелике іспанське місто, подубоване на стінах височенного каньону. Історія міста почалася задовго до народження Христа. Тоді місто мало назву  Арунда, та було подубоване кельтами-бастулами. Постійні завоювання міста тисячоліттями робити свій безцінний внесок у культуру Ронди, однак основна забудова міста, яке ми бачимо зараз, відбулася у XVI-XVII ст.
Напевно, найбільш відомим архітектурним дивом міста є міст Puente Nuevo, що має висоту 98 метрів над каньоном. Він був подубований у XVIII ст. але досі заманює сюди тисячі туристів щороку. Крім мосту, у Ронді знаходиться найтаріша в Іспанії досі діюча арена биків.
У Старому місті також є на що подивитись, однак міст, прірва та арена приваблюють туристів більше. Але я б неодмінно знайшла в Середньовічному містечку ще цікавинки!

8. Tropea

   Італійське місто з такою "тропічною" назвою вже говорить саме за себе. Це одне з найгарніших міст Тирренського узбережжя. Тропеа знаходиться на скелі, однак має піщані пляжі, які вважаються найкращими в регіоні.
Найвідомішою пам'яткою містечка є церква Санта Марія дель Ізола. Вона ж і є візитівкою Тропеї. Рекомендують у місті скуштувати Червону цибулю. яку так хвалять у цих краях. Овоч настільки популярний, що на шану йому влаштовують цілі фестивалі.

9. Freudenberg


  Невеличке місто Фройденберг, напевно, одне з найгарніших та найцікавіших у Німеччині та усій Європі. Знаходиться воно у районі Зіген-Вітгенштейн на землі Північний Рейн-Вестфалія.
У центрі міста, що має назву Alter Flecken, можна побачити безліч чорно-білих фехверкових будиночків. Візерунка на стіні другого схожого знайти неможливо, адже кожен мешканець хотів все ж чимось вирізнити свою домівку.
Містечко, населенням у 16,5 тис. німців, виросло посеред лісів на пагорбах, тому повітря тут дійсно чисте.

10. Mortsund

   Неймовірно романтичний анклав, притулок для рибалок. Контраст червоних будиночків з блакиттю води та неба, зеленими пагорбами створює доволі барвисту картинку, що відрізняється від європейської краси власною неординарністю.
Норвегія загалом по-своєму прекрасна, прохолодне повітря завжди чистіше, вода прозоріша, будиночки характерні Скандинавії. Проте, як би не було холодно на вулиці, затишок та тепло норвезьких домівок завжди гостинно відкриють перед Вами двері, адже норвежці дуже гостинні люди.

11. San-Gimignano

   Італія розкривається з нової сторони, коли Ви завітаєте до містечка Сан-Джиміньяно, що на варшинах пагорбів Тоскани неподалік від Флоренції та Сієни. Особливістю міста є вежі (цілих 14), що характерно відображають Манхеттен Середньовіччя.
Також увагу туристів приковують неймовірні палаци, Університетська церква або палац Палаццо-дель-Пополо. Для любелів руїн тут також є чим поживитись - міська фортеця Рокка неймовірно велична та своїм видом розповість про легендарні бої, що відбувалися під її стінами.

12. Mykonos

  Міконос - курорт, що став легендою. Його називають островом молодості, де свято не закінчується ніколи. Це найбільший в околицях порт, де в гавані можна побачити невеличкі рибальські судна та розкішні яхти. Неймовірний контраст!
У Міконосі можна пройти вузькими вуличками, заставленими білими будинками з кам'яними лавками, яскравими вікнами, дверима та навіть звивистими балкончиками. Неможливо пройти повз невеликі, проте вишукані церкви, мальовничі таверни та крихітні крамнички. Все це нагадує окремий, прихований від гамору, затишний світ.

13. Mürren

   Гірськолижний курорт Швейцарії, Мюррен, прекрасний в усі пори року. Окрім курорту, це затишне селище, що виросло поміж гір на висоті 1650м над рівнем моря. Мюррен є зоною, вільною від транспорту, а значить Ви зможете спокійно оглянути все селище, не шукаючи переходів та світлофорів.
Населення тут трохи більше 400 осіб, але будиночки сяють життєрадісно. Також Мюррен відосий в усьому світі своїм гірським рестораном Піц Глорія, що обертається. У свій час ресторан став "зіркою" бондіани.

14. Gruyeres


   Грюйер - це крихітне середньовічне містечко у західній частині Швейцаріії. в кантоні Фрібур. Колись місто належало графам Грюйерам. Герб графів з зображенням дуравля досі є невід'ємною частиною міста. Звідси й назва міста (Grue фр. - журавель).
Місто зачаровує своєю автентичністю - це характерне містечко в одну вулицю на пагорбі зі старовинними будиночками та замком на вершині. Замок Грюйера - один з найвідоміших у Швейцарії, як і сироварня, на якій виготовляють всесвітньо відомий сир Грюйер. Це один з найпопулярніших сирів для традиційного швейцарського фондю, тому навіть влітку на вулицях розноситься аромат розплавленого сиру з ресторанів.

15. Josselin

  Розташоване у Бретані, Франція, містечко Жослен відоме своїм казковим виглядом та старовинним замком, який стоїть тут з 1008 року. Місто всього у декілька вулиць та з однією площею, здасться туристам декораціями для фільму про середньовічних лицарів, які ось-ось мають виїхати з замку верхи на конях. Однак мури та стіни міста дійсно вистояли не лише сотні, а вже тисячу (!) років. Чудовий шанс зануритися в сиву давнину!
У місті також є чудовий собор, ляльковий театр, а влітку обов'язково варто побачити англійський та французький сади під стінами замку!

16. La Roque-Gageac

   Ла-Рок-Гажак - містечко надзвичайної краси. Такі поселення називають "ластівчині гнізда" - приліплені до скелі будиночки, які середньовічні люди будували в пошуках захисту від ворогів та диких тварин. Місто тягнеться однією вулицею, затиснутою між скелею та річкою, а сьогодні тут живе мешканців у 3-4 рази менше, ніж у Середньовіччя. Однак, отримувало першість серед найгарніших міст Франції.
Невелике містечко все ж має власний замок де Тард, який належав Жану Тарду, різносторонньому вченому, який був знайомий з Галілео Галілеєм.

17. Funes

   Мальовниче поселення, що розташувалося регіоні Трентіно-Альто-Адідже, провінція Больцано, зачаровує туристів неймовірним ландшафтом та видом на гори. Населення 2,5 тисячі мешканців, тиша та гармонія з природою. Чудовий варіант для відпочинку від міст та споглядання на неймовірні пейзажі. В селі є також невеличка церква Санта Магдалена.

18. Dinant

   Маленьке затишне містечко розкинулося вузькою полосою у 4 кілометри в тумані вздовж берега річки Маас та оточене горами. Назва міста пішла від кельтського слова "Divo-Nanto", що означає "Священе місце". З тих самих днів будь-який завойовних тутешніх земель нік не міг лишити місто у спокої - постійного його захоплювали, з вогнями та мечами.
Здалеку видно дві основні гордості міста, однак Цитадель тьмяніє на фоні чудової цервки Богоматері, що височіє над будиночками. Цитадель знаходиться на вершині скелі, побудована 1051 року для стратегічних спостережень за рікою Маас.

19. Albarassin

   Іспанське місто повністю розташувалося на горі, за виключенням невеликих забудов, що стоять на березі річки Гвадалавьяр, яка оточує місто майже з усіх сторін. Існує тунель, яким можна проїхати під усім містом. Ніколи ще об'їздна дорога не була так близько до міста! 
Вулиці міста сплелися у павутиння вузьких та дуже вузьких вуличок, а центр міста скорііше нагадує внутрішній дворик якогось замку, адже навколо височіють стіни житлових будинків. Місто Альбаррасін знаходиться у туристичному регіоні, тому щороку його відвідують тисячі туристів.

20. Bibury


   Селище Бібері входить в десятку найгарніших сіл Англії. Воно привабливе не лише своєю старовинною архітектурою та особливим способом життя, але й неповторною заспокійливою атмосферою. Перші спогади про місто датуються ХІ ст., але в ньому й сьогодні панує відчуття, що Ви потрапили у Середньовіччя. Здавалося б, що час тут зупинився сотні років тому, ритм життя тут вповільнився. Не хочеться й самим туристам кудись поспішати. Можна спокійно оглянути всю красу. Та окрім казкових вулиць тут можна подивитися рибну ферму та навіть самостійно впіймати собі рибу до обіду. На території ферми є ресторан, який можна сміливо назвати кращим національним рестораном міста.

четвер, 20 липня 2017 р.

Оренда авто у Європі. Поради для подорожуючих

З запровадженням безвізу українцям відкрилися нові можливості відпочинку в країнах Європи. При цьому відпочинок не лише на морі, але й подорож європейськими містами. Можна це робити громадським транспортом, можна велосипедами, або ж автомобілем. Не всі ми маємо "чотириколісного друга", тому нині набуває дедалі більшої популярності оренда авто. Такий варіант чудовий тим, що Ви можете подорожувати у зручний для Вас час та складати самостійно план подорожі.

В разі оренди автомобіля все ж варто дотримуватись декількох правил, щоб уникнути неприємностей та зайвих клопотів.

1. Бронювати машини варто через фірми, які працюють у вас в країні, щоб мати всі договори й документи рідною мовою, а в разі непорозумінь або суперечок вирішувати питання безпосередньо з орендною або посередницькою компанією в своїй країні.

2. День оренди становить 24 години. Якщо Ви взяли машину, скажімо, о десятій ранку, то здати її необхідно у відповідний день до десятої ранку. Тому, добре сплануйте свій час, щоб не довелось за кілька зайвих годин доплачувати суму, як за ще одну добу.

3. Під час укладання договору оренди рекомендовано послуговуватись опцією "full-to-full", тобто брати машину з повним баком пального і здавати з повним, адже тарифи на дозаправку у компаній з оренди можуть суттєво перевищувати фактичні витрати.

Щоб додатково себе підстрахувати, варто заливати повний бак безпосередньо перед поверненням автомобіля та зберегти квитанцію - щоб було, що показати в разі претензій.

4. Під час вибору страхівки для орендованого автомобіля, не варто економити, тобто найкраще укласти договір на повне покриття всіх витрат, включно з повним захистом на випадок викрадення.

Сума страхування громадянської відповідальності має складати не менше мільйона євро.

Згідно зі статистикою, проблеми виникають через бите скло, подряпані диски та зіпсовані шини, тому на ці пункти під час укладання договору слід звертати особливу увагу, - тобто страховий поліс має їх покривати.

5. Рекомендується обирати тарифи без обмеження пробігу, щоб в разі перевищення ліміту не платити за додаткові кілометри за завищеними цінами і взагалі не думати про це. Адже у відпустці буде неприємно постійно стежити за кількістю кілометрів. Хто знає, куди раптом може захотітись поїхати.

6. Обов'язково слід заздалегідь обговорити додаткові послуги, приміром, надання дитячого автокрісла. Тарифи на ці послуги в різних компаніях можуть істотно відрізнятися і спричинити суттєве підвищення загальної вартості прокату.

Так, оренда дитячого автокрісла на іспанському острові Майорка коштує у літні місяці від 50 до 80 євро на тиждень.

7. Якщо вам потрібна навігаційна система, також заздалегідь з'ясуйте вартість цієї послуги чи подбайте про альтернативу: візьміть свій навігатор або ж завантажте мапи для додатка на мобільному телефоні, пам'ятаючи про можливі витрати на використання мобільного інтернету.

Заощадити таким чином можна до ста євро на тиждень.

8. Під час завершення процесу бронювання варто зважати на те, щоб у договорі було вказано загальну остаточну суму, включно з усіма страховками й додатковими опціями. В іншому разі на місці, коли забиратимете авто, можуть виникнути непередбачені витрати, подекуди доволі суттєві.

9. Якщо на місці в прокатному пункті відсутні автомобілі заброньованої категорії, компанії пропонують клієнтам безкоштовний апгрейд.

Перш ніж прийняти цю спокусливу пропозицію, рекомендується переконатися в тому, що вона не додасть нових витрат.

10. Після отримання ключів, перед початком першої поїздки слід уважно оглянути машину і перевірити, чи зафіксовано в протоколі передавання автомобіля усі наявні подряпини, ум'ятини та інші пошкодження.

Огляд під час здавання машини варто обов'язково проводити в присутності представника прокатної фірми, після чого отримати письмовий протокол, що підтверджує відсутність нових пошкоджень або такий, що містить точні дані про них. 

Отож, приємної подорожі!

середа, 19 липня 2017 р.

Не Ryanair єдиним. В Україні успішно діє кілька авіаперевізників, чиї ціни на квитки можуть приємно здивувати

Не Ryanair єдиним. В Україні успішно діє кілька авіаперевізників, чиї ціни на квитки можуть приємно здивувати українця з невисоким рівнем достатку. 
Станом на сьогодні в Україні працюють угорський лоукостер WizzAir, компанія з Об'єднаних Арабських Еміратів Air Arabia, що пропонує відносно недорогі перельоти. Свої послуги українцям також пропонують ізраїльський авіапервізник UP, іспанський Vueling Airlines, грецький AegeanAir, латвійський AirBaltic, турецькі AtlasGlobl і Pegasus Airlines, азербайджанський AZAL jet і українська Yanair. До всього – навіть "найтрадиційніший" український авіаперевізник МАУ обзавівся лоукост-тарифами.

WizzAir
На сайті компанії заявлені напрямки польотів у 9 країн: Словаччину, Угорщину, Німеччину, Данію, Польщу, Литву, Кіпр, Португалію, Об'єднане Королівство. Втім, наприклад, у Лісабон квитки будуть доступні лише у 2018 році.
Ціни – залежно від дати польоту. Наприклад, у Братиславу, Варшаву у вересні (якщо бронювати квиток заздалегідь) можна полетіти за 869 гривень. А на 22 липня є квитки по 2319 гривень. У Лондон 16 липня — квитки по 3519 гривень, а 27-го — по 1449.
Крім того, членство в Wizz Club надає додаткову знижку. Наприклад, в Ларнаку (Кіпр) у вересні можна полетіти за 1889 гривень, а якщо ви член Wizz Club – то за 1619.
У цієї компанії є багажний збір. Оплата в аеропорту: зареєстрований багаж – 960 грн, велика ручна поклажа – 642 грн. Оплата на сайті, через інформаційний центр: зареєстрований багаж – 240-720 грн. (в залежності від напрямку і сезону), велика ручна поклажа – 160-290 грн.
Air Arabia
Здійснює польоти з Києва у 26 країн. Здебільшого – в Азію. Втім, ця компанія не є лоукостом у прямому сенсі слова – ціни там вищі, ніж бажані українцями 10-20 євро. Наприклад, на 31 липня є квитки у Мумбай (Індія) за 8637 гривень в одну сторону. А у Шарджу (ОАЕ) на ту ж дату – за 4843 гривні, в Урумчі (Китай) – за 9967 гривень. Для порівняння – у МАУ квиток у Пекін коштує 13 247 гривень.
За правилами компанії, квитки не надаються з відкритою датою.
За додаткову плату тут можуть змінити дати, час і маршрути польотів. Air Arabia не надає знижок за програмами лояльності, пенсіонерам і студентам. Дітям, старшим 2 років, потрібно купувати окреме місце.
UP
Здійснює польоти до Тель-Авіва, Берліна, Будапешта, Ларнаки та Праги. Це не лоукост-компанія, але вона має "туристичний" клас – відповідник лоукост-тарифу. За ним теж передбачено додаткову плату за провезення багажу та харчування на борту.
Щодо цін – злітати у Тель-Авів, наприклад, у липні можна за 6229 грн. А якщо бронювати на червень наступного літа – то за 2582 грн.
Vueling
За допомогою цієї авіакомпанії можна дістатися до Барселони і Риму прямим рейсом. 125 євро (близько 3700 гривень) у Барселону з Києва. У Рим цього літа коштуватиме полетіти від 2300 гривень, а восени є квитки і по 1743 гривні.
Vueling дає можливість своїм клієнтам накопичувати бонуси навіть за найдешевші квитки.
AegeanAir
Літає з Борисполя в Афіни. Ціни цього літа — від 1700 гривень. Восени можна буде полетіти за 1066. Але компанія часто проводить акції, тоді вартість квитка може бути 888 гривень.
AirBaltic
Це теж не лоукост, але часто компанія пропонує акційні квитки, коли вони можуть коштувати від 400 гривень. Щоправда, їх доведеться добряче пошукати, для чого варто щоденно стежити за сайтом компанії.
Звичайні ж квитки в Ригу цього літа можна придбати від 2821 грн.
Але AirBaltic цікава тим, що здійснює польоти не лише з Борисполя, але і з Одеси, Дніпра, Харкова, Львова.
Багаж тут оплачується окремо навіть у найдешевших тарифах. Є знижки для студентів та туристичних груп.
AtlasGlobal
Літає з Борисполя, Львова, Харкова, Запоріжжя. Щоправда, низькими цінами на це літо тут не потішать. З Борисполя до Анталії, наприклад, квитки коштують близько 5 тисяч гривень, і то їх вже немає, залишився тільки бізнес-клас. А з Харкова можна полетіти до Анталії, наприклад, 19 серпня, за 2550 гривень.
AZAL jet
Нинішня вартість квитків тут – не дешева. Квиток у Баку, наприклад, коштує від 3200 гривень. Але і тут бувають акційні пропозиції. Тоді квиток може обійтись у 1100 -1600 гривень.
Pegasus Airlines
Наразі літає зі Львова, Харкова, Запоріжжя, Києва до Стамбула, з Києва — ще до Анкари.
У серпні ця компанія доставить вас з Києва до Стамбула за 1535- 3350 грн. На кінець липня теж є можливість полетіти за 1535 грн.
Щоб скористатися найдешевшим тарифом — доведеться брати мінімум багажу, а саме — до 8 кг ручної поклажі.
Yanair
Пропонує польоти з Києва та Одеси до Тбілісі, Батумі та Тель-Авіву. Вартість квитків на літо – від 3500 гривень. На кінець вересня – від 2850.
МАУ
У травні цього року року "Міжнародні авіалінії України" почали працювати з системою лоукост-тарифів. Літають з Києва, Харкова, Львова, Одеси, Запоріжжя, Дніпра та Вінниці до низки європейських міст, є і азійські напрямки.
Ціни від 249 грн – якщо бронювати їх за 10 та більше місяців. У випадку бронювання за 8 місяців до подорожі – мінімальна ціна буде вже вдвічі більшою, а за півроку до подорожі – квитки коштуватимуть від 770 грн. Такі квитки буде неможливо повернути чи поміняти, ціни за багаж та харчування на борту у вартість квитка не включені, і перельоти за лоукост-тарифом не будуть зараховані у програмі лояльності Panorama Club.
Наостанок нагадаємо загальні особливості лоукостера, про які варто пам'ятати. Адже саме тому лоукости і є лоукостами:

- пасажирам не пропонують безкоштовне харчування і напої;

- є обмеження на провезення багажу;
- недорогі квитки на борт літака продаються без фіксації місць за пасажиром;
- в якості місця посадки використовуються другорядні аеропорти;
- куплений квиток на літак не можна повернути або змінити в ньому дату вильоту;
- прямі короткі авіаперельоти, тривалість рейсу зазвичай становить не більше 3-х годин;
- відсутні звичні авіакаси і квитки на літак зазвичай купуються на сайті лоукостера.

понеділок, 17 липня 2017 р.

Wizz Air відкриває нові напрямки з Києва – Лісабон і Таллінн

Угорська лоукостова авіакомпанія Wizz Air збільшує кількість напрямків з України і відкриває рейси Київ-Лісабон та Київ-Таллінн.
Як повідомив на прес-конференції головний корпоративний директор компанії Оуен Джонс, польоти до столиць Португалії та Естонії розпочнуться з 19 квітня 2018 року.
За попереднім розкладом, рейси в Лісабон виконуватиметься тричі на тиждень – по вівторках, четвергах і суботах, а рейси в Таллінн – двічі на тиждень: по вівторках і четвергах.
У системі бронювання на сайті Wizz Air придбати квитки на нові рейси можна вже зараз. Але поки що ця можливість доступна лише для членів Wizz Discount Club*.
Станом на 12 липня вартість квитків починається від 25 євро на лінії Київ-Таллінн та від 40 євро – на лінії Київ-Лісабон.
*Якщо ви не є членом Wizz Discount Club, але плануєте хоча б дві подорожі цією авіакомпанією на рік, варто долучитися до WDC. Адже при тому, що підписка коштує 900 грн. (30 євро), на кожен рейс ви отримаєте знижку 10% або в сумі близько 200 грн. (чи 10 євро, на рейси з тарифом від 19,99 євро).
Детальніше про умови членства в клубі читайте на сайті Wizz Air >>>
Нові маршрути будуть запущені завдяки тому, що WizzAir поповнює свою базу в Києві (аеропорт “Жуляни”) третім літаком Airbus 320.
Це дозволить також збільшити частоту вже наявних рейсів з української столиці.
Так, з квітня 2018 року зросте кількість польотів із Києва в німецькі міста Меммінген(з 5 до 7 рейсів на тиждень), Дортмунд (з 4 до 5), Кельн (з 3 до 5) та Ганновер (з 2 до 4), словацьку Братиславу (з 4 до 5), датський Копенгаген (з 3 до 4) і кіпрську Ларнаку (з 2 до 4).
Для пошуку дешевших квитків на сайті Wizz Air можна скористатись календарем цін по місяцях.
Як зазначив Джонс, загалом перевізні потужності на рейсах із Києва у 2018 році планується збільшити на 97% порівняно з 2017-м.
При цьому корпоративний директор авіаперевізника зазначив, що відновлювати діяльність дочірньої Wizz Air Ukraine компанія не планує, але користуватиметься послугами місцевого персоналу в Україні.

пʼятниця, 14 липня 2017 р.

Україна має намір створити власну лоукост компанію


Міністерство інфраструктури планує зареєструвати нову авіакомпанію з іноземними інвестиціями вже цієї осені. Про це повідомив Володимир Омелян.

"Переломити ситуацію (з авіамонополістом - ред.) дозволить створення нової авіакомпанії в сегменті лоукосту. Сподіваємось, зареєструємо її восени. Це приватні інвестиції: 51% - Україна, 49% - іноземці", - говорить Омелян. 
За його словами, структура компанії має бути саме такою, оскільки лише компанії з українською реєстрацією можуть виконувати внутрішні рейси. Таким чином, Омелян підкреслив, що Україна відкриває небо для бюджетних авіакомпаній, однак існує протидія з боку українського монополіста по авіаперевезеннях.

До слова, повідомлю, що Міжнародний аеропорт "Бориспіль" відновлює переговори з ірландським лоукостером "Ryanair" у новому форматі. Генеральний директор "Борисполя" Павло Рябікін повідомив, що згоден з прем'єр-міністром стосовно впровадження лоукост компаній на український ринок та згодний підготувати відповідну нормативну базу.

четвер, 13 липня 2017 р.

Неприємності з авіаперевізником Ryanair


Після гучних заяв про появу ірландської авіакомпанії в небесному просторі України та вже навіть запуск з осені перших рейсів, курс співпраці змінився докорінно після скандалу, що трапився між авіаперевізником та аеропортом "Бориспіль".


Про це йдеться у заяві авіакомпанії.
"Ми скасували запланований прихід до України після невиконання київським аеропортом угоди, яку підписали у березні цього року із Міністерством інфраструктури, посадовими особами аеропорту та чинним генеральним директором аеропорту паном Рябікіним", – пояснили у Ryanair.
"Київський аеропорт вирішив захистити авіаквитки за високими тарифами (включаючи Міжнародні Авіалінії України) та позбавити українських споживачів доступу до найнижчих авіапакетів у Європі та найширшої маршрутної мережі. Як наслідок, Ryanair не має іншого вибору, окрім скасування 4 нових маршрутів Києва та 7 нових львівських маршрутів, що призведе до втрати понад 500 тисяч пасажирів та 400 робочих місць," – йдеться в заяві.
У Ryanair вибачаються перед клієнтами, які вже встигли забронювати квитки за низькими тарифами. Відзначається, що зі всіма зв'яжуться по електронній пошті та повернуть кошти за скасовані рейси.
Тому вже 10 липня на офіційному сайті авіакомпанії Ryanair зникла можливість придбати квитки з України у країни Європи і назад.
Серед вимог авіакомпанії: єдина ставка аеропортового збору на пасажира на 4 роки у розмірі 7,5 доларів, безкоштовні аеронавігація та площі для реклами, а також – безкоштовна оренда площ у терміналі та безкоштовна земля для будівництва готелю.
Генеральний директор аеропорту "Бориспіль" Павло Рябікін прокоментував вихід ірландського лоукостера Ryanair з України.
"Почитав багато відгуків по ситуації з Ryanair, питання до тих, хто схиляється до теорії змови Бориспіль-МАУ-Коломойський. А що власне сталося в Жулянах? Увімкніть логіку! Два місяці переговорів і той же результат! Там не було нікого з учасників "змови"!", – йдеться у повідомленні.
Аеропорт "Бориспіль" винний у зриві угоди з Ryanair, оскільки аеропорт з самого початку переговорів мав на меті заблокувати вхід лоукосту на український ринок.
Про це заявив міністр інфраструктури України Володимир Омелян в ефірі одного з українських телеканалів.
За його словами, з першого дня процесу підписання угоди між аеропортом "Бориспіль" і Ryanair відбувався саботаж з боку аеропорту. Як доказ міністр приводить аеропорт "Львів", який підписав вигідний контракт з компанією Ryanair. Такий же контракт пропонували і "Борисполю".
"Але мета аеропорту "Бориспіль" була інша - заблокувати вхід компанії Ryanair в Україну, а не вести переговори. З першого дня було чітко зрозуміло, що йде повний зрив і саботаж угоди. Я сподівався, що пан Рябікін прислухається не тільки до пана Майберга чи Коломойського, а вирішить прислухатися до керівництва країни,"
– заявив міністр.


Міністр інфраструктури Володимир Омелян у середу, 12 липня, вніс на розгляд Кабінету міністрів подання про звільнення керівника аеропорту "Бориспіль" Павла Рябікіна.
На запитання, чи ініціюватиме він зміну керівництва аеропорту "Бориспіль" через непідписання договору з лоукостером Ryanair, Омелян відповів, що внесе подання на звільнення.
На офіційному сайті авіакомпанії Ryanair 12 липня остаточно зникла можливість придбати квитки з України у країни Європи і назад.
Ірландський лоукостер Ryanair, який 10 липня призупинив продаж квитків в Україну, повністю прибрав зі свого меню вибору напрямків Україну.
Новина про прощання з омріяними дешевими перельотами обурила соцмережі та затьмарила навіть бестселер – парламентське шоу недоторканних. Нащо нам тепер безвіз, якщо в Європу за свої кревні не дістатись? Мова йде про те, як цинічно з українського ринку вигнали потужного лоукост-перевізника Rуаnair.
Дуже цікаво докопатись до істини: лоукост – це зрада чи перемога для України. Якщо перемога очевидна, то в чому ж біда та такий супротив? Адже інформаційна кампанія, що розгорнулась у медіа проти Rуаnair ще з початку весни збивала з пантелику.
З одного боку, міністр Володимир Омелян навесні оголосив про захід на наш ринок потужного авіаперевізника і ми зрозуміли, що долетіти до Парижа чи Лондона можна не за 300 – 500, а за 50 доларів. У поєднанні із безвізовим режимом – це просто мрія, яка вже цієї осені мала б стати реальністю.
З іншого боку, стогін та суцільна зрада з найпотужніших медіа-майданчиків про те, що єврощастя для українців – надто дороге задоволення для всієї країни. Ось, зокрема, той пункт, що державному аеропорту "Бориспіль" доведеться надавати преференції для лоукоста в кілька доларів на обслуговування кожного пасажира. Тобто якщо я, чи хтось із вас заплатить за квиток 30 євро Rуаnair, а не 300 – "МАУ", які, до речі, базуються в "Борисполі", то буде велика-превелика зрада.
Запускати конкурентів до стайні ніхто не бажає. Ми так щиро заявляємо, що прямуємо до Європи, але не можемо абстрагуватись від українських реалій. Львівський аеропорт вже уклав контракт із перевізником, і нам все було на мазі, а от з "Борисполем" вийшла заковика. Пролобійовані Міністерством інфраструктури пільги для ірландського Rуаnair в аеропорті "Бориспіль" одразу монетизували та вивели у віртуальну цифру – два мільярди гривень збитку на рік. Гендиректор аеропорту Павло Рябікін почав ділити шкуру ще невбитого ведмедя, адже у свої підрахунки вніс усі можливі, а не реальні ризики.
Залучити потужного авіаперевізника, дати українцям шанс наблизитись до Європи. Так, чимось треба жертвувати. Так, конкуренція на ринку авіаперевезень – це вища якість та нижча ціна. Так, десь можна втратити на аеропортових прибутках, але виграти у розширенні дешевих напрямків.
Тож, напевне, зрозумівши, що шансів на розвиток справді нуль цілих, нуль десятих, Rуаnair від заманливої пропозиції відмовився. Хід, насправді геніальний. Від нав'язаного Омеляном контракту "Бориспіль" і особі Рябікіна не відмовився, але ж як красиво прокатили. Потужний проект із заходом міжнародного авіаперевізника, який міг би без перебільшення зробити Україну європейським авіахабом, 34 країною у списку Rуаnair прикрили шляхетною турботою про державні гроші. Цинізм зашкалює. Замість пошуку компромісів та можливостей, рубають єврозв'язки на корінні.Двосторонній договір "Борисполя" та Rуаnair мусолили кілька місяців. Врешті Рябікін подав свій варіант, в якому поставив червоні хрестики на кількох важливих пунктах. Ні – знижці на лондонський напрямок, а він один із найперспективніших і планувався у 5 разів на тиждень. Далі обслуговування – виключно у старому Б-терміналі. І ще одна – дуже показова умова: представники "Борисполя" ніяк не погоджуються у майбутньому вирішувати всі спірні питання в міжнародному арбітражі, вони довіряють виключно вітчизняній Феміді. А в цьому пункті явно присутній національний присмак.
До речі, "МАУ", яким лоукост міг зробити величезну конкуренцію, знову в дамках. Після такого скандалу, на українські летовища лоукостери сунутись навряд чи наважаться.
А поки вдягаймо вишиванки та заводимо пісню про захист національних інтересів. І в цій ситуації здатне врятувати хіба національне почуття гумору. Ну, справді, нащо нам лоукости і та Європа, якщо можемо їздити і у плацкарті. Головне собі, а заразом і державі гроші зекономимо.Гадаєте в цій авіавійні хтось дбає про інтереси та гаманці пасажирів? Як на мене, зрада у тому, щоб отак розчарувати десятки тисяч потенційних пасажирів, які чекали на відкрите небо, розвиток авіації, інфраструктури аеропортів. Усе це перекреслив один найманий чиновник? Павло Рябікін вирішив наше авіамайбутнє. Один за всіх. Та чи сам наважився взяти на себе таку відповідальність, чи змусили? Гадаю, відповідь не забариться (запозичено).

вівторок, 4 липня 2017 р.

Найбільш чудернацькі будівлі в Європі

Що й говорити про красу старовинної матінки-Європи, де всюди можна знайти куточок історії. Проте культурним надбанням може бути не лише будинок, збудований 400 років тому або замок, чиї руїни нагадують нам минулу велич. Порівняно нещодавно архітектори почали втілювати в реальність свої власні "химерні" задуми, які талановито перетворювались у "божевільні" витвори та досі привертають увагу туристів. Сьогодні я подам з десяток таких взірців, що без сумнівів Вас зацікавлять...

1. Будинок Бальо (Барселона, Іспанія)

Неординарне творіння великого Антоніо Гауді є одним із найвизначніших пам’яток архітектури.
В 1969 році Будинок Бальо визнали пам'ятником національного значення в Іспанії, а в 2005 – внесли до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Поціновувачі творчості Гауді бачать в будівлі фігуру гігантського дракону, зі спини якого стирчить спис Святого Георгія. Адже фасад будинку нагадує луску чудовиська, а в колонах та на балконах можна роздивитися обриси кісток жертв монстра. До речі, Будинок Бальо також називають Будинком кісток.

2. Будинок мистецтв "Kunsthaus" (Грац, Австрія)

За проектування "Кунстхаусу" в 2003 році взявся британський архітектор Пітер Кук з колегою Коліном Фурньє. Божевільна фантазія привела двох митців до реалізації інноваційних ідей.


Вельми незвичайна форма музею нагадує іншопланетянина. Сині пластикові панелі ніби стрибають по залізобетонному каркасу будівлі, "оживляючи" позаземне створіння.
На фасаді цікавим доповненням є флуоресцентні кільця, які використовуються як медіа-інсталяція в вечірній час. А вдень на "тілі" музею можна побачити зображення годинникової вежі замку Шльоссберг, який розташувався на протилежному березі річки.

3. Ідеальний палац листоноші Фердинанда Шеваля (Отрів, Франція)

Унікальну споруду, в якій кожна деталь продумана до дрібниць, побудував власноруч поштар Фердинанд Шеваль. На втілення своєї мрії чоловік витратив 33 роки – з 1879 по 1912.

Одного дня він почав збирати камені для майбутнього палацу. Вражаюча наполегливість та надзвичайно сильна внутрішня мотивація змушували його це робити 20 років. Паралельно листоноша вивчав архітектурні стилі різних часів.
Після цього він звільнився з роботи та взявся за будівництво. На це пішло ще 13 років. Але результат виявився приголомшливим. Так мрія з каменю, цементу та дроту в різностильовій оболонці стала визначною пам’яткою Отрова та символом незламності на шляху до заповітного бажання.
Сам Шеваль у своїй автобіографії написав про це так: "Неважливо, якого ви віку і чого прагнете досягти. Поки ви досить сміливі, стійкі і готові наполегливо працювати, ви неодмінно досягнете успіху".
4. Театр-музей Далі (Фігерас, Іспанія)
Створення музею стало відповіддю Далі на прохання мера Фігерасу подарувати місту одну з робіт митця. Так, у 1974 році на місці згорілого під час громадянської війни театру постав божевільний музей від божевільного генія.

 Цегляно-червоний фасад музею та вежа "прикрашені" яйцями та ліпниною у вигляді булочок, бо Далі вважав цю їжу найкращою.

Хліб став одним з давніх предметів фетишизму і нав'язливих ідей в моїх роботах. Це номер один, якому я був вірним найбільше, – казав митець.


До слова, Сальвадор Далі хотів, аби його поховали в підлозі головної виставкової зали. Більше того, він бажав, щоб над місцем його поховання був туалет. Зрештою, так і зробили: над забальзамованим тілом художника розташовані чоловіча і жіноча вбиральні.



5. Будинок "Лісова спіраль" (Дармштадт, Німеччина)
"Лісова спіраль" – ще один неймовірний вибух фантазії Хундертвассера. Будівництво споруди розпочалося у 1998 році, проте закінчили його вже після смерті митця – у 2000 році.

У 12-поверховому будинку у формі равлика 105 квартир, в яких живуть звичайні мешканці міста. На пологому даху розташувався сад, що "прихистив" живі дерева та кущі. А у внутрішньому дворі є водоймище. Окремо варто сказати про вікна. Жодне з 1048 вікон не має близнюка. А з деяких ще й ростуть дерева. І, згідно з довогором оренди, мешканці дому зобов’язані за ними доглядати. 
Стиль різнокольорового будинку – відсутність прямокутних форм та прямих ліній. Адже Хундертвассер був упевнений, що "пряма лінія – це безглуздо".

6. Будинок "Hundertwasser" (Відень, Австрія)

В 1986 році у Відні "народилась" неймовірна авангардна будівля, спроектована видатним австрійським архітектором Фріденсрайхом Хундертвассером (хоча насправді він був художником) у співавторстві з колегою Йозефом Кравіною.


Митець вважав, що не можна жити в однакових будинках. Тож соковита фантазія підштовхнула його створити, як Хундертвассер сам називав проект, "Екологічний будинок" – в прямому сенсі динамічні стіни, вихор кольорів, мозаїка та різноформатні вікна.

Взагалі, структурна дефрагментованість "природної архітектури" Хундертвассера – це бажання гармонізувати стосунки людини і природи. Тож це більше, ніж будівля. Це філософія життя. До речі, нематеріальний бік своїх робіт доводить і той факт, що митець відмовився від гонорару за виконану роботу.

7. Готель "Дух Галереї" (Братислава, Словаччина)

Те, що виглядає як мальовничий вибух сучасного мистецтва, насправді є готелем «Galleria Spirit». Дивовижний будинок розташований прямо на кордоні цієї країни з Австрією, недалеко від Старого міста Братислави. Унікальний вигляд цього готелю рішуче виділяється серед інших будівель міста.


8. Кривий будинок (Сопот, Польща)

 «Кривий будиночок» являє собою торговий центр в приморському місті Сопот. Будівля була спроектована архітекторами Шотинским і Залеським, натхненними ілюстраціями книжок з казками. Підсумком їхньої творчості став будинок, що підкорює своїми нереальними хвилеподібними формами.



Будівництво будівлі завершилося в грудні 2003 року. Архітектори черпали натхнення від малюнків та картин польського художника та ілюстратора Яна Мартіна Шанцера і шведського художника Пера Далберга. При розгляді будинку здається, що колись він був "нормальним", але в якийсь момент взяв і почав "танути". Іншими словами, будова більше нагадує фантазію сюрреаліста, ніж реальну будівлю. Особливо цікаво роздивлятися "Кривий будинок" вечорами, коли він підсвічується.
9. Танцюючий будинок (Прага, Чехія)

Цей незвичайний дім був побудований на місці руїн, які залишилися з часів війни. Довгі роки неподалік жив президент Чехії Вацлав Гавел, і саме під його керівництвом здійснювалося будівництво. За схожість з танцюючою парою будинок жартома прозвали "Джинджер і Фред" на честь легендарних танцюристів Джинджер Роджерс і Фреда Астера.


Спроектований чеським архітектором Владо Милунічем разом з його американським колегою Френком Гері на березі річки Влтави в центрі Праги. Дивовижна будова має ще одну назву «Джинджер і Фред» в честь танцюристів Фреда Астера і Джинджер Роджерс. Споруду будували для художньої галереї та згодом її викупила фінансова компанія. 

10. Бульбашковий будинок (Канни. Франція)


Бульбашковий будинок розташований на Лазуровому ужбережжі Франції, з видом на середземне море. Він був побудований в 1989 році за проектом архітектора Антті Ловаг та придбаний модельєром П'єром Карденом. Розташований в одному із самих гламурних районів Франції, та часто здається в оренду для вечірок або фотосесій.

Будинок демонструє можливості сучасної архітектури: дім цілком позбавлений кутів та нагадує розсип мильних бульбашок, що вилетіли на узбережжя. Будівля і всередині вся "бульбашкова": круглі вікна, кулеподібні зали, тераси. Чудернацький образ доповнюється природнім рожевим кольором будинку.