пʼятниця, 30 червня 2017 р.

З України запустять нові авіарейси у Португалію та Ізраїль

Дві авіакомпанії з аеропорту "Жуляни" запускають нові авіарейси до Лісабона та Тель-Авіва.
Авіакомпанія "DART Ukrainian Airlines" з 7 липня цього року почне виконувати рейси до столиці Португалії Лісабона.
Рейс буде виконуватися один раз на тиждень щоп'ятниці, виліт з Києва о 17:30, зворотний рейс з Лісабона прибуває до Києва щосуботи о 04:20 за київським часом. Тривалість польоту становитиме близько 4,5 годин.
А 9 липня авіакомпанія "YanAir Airlines" відкриває регулярні рейси до ізраїльського Тель-Авіва. Рейс виконуватиметься двічі на тиждень – щосереди і щонеділі. Виліт з Києва о 05:00, з Тель-Авіва – о 18:00. Тривалість польоту становитиме близько 3,5 годин.

середа, 28 червня 2017 р.

Визначено найпопулярніші маршрути українців при безвізі

Країни та міста, якими найбільше цікавляться українці після запровадження безвізового режиму з ЄС.

До трійки найбільш популярних напрямків, куди українці купують авіаквитки після введення безвізового режиму з ЄС, увійшли Барселона, Рим і Париж, свідчать дані сайту пошуку квитків momondo. 
Далі йдуть Мілан, Лісабон, Прага, Варшава, Амстердам, Афіни і замикає десятку лідерів - Мадрид. 
Більшість пошукових запитів припадало на перельоти з Києва, Львова, Одеси, Харкова, Запоріжжя, Дніпра та Івано-Франківська, звідки 

З України - до Європи. Яких країн можна дістатися поїздом і за скільки
регулярні рейси до Європи виконують як українські, так і іноземні авіакомпанії.

При цьому, користувачі momondo з Києва найбільше цікавилися авіаквитками до Іспанії, Італії і Франції, зі Львова - до Італії та Іспанії, з Одеси - до Німеччини та Чехії, з Харкова - до Польщі та Іспанії.

За даними momondo, зростання пошукових запитів 12 червня 2017 року, в перший день після введення безвізового режиму з ЄС, склало + 319% порівняно з аналогічним днем тижнем раніше. Протягом тижня інтерес до країн безвізової зони дещо стабілізувався, в результаті приріст склав + 62,9%.

З 11 червня 2017 року громадяни України, які мають дійсні біометричні паспорти, можуть відвідувати без отримання візи 22 держави ЄС, що входять до Шенгенської зони (Австрія, Бельгія, Греція, Данія, Естонія, Іспанія, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди , Польща, Португалія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Фінляндія, Франція, Чехія і Швеція), чотири держави ЄС, що не входять в Шенген (Болгарія, Кіпр, Румунія і Хорватія), а також чотири держави, що не входять до ЄС, але є учасниками Шенгенської угоди (Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія, Швейцарія).

неділя, 25 червня 2017 р.

Вночі на Польщу!

Відтепер запустили рейс нічного перельоту Львів-Познань. 

Польська авікомпанія "LOT Polish Airlines" запустила нічний рейс Познань-Львів-Познань. 
У розкладі польотів за цим маршрутом заявлені перельоти зі Львова до міста Познань з частотою два рази на тиждень – у вівторок та п’ятницю. А починаючи з 2 жовтня 2017 рейс буде здійснюватись тричі на тиждень – у понеділок, вівторок та п’ятницю.
Відстань зі Львова до Познані становить 550 кілометрів , при цьому вартість квитка становить приблизно  757 гривень.
Розклад рейсів:
Познань – Львів: Вт., Пт. Виліт – 01.35; Приліт – 02:55
Львів – Познань: Вт., Пт. Виліт - 04:15; Приліт – 05:15
Розклад рейсів (з 02.10.2017):
Познань – Львів: Пн., Вт., Пт. Виліт – 01.35; Приліт – 02:55
Львів – Познань: Пн., Вт., Пт. Виліт - 04:15; Приліт – 05:15

Рейтинг найменш відомих туристичних місць у Європі

Коли ми вперше їдемо за кордон, ми, передусім, прагнемо побачити найбільш відомі місця, як Ейфелеву чи Пізанську вежі, Лондонський Тауер чи Карловий міст у Празі... Однак, побувавши в деяких з них, ми вже втрачаємо інтерес до "популярних точок" насичених туристами та захмарними цінами. Подам Вам перелік маловідомих місць Європи, які також є туристичними та не менш прекрасними.

Одним з таких місць є озерний край Зальцкммергут, що у Австрії. 76 неймовірних озер, захопливої краси карстові печери, гори та багато середньовічних містечок. В одному з містечок (Гунден) є озерний замок Орт. Не можна не сказати про містечко Гальштадт, з одного боку "підперте" горами, а з іншого "омите" однойменним озером. Сталактитові галереї, соляні шахти, Альпійські гори та безліч водоймів. Таку красу неможливо зрівняти з обкладинками пейзажів.


Асутрія - ще один куточок Європи, що відомий своєю красою "класичної" Іспанії, що так контрасно співіснує з шумним Мадридом та легендарною Барселоною. Це північна частина Іберійського півострова, яку ще називають "Швейцарією в мініатюрі". Стародавнє князівство з багатовіковою історією порадує Вас гірськими пейзажами, чудовою архітектурою, бездонними озерами, смачною кухнею, історичними пам'ятками та казковою береговою лінією.


На острові Гозо (Мальта) заховалося середньовічне селище Зеббудж. Слово "зеббудж" означає "оливкові дерева". Їх можна ще досі побачити в околицях. Селище відоме своєю церквою Успіння Пресвятої Богородиці, а також численними пам'ятками архітектури.

субота, 24 червня 2017 р.

Автобуси Україна-Європа: ціни та напрямки

Поїхати у країни Євросоюзу з України можна не тільки поїздом чи літаком. Існує чимала кількість автоперевізників. Тому варіантів і маршрутів автобусів маса, і ціни на них варіюються.

Вказуємо найнижчі ціни, які пропонують на різних майданчиках, але зауважте, що вищі там теж є. Також брали до уваги прямі рейси, хоча на деякі маршрути таких не знайшли. Якщо користатися транзитними маршрутами – можна значно зекономити, але для мандрівника-початківця спершу це доволі складно. Крім того, існують акційні пропозиції, але для цього варто постійно моніторити ресурс і відслідковувати такі акції.

Пропонують автобусні рейси у Польщу – Варшаву, Краків, Вроцлав, Познань, а також – у Вільнюс (Литва), Прагу (Чехія), Братиславу (Словаччина), Варну і Софію (Болгарія), Ригу (Латвія).
Відправлення – з автостанцій Києва, Львова, Одеси, Харкова. Але багато рейсів не щоденні. До того ж, якщо купувати квиток заздалегідь – можна натрапити на акційну пропозицію і зекономити від 20% вартості квитка.
Пропонує маршрути у 36 країн світу з Києва. Але регулярні рейси є далеко не у всі міста, тому варто заздалегідь перевірити, чи є квитки на заплановану вами дату.
Щодо цін – у Варшаву, наприклад, квиток коштує від 600 гривень. Є і більш складні рейси, наприклад, у Лондон з пересадкою у Варшаві – 3900 грн, у Брюссель з пересадками у Вільнюсі та Дюссельдорфі – 3350 грн.
Тут, зокрема, ми відшукали найдешевші квитки у Ригу (з Києва, Львова, Одеси і Харкова). Зі столиці, зокрема, подорож до Риги вам обійдеться у 1430 гривень.
Ця компанія пропонує, наприклад, рейси у Будапешт з 10 українських міст, серед яких Житомир (за 1500 грн), Рівне (за 1450 грн). Є також рейси з Полтави до Варшави за 900 гривень, у Познань за 1150 гривень.
Попереджаю, що ціни приблизні, тому апелювати ними при придбанні квитків не варто.

Ryanair скасував обов'язкову візову перевірку


Один з найпопулярніших лоукостерів Ryanair скасував обов'язкову візову перевірку для українців, які подорожуватимуть в межах Шенгенської зони.


В авіакомпанії інформацію підтвердили. Також там зазначили, що візову перевірку скасували й для тих громадян держав, чиї країни не входять в Європейську економічну зону. Але такий "бонус" актуальний лише для тих, хто подорожує у межах Шенгенської зони.
У Ryanair підкреслили, що зміни в проходженні візового контролю не пов'язані з введенням безвізового режиму для громадян України. Мовляв, скасувати візовий контроль для українців планували давно.
Раніше громадяни держав, що не є членами Європейської економічної зони, не мали змоги користуватися мобільними посадковими талонами Ryanair і повинні були проходити обов'язкову візову перевірку з роздрукованими талонами. Подорожуючим навіть могли відмовити у посадці на рейс, якщо така процедура не була пройдена.

Ще один лоукостер заходить в Україну

Вже з наступного року німецька авіакомпанія Eurowings має намір працювати з Україною.
Лоукостер Eurowings входить до групи німецького авіагіганта компанії Lufthansa.
Наразі йде мова про рейси Київ – Берлін з подальшим відкриттям польотів у Дюссельдорф. Про це зазначив гендиректор "Борисполя" Павло Рябікін.
З його слів, представники Lufthansa Group оцінили покращення якості обслуговування, сервісів і розроблену в аеропорту публічну оферту і її можливості для залучення лоукостерів.
Нагадаю також, що всі авіакомпанії, які вилітають з аеропорту "Бориспіль" від 20 червня отримали зниження збору за пасажирське обслуговування.

"Завдяки нашій з Мінінфраструктури спільної непростої роботи прийняті зміни до наказу #337, що знижують базовий авіазбір з 17 до 13 доларів. Авіакомпанія Rуаnair отримає запитувані ними 7,5 доларів на нових для аеропорту "Бориспіль" напрямках", – повідомляє Павло Рябікін.
Він заявив, що аеропорт вийде на планове зниження доходів до 8% у другому півріччі поточного року, однак отримає імпульс до нарощування пасажирообороту в середньостроковій перспективі. На його думку, зниження збору за пасажирське обслуговування буде стимулювати перевізників літати частіше возити більше, відкривати нові напрямки і в обов'язковому порядку знижувати ціни на квитки.

середа, 21 червня 2017 р.

Україна хоче зробити спільними всі пункти наземного перетину кордону з ЄС

Український уряд працює над тим, аби в майбутньому всі пункти перетину кордону з країнами-членами Європейського союзу були спільними.
Про це заявила віце-прем`єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.
"Там, де у нас є спільний митний і прикордонний контроль, ми бачимо пришвидшення процедур і зменшення корупції. В ідеалі усі пункти наземного перетину кордону з ЄС мають бути спільними", – сказала вона.
Віце-прем`єр зазначила, що це потребує розбудови відповідної інфраструктури з обох боків державного кордону, і не завжди труднощі виникають в української сторони.
Коментуючи відсутність пунктів перетину кордону на Прикарпатті, Климпуш-Цинцадзе сказала, що дала доручення вивчити питання можливості створення таких пунктів на українсько-румунському кордоні в межах Івано-Франківської області.

ЄС змінить дизайн Шенгенської візи

Рада Євросоюзу вчора, 20 червня прийняла регламент, який передбачає зміну дизайну шенгенської візи для короткострокових поїздок до Європи.
Даний регламент встановлює новий загальний дизайн візової наліпки з метою збільшення безпеки і запобігання підробкам.
"Чинна візова наліпка, яка перебуває в обігу більше 20 років, скомпрометувала себе серйозними інцидентами з підробками і шахрайством", - йдеться у повідомленні Ради ЄС.
Очікується, що регламент буде підписаний Радою ЄС і Європарламентом на початку липня, а потім опублікований в Офіційному журналі.
Як зазначили у Раді ЄС, Ірландія та Велика Британія не будуть суб’єктами нового регламенту, згідно додатковими протоколами до договорів ЄС. Однак на їх прохання Єврокомісія може вступити з ними у взаємодію з метою технічного обміну інформацією щодо формату їхніх національних віз.
Відповідно до регламенту шенгенська віза матиме такий дизайн:
Новий регламент набуде чинності через 20 днів після публікації в Офіційному журналі ЄС.

понеділок, 19 червня 2017 р.

Черга на кордон Шегині-Медика починатиметься поза населеним пунктом

Починаючи з 16 червня, черга автомобілів які прямують до пункту пропуску «Шегині», формуватиметься поза населеним пунктом.
Відтепер охочих виїхати за кордон через ПП «Шегині», на під’їзді до села (біля заправки) буде зустрічати стоп-лінія, організована прикордонною службою разом з патрульною поліцією. Про це повідомила прес-служба патрульної поліції Львова на своїй сторінці в мережі Facebook.
При накопиченні автомобілів, правоохоронці формуватимуть списки з 60-90 транспортних засобів. Водіям видаватимуть талони, з якими подорожуючі вирушатимуть до кордону.
 Такі дії зумовлені численними скаргами місцевих мешканців на постійне скупчення автомобілів в межах населеного пункту.
При цьому патрульні обіцяють, що місцеві мешканці не матимуть жодних привілеїв. Вони також будуть змушені ставати в загальну чергу.
Наразі невідомо чи будуть встановлювати на новому місці контролю онлайн веб камери для спостереження за чергами.
Нагадуємо, у правій колонці нашого сайту ви можете переглянути інформацію про кількість авто перед пунктами пропускувздовж українсько-польського кордону. Дані зібрані з офіційних сайтів ДПСУ та ЛОДА.

Як працювати в Польщі з біометрикою

Запровадження безвізу з ЄС відкрило для українців багато нових перспектив та можливостей. Відтепер для того, щоб відпочити в Європі, здійснити закупи у будь-якій країні ЄС чи просто владнати на його території свої бізнес-питання, нашим громадянам достатньо показати на кордоні біометричний паспорт.

А як щодо роботи в Польщі в рамках безвізу? Чи має право українець легально працювати в Польщі лише на підставі біометричного паспорта, без діючої робочої візи? Наскільки це реально і які умови такої роботи?

РОБОЧА ВІЗА ДО ПОЛЬЩІ

До того, як Україна розпрощалась з необхідністю відкривати візу для поїздок на територію ЄС, працювати в Польщі українці мали право тільки на підставі робочої візи. Робоча польська віза існує двох типів: національна (D 05, яка дає право працювати в Польщі 180 днів протягом року, і D 06, яка дозволяє працювати в режимі 365/365), та короткострокова робоча шенген віза C 05, на підставі якої працювати в Польщі дозволяється не більше як 90 днів на півроку.

ЗАПРОШЕННЯ НА РОБОТУ В ПОЛЬЩУ. ВОЄВОДСЬКЕ ЗАПРОШЕННЯ

Робочу польську візу видають лише при наявності запрошення від роботодавця чи від польського воєводського управління (у цьому випадку є можливість отримати річну візу D 06). Для того, щоб потенційному працівнику відкрили робочу візу, роботодавець має зареєструвати заяву про намір працевлаштувати іноземця (Oświadczeniе о zamiarze powierzenia Pracy cudzoziemcowi) в Повітовому бюро, а воєвода – видати дозвіл на працю (zezwolenie на Práce). На підставі цих документів Консул і приймає рішення про видачу робочої візи.

РОБОТА В ПОЛЬЩІ БЕЗ РОБОЧОЇ ВІЗИ ПО БІОМЕТРИЧНОМУ ПАСПОРТУ

А чи можна працювати в Польщі, перетнувши кордон по біометричному паспорту (без робочої візи)? Так, завдяки безвізу України з ЄС, українці за наявності біометричного паспорта мають право працювати в Польщі без робочої візи. Проте для цього вони мають мати всі необхідні документи і чітко дотримуватись розробленої процедури.

Українець, який їде на роботу в Польщу, повинен мати заяву від роботодавця про намір працевлаштувати іноземця (Oświadczeniе о zamiarze powierzenia pracy cudzoziemcowi) з прописаними умовами праці, терміном та зарплатою, або дозвіл на працю (zezwolenie на práce). Проте можливий і інший варіант: ви можете виїхати в Польщі по безвізу без дозволу на роботу, і вже там (в Польщі) знайти собі роботу і працювати абсолютно легально, при умові, що ваш роботодавець зареєструє в Повітовому бюро заяву про намір працевлаштувати іноземця чи оформить вам дозвіл на працю.

Після того, як іноземець прибуває на місце праці, роботодавець зобов'язаний укласти з ним трудовий договір (umowa o pracę), або цивільно-правовий договір (umowa zlecenia чи umowa o dzieło), проте доцільність і правомірність укладення цивільно-правового договору буде ретельно перевірятись, тому що тільки трудовий договір якнайкраще захищає права іноземного працівника і виключає випадки неправомірних звільнень, порушення оплати праці чи невиконання роботодавцем обіцяних умов працевлаштування.

Також роботодавець повинен подати заяву в ZUS для страхування працівника та сплати податків. Якщо договір з іноземним працівником не підписаний або укладений неправильно, то така робота вважається нелегальною, і роботодавцю загрожує штраф до 5000 злотих.

Іноземний працівник має право міняти місце праці та роботодавця в Польщі, проте новий роботодавець також повинен зареєструвати заяву про намір працевлаштувати іноземця в своєму Повітовому бюро.

ЯК ДОВГО МОЖНА ПРАЦЮВАТИ В ПОЛЬЩІ З БІОМЕТРИЧНИМ ПАСПОРТОМ (БЕЗ ВІЗИ)

Працювати в Польщі без робочої візи, але за наявності дозволу на роботу та біометричного паспорта, можна 90 днів на кожні 180 днів. Якщо іноземець працюватиме більше ніж 90 днів, то йому загрожує штраф та депортація терміном від 6 місяців до 3 років.

Для того, щоб після закінчення 90-денного терміну залишитись і надалі працювати в Польщі, потрібно або виробляти довготермінову робочу візу (робити це слід в Україні), або оформляти дозвіл на проживання в Польщі (карту побиту). Це можна зробити на підставі біометричного паспорта в рамках безвізу на території Польщі.

Як бачимо, безвізовий режим вигідний не лише туристам, а й тим, хто бажає абсолютно легально працювати в Польщі. Черги за візою до Консульств та ППВА тепер цьому не перешкода.

Рейс по п'яти столицях Європи

Нашу Славну Укрзалізницю не зупинити! Нещодавно говорили про нові запущені рейси до Польщі, Болгарії, а тепер планують запустити з Києва потяг "П'яти столиць"!

Зокрема цей потяг буде везти пасажирів у країни Балтії, а саме столиці Київ-Мінськ-Вільнюс-Рига-Таллін. 
"Ми розраховуємо, що зможемо запустити потяг "п'яти столиць" вже до кінця року, і цей маршрут користуватиметься попитом серед пасажирів", - заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян. 

Міністр інфраструктури також звернув увагу на важливості вантажного поїзда "Вікінг", що курсує за маршрутом Чорноморськ (Україна) - Мінськ (Білорусь) - Клайпеда (Литва).

пʼятниця, 16 червня 2017 р.

Відміна роумінгу в ЄС. Особливості

Країни Євросоюзу вирішили відмовитись від роумінгу телефонних операторів. Що це значить? А те, що тепер, купуючи SIM-карту в якій-небудь країні ЄС, Ви можете користуватись нею по всій території Єврозони за тарифами , що діють в країні купівлі.

Однак, уважно обирайте телефонного оператора та детально читайте умови тарифів, оскільки деякі компанії продають SIM-карти які дійсні тільки в одній країні.
Мобільні оператори намагатимуться залишати "підводні камені", щоб якимось чином компенсувати втрати, які вони зазнали після скасування роумінгу.

Наприклад, купуючи дешеву SIM-картку в Польщі та поїхавши з нею до Німеччини, Ви з'ясуєте, що "сімка" не працює. Тому необхідно обов'язково уточнювати такі речі на місці придбання. У кіосках не купуйте, краще знайти центр обслуговування абонентів та придбати там, де фахівці все Вам детально розтлумачать.

Це ж саме стосується й мобільного інтернету, який, скажімо, Ви не маєте права використовувати в повному обсязі за межами країни придбання. Щоб уникнути такого, знову, ж вичитуйте усе, або випитуйте у сервісних працівників.

Українці можуть значно заощаджувати кошти на розмовах, якщо купують SIM-карту закордонного оператора, адже українські роумінги ніхто ще не скасував... 

Проте, питання скасування роумінгу між Україною та ЄС вже піднімається та може бути розглянуте вже у листопаді цього року на саміті Східного Партнерства. Це б значно полегшило життя нашим громадянам, які, будучи на чужині, матимуть змогу дешевше спілкуватися з рідними.

четвер, 15 червня 2017 р.

Зміна правил перетину на авто

З моменту запровадження безвізу змінилися правила перетину кордону автомобілем.

Відтепер, щоб минути прикордонників та спокійно вирушити у подорож, українським водіям необхідні такі документи:

  • національне посвідчення водія (яке повинно відповідати міжнародним вимогам та мати термін дії);
  • розпізнавальний знак України на транспортному засобі;
  • страхівка на авто;
  • свідоцтво про реєстрацію автомобіля, видане на особу, що перетинає кордон;
  • державний номерний знак на ТЗ.
У випадку відсутності права власності на автомобіль, треба оформляти документи для поїздки за кордон. Тут необхідна заявка власника ТЗ або документ, що підтверджує право користування та/або розпорядження автомобілем. Особам, які здійснюють подорож за кордон, на період перебування за межами України видається свідоцтво про реєстрацію на їхнє ім'я.

Транспортні засоби,  на які, відповідно до закону, встановлено тимчасову заборону на зняття з обліку (окрім ТЗ, придбаних у розстрочку), не допускаються до поїздок.

середа, 14 червня 2017 р.

Новий рейс Ковель-Хелм та інші

З настанням безвізу Укрзалізниця вирішила бути "на гребені хвилі" та усіляко намагається розширити свою мапу маршрутів. Першим ділом пішли у хід шляхи до Польщі, куди в кінці минулого року вирушив Інтерсіті Київ-Перемишль. Віднедавна запустили рейс Львів-Краків.
Вже курсують прямі потяги до Вроцлава та Варшави через Перемишль, Краків, Ченстохову, Ополе та інші польські міста.

А від 12 червня почав свій рух Інтерсіті Ковель-Хелм. Вартість такого квитка становить 203,24 грн. 

Розклад руху з України до різних міст Європи, а також приблизна вартість

вівторок, 13 червня 2017 р.

Фінансові перипетії на кордоні

Для перетину кордону потрібно мати певну суму, розмір якої встановлює для себе кожна країна ЄС. Цей мінімум складає від 3,2 до 71 євро на день.
Далі інформація зображена схематично щодо країн Євросоюзу.



понеділок, 12 червня 2017 р.

Укрзалізниця запускає нові потяги до Європи

Наш вітчизняний перевізник після запровадження безвізового режиму вирішив розширити маршрути до Євросоюзу.
Наразі УЗ поєднує Київ з п'ятьма європейськими столицями, однак найближчим часом має намір запустити нові рейси до Болгарії та Австрії.

"Стартує потяг Ковель-Холм, а від 15 червня запускаємо сполучення Львів-Варна, який пройде також через Івано-Франківськ та Чернівці. Це має зробити зручнішими поїздки наших громадян на пляжі сонячної Болгарії. Незабаром повинна почати курсувати друга пара поїздів Hyundai Rotem у сполученні Київ-Перемишль (Польща), чий маршрут пройде через Вінницю, Хмельницький та Тернопіль. Зараз працюємо над тим, щоб уже з грудня цього року запрацювало безпересадкове сполучення Київ-Відень (Австрія), - написав у Facebook керівник "Укрзалізниці" Войцех Балчун.

Нині прямим поїздом із Києва можна дістатися до п'яти столиць європейських країн – Праги (Чехія), Братислави (Словаччина), Будапешту (Угорщина), Варшави (Польща) та Бухаресту (Румунія).

"За чотири місяці 2017 року УЗ перевезла 48,4 тис. пасажирів у сполученні з країнами Євросоюзу. Це понад удвічі більше, ніж за весь 2015 рік (23,8 тис.). Або вшестеро більше, ніж за аналогічний період минулого року (4 місяці 2016-го - 8,6 тис). За 2016-й рік у сполученні Україна-Захід ми перевезли майже стільки пасажирів, скільки глядачів вміщує знаменитий стадіон "Уемблі" (79 тис. пасажирів)", - уточнив Балчун.

Що не день, то дедалі більше транспортних компаній зацікавлені у розвитку транспортного сполучення України з ЄС. При чому як державні, так і приватні компанії додають нові маршрути. Тому з'являються більш цікаві ціни на квитки.

Безвіз у дії


Минула перша доба з того часу, як всі українці отримали можливість без візи перетинати кордон. З чим стикнулися мандрівники на кордоні, як діяла прикордонна служба, а також скільки відмов було здійснено за цей час, читайте далі.


Вже станом на вечір 11 червня без проблем перетнули кордон по безвізу понад 1400 українців. З них 73% на авто, 27% - літаком. При чому 65% громадян перетинали саме українсько-польські прикордонні пункти.

За словами мандрівників, прикордонники спочатку розгублювались, але потім без проблем пропускали українців.

На 6:00 ранку сьогодні, 12 червня, є дані про перетин 1894 українцями кордону. Цікавий факт, що відмовлено у в'їзді було лише двом громадянам України, тож хвилюватись нічого.

Стосовно черг на кордоні, говорять, що значно кількість людей не зросла. Адже здебільшого всю цю "масовку" створюють так звані "мурахи", себто "контрабандисти", які щодня перетинають кордон для продажу папірос та алкоголю на польській стороні. Їхня частка у черзі складає бл.75%. 

Українці ж, що мають Картку Прикордонного Руху, незадоволені запровадженням безвізового режиму, адже прогнозують, що тих, хто йде чи їде по безвізу, перевірятимуть довше, а отже будуть довші черги.

Врешті, з українськими прикордонниками зазвичай затримок не буває, перевірка паспортів триває максимум 1 хвилину, а вже на польському кордоні вже з'ясовують ціль поїздки, наявність всіх необхідних документів, перевірка багажу тощо. 

Зауважу, що біометричний паспорт дає лише привілей безвізового перетину кордону. В усьому іншому власники біометрики такі ж учасники перетину, як і інші. Черга для всіх одна, відношення прикордонників до всіх однакове.

четвер, 8 червня 2017 р.

Мапа безвізових країн для громадян України

Вже з 11 червня, коли безвізовий режим з ЄС почне працювати на повну, українці матимуть змогу безперешкодно відвідати 76 країн по всьому світі. 
Президент України має намір розширити перелік держав, що впускатимуть українців без віз до 100 країн, а то й більше. Амбітно, на мій погляд, але будемо бачити.
Звісно, найбільша кількість країн (а саме 38) знаходиться у Європі. У ці країни, за винятком Великої Британії та Ірландії, українці зможуть потрапити з біометричними паспортами без віз. 
Схемку подаю нижче:


середа, 7 червня 2017 р.

Що потрібно, щоб Вам дозволили в'їзд до Великої Британії

Великобританія – країна, яка традиційно насторожено ставляться до приїжджих туристів.
В першу чергу це виражається в суворій візовій політиці, яка за статистикою не пропускає в країну близько чверті всіх тих, хто подає заяву на візу.
Отримати національну візу в королівство можна в візових центрах, подавши анкету і зібравши необхідний пакет документів. Якщо не вдаватися в подробиці, головною метою всіх документів – переконати працівників візового центру, що ви їдете в країну тільки з вказаною метою і не плануєте там нелегально залишатися понад установлений термін. Багато чого в процесі переконання залежить від людського фактора, але й документи повинні бути в ідеальному порядку.
Як правило, якщо вам потрібна віза до Великобританії, то все починається з заповнення анкети з фото. Документ заповнюється суворо англійською, в нього вклеюється фото згідно з правилами центру. Звичайно, потрібен буде і закордонний паспорт, термін дії якого не закінчується хоча б в найближчі півроку. Від вас зажадають копії всіх сторінок закордонного паспорта і попередніх закордонних паспортів. Наявність віз до Єврозони в минулому буде додатковим плюсом.
Ви повинні будете підтвердити мету поїздки в королівство. Це можуть бути документи з готелю, який ви забронювали, туристичний ваучер. Якщо вас запрошують в країну, це також потрібно підтвердити, як і фінансове становище того, хто запрошує. Потрібно також надати зворотний квиток з датою, яка відповідає візі.
Для отримання візи будуть потрібні документи про сімейний стан, наявність власності на території вашої рідної країни, довідки з місця роботи та з банку. Іншими словами, працівникам візового центру потрібно буде навіяти думку, що ви досить забезпечені у себе в країні, і вас тут «тримає» робота, сім'я, нерухомість та бізнес.
Якщо документи зібрані неправильно, якщо вам не вдається переконати візового працівника, якщо ви надали неправдиву інформацію, і через ряд інших причин вам можуть відмовити у видачі візи. При повторній відмові вам також можуть заборонити в'їзд в країну на тривалий термін. Якщо ви не впевнені в тому, що ви самі зможете підготувати всі документи і подати їх до візового центру, рекомендується звертатися за платними послугами профільних фахівців, які допомагають в отриманні візи. Бажано зупинити вибір на тих, у кого є позитивні відгуки і які беруть оплату тільки після успішного отримання візи.

пʼятниця, 2 червня 2017 р.

Німецький прикордонник про контроль українців на кордоні ФРН за безвізу

Співробітник німецької поліції, який здійснює прикордонний контроль в аеропорту Кельна-Бонна, відповів на запитання сайту DW про те, на що чекати українцям, коли запрацює безвізовий режим.
Запровадження безвізового режиму ЄС для України заплановане на 11 червня. Тож дуже скоро українці матимуть змогу просто брати квитки на літак, потяг чи автобус або сідати у свій автомобіль і прямувати до країн ЄС, а також до інших держав-членів Шенгенської угоди. На кордонах цих країн українці проходитимуть паспортний контроль. Як він відбуватиметься і на що уже зараз, готуючись до подорожі, варто звернути увагу, DW розпитала Крістіана Ґроссе-Оннебрінка - співробітника федеральної поліції Німеччини, який здійснює прикордонні функції в аеропорту Кельна-Бонна та відповідає за комунікацію зі ЗМІ.

DW: Пане Ґроссе-Оннебрінк, уже незабаром почне діяти безвізовий режим ЄС для українців. Як федеральна поліція в аеропорту Кельна-Бонна готується до того, що українці тепер подорожуватимуть без віз?
Крістіан Ґроссе-Оннебрінк: До функцій співробітників поліції в аеропорту Кельна-Бонна належить і здійснення прикордонного контролю. Ми маємо багатий досвід прикордонних перевірок громадян, які в'їжджають до Німеччини без віз. Що стосується умов дії безвізового режиму щодо окремо взятих країн, то поліцейські проходять відповідні тренінги, тож наші співробітники завжди готові до нововведень.
Правила перетину кордону Німеччини для українських громадян, які застосовуватимуться поліцією аеропорту Кельна-Бонна, який приймає прямі рейси з Києва, є загальними для усіх прикордонних пунктів ФРН?
Так, ці правила є чинними не тільки в Німеччині, а й в усьому регіоні дії Шенгенських угод, тобто є обов'язковими для усіх держав Шенгенської зони на їхніх зовнішніх кордонах.
Загальні вимоги
Якими є ці правила? Які документи повинні мати при собі українці, які матимуть можливість без віз, виданих посольством ФРН, прибувати на територію Німеччини?
Першою вимогою є наявність біометричного паспорта. Цей документ турист має пред'являти обов'язково. Інші документи, які засвідчують законність перебування на території ФРН, зокрема підтверджують його мету, також мають важливе значення і мають бути пред'явлені під час перетину кордону. Йдеться, наприклад, про зворотній квиток, підтвердження бронювання готелю, запрошення від особи, яку відвідує подорожанин, поліс медичного страхування або, скажімо, квитки на виставку, яку турист має намір відвідати. Тобто ці документи підтверджують мету перебування.
Що стосується біометричного паспорта, то він повинен бути у кожної особи? Дітей, особливо немовлят, це також стосується?
Так, біометричний паспорт повинна мати кожна особа, яка перетинає кордон. Також і немовлята, хоча я розумію, що інколи виникають проблеми із фотографуванням маленької дитини.
А якщо у туриста є закордонний паспорт старого зразка з чинною візою?
Чинна віза у небіометричному паспорті легітимізує право на в'їзд. Однак, якщо особа подорожує з туристичною візою, вона має дотримуватись й інших вимог, що висуваються до безвізових подорожей. Тобто на кордоні ми перевірятимемо "весь пакет".
Наскільки важливо пред'являти зворотній квиток?
Зворотні квитки є підтвердженням того, як довго особа перебуватиме на території Німеччини. Як відомо, особа не може перебувати на території Шенгенської зони довше, ніж 90 днів упродовж періоду в 180 днів. Тобто якщо під час співбесіди на кордоні подорожуючий каже, що має намір провести двотижневу відпустку в Німеччині чи в іншій країні ЄС, то для нас зворотній квиток підтверджує ці слова.
Нюанси запрошення



Мандрівник має також пред'являти запрошення. Які вимоги висуваються до цього документа? 

Запрошення є документом, який підтверджує мету поїздки. До запрошень - як від приватних осіб, так і від підприємств - не висувається жодних формальних вимог. Але у них повинні міститись дані, за якими можна достовірно визначити мету поїздки особи, яка перетинає кордон. Скажімо, якщо турист покаже нам запрошення на весілля або якесь свято, мета його поїздки буде зрозумілою і достовірно підтвердженою.
Якщо ж запрошення надсилають родичі чи друзі, то бажано, щоб у ньому ми побачили, хто є стороною, котра запрошує. Водночас наголошую, що прописані у такому приватному запрошенні фінансові зобов'язання не є чинними і не можуть слугувати підтвердженням фінансового забезпечення. Документ, яким приватні особи можуть підтвердити, що вони беруть на себе фінансові витрати з перебування подорожанина, називається "фінансовим зобов'язанням" і є офіційним. Він запитується і видається у Німеччині у відомствах у справах іноземців.

Якщо йдеться про запрошення від приватної особи, то достатньо тільки його? Чи потрібно пред'являти копії ідентифікаційних документів цієї особи?
По суті діє таке правило: чим більш достовірно, тим краще. Якщо особа летить на весілля, то запрошення на цей захід саме по собі вже свідчить про мету перебування. Якщо особа летить до родичів, то, звичайно, більш достовірним буде те запрошення, до якого докладатиметься копія ідентифікаційного документа запрошуючої сторони. Але - наголошую - це не є обов'язковою вимогою.
У цьому сенсі просто уявіть собі - якби ви були прикордонником, на підставі чого ви б повірили особі, яка розповідає про мету свого перебування, що вона справді є тією, про яку ідеться?
Чи може особа пред'являти запрошення, надіслане електронною поштою, тобто без "мокрого підпису" запрошуючої сторони?
Оскільки до запрошень не висуваються формальні вимоги, то так - як запрошення діє й роздруківка електронного листа. Однак поліцейський повинен переконатись у достовірності такого документа. Знову таки, у цьому випадку діє правило - чим більш достовірно, тим краще. Звичайно, підпис або печатка фірми чи установи тільки підкреслюють достовірність запрошення.
До речі, якщо особа подорожує у службових справах, тобто на запрошення підприємств-партнерів, яким має бути запрошення?
До запрошень від фірм також не висувається жодних формальних вимог, але великі компанії, які запрошують партнерів, знають, як їх формулювати. Вони відразу вказують свої контактні дані, через які ми у випадку необхідності можемо зв'язуватись з представниками у Німеччині для уточнень. Тобто зі службовими запрошеннями ми зазвичай маємо менше проблем.
Якщо йдеться про запрошення від приватної особи, то достатньо тільки його? Чи потрібно пред'являти копії ідентифікаційних документів цієї особи?
По суті діє таке правило: чим більш достовірно, тим краще. Якщо особа летить на весілля, то запрошення на цей захід саме по собі вже свідчить про мету перебування. Якщо особа летить до родичів, то, звичайно, більш достовірним буде те запрошення, до якого докладатиметься копія ідентифікаційного документа запрошуючої сторони. Але - наголошую - це не є обов'язковою вимогою.
У цьому сенсі просто уявіть собі - якби ви були прикордонником, на підставі чого ви б повірили особі, яка розповідає про мету свого перебування, що вона справді є тією, про яку ідеться?
Чи може особа пред'являти запрошення, надіслане електронною поштою, тобто без "мокрого підпису" запрошуючої сторони?
Оскільки до запрошень не висуваються формальні вимоги, то так - як запрошення діє й роздруківка електронного листа. Однак поліцейський повинен переконатись у достовірності такого документа. Знову таки, у цьому випадку діє правило - чим більш достовірно, тим краще. Звичайно, підпис або печатка фірми чи установи тільки підкреслюють достовірність запрошення.
До речі, якщо особа подорожує у службових справах, тобто на запрошення підприємств-партнерів, яким має бути запрошення?
До запрошень від фірм також не висувається жодних формальних вимог, але великі компанії, які запрошують партнерів, знають, як їх формулювати. Вони відразу вказують свої контактні дані, через які ми у випадку необхідності можемо зв'язуватись з представниками у Німеччині для уточнень. Тобто зі службовими запрошеннями ми зазвичай маємо менше проблем.
Фінанси і медична страховка
Однією з вимог, що висувається для безвізових подорожей, є наявність у подорожанина достатньої кількості коштів для перебування на території ЄС і повернення на батьківщину. Яким чином цей аспект перевіряє прикордонник?
Найбільш простий метод - це попрости особу, яка проходить паспортний контроль, показати готівкові кошти у достатній кількості. Однак ми розуміємо, що не завжди можливо і безпечно перевозити велику кількість грошей готівкою, тож ми також акцептуємо пред'явлення банківських, зокрема, кредитних карток. Варто наголосити, утім, що ми повинні бути певні, що на картці достатньо грошей, або кредитна картка має достатній ліміт витрат. І якщо виникають сумніви, наприклад, щодо інших документів також, ми можемо супроводити особу до банкомата і просити її зняти суму "ікс", щоб побачити, що особа зможе знімати готівкові кошти під час подорожі. Тобто така ситуація може статися, треба бути до неї готовим.
А дорожні чеки приймаються як підтвердження?
Вони вже не такі популярні, як раніше, але, звичайно, вони акцептуються.
Якщо українець не має достатньо готівки у євро та не має банківської карти, але його перебування, скажімо, у Німеччині фінансово забезпечить запрошуюча сторона - наприклад, друг чи родич. Підтвердженням цьому і буде фінансове зобов'язання, про яке ви згадували і яке можна отримати у відомстві у справах іноземців?
Саме так. У цьому випадку пред'являється фінансове зобов'язання запрошуючої сторони.
Якщо йдеться про готівкові кошти, то особа має підтвердити наявність у неї для Німеччини 45 євро на день. Інші країни вимагають інші суми, як от Нідерланди - 34 євро на день, Латвія - 14 євро на день. Якщо доросла особа подорожує з дітьми, то чи потрібно пред'являти відповідну суму й на них? Також і на немовлят?
Ці суми, про які ви говорите, є орієнтовними. Оскільки маленькі діти зазвичай можуть безкоштовно ночувати у готелях, а також потребують під час подорожі менше витрат, ніж дорослі, то у даному випадку можливі відхилення від названих сум. Загально щодо оцінки фінансового забезпечення подорожі діє правило, що наявні кошти повинні без сумніву гарантувати забезпечення усієї родини під час подорожі.
Чи відбиратимуться у подорожуючих відбитки пальців рук? Для чого це взагалі робиться?
На даний час відібрання відбитків пальців рук пов'язується з видачею візи. Це робиться для того, щоб встановити ідентичність особи, яка проходить паспортний контроль, тій особі, якій видана віза. Під час безвізової подорожі відібрання відбитків не передбачається. Однак боятися цієї процедури у жодному випадку не треба!
Чи повинен турист пред'являти поліс медичного страхування?
Як ви розумієте, це завжди проблема, якщо особа, яка в'їжджає на територію ЄС, захворює і має звернутись до медичного закладу. За такої перспективи виникає загроза того, що коштів, розрахованих на поїздку, може не вистачити. Саме тому ми маємо бути переконані, що якщо особа потребуватиме медичної допомоги, вона, так би мовити, буде ліквідною для оплати рахунку лікаря чи лікарні. Тож поліс медичного страхування, розрахований на закордонні подорожі, має важливе значення.
Такий поліс подорожуючий може отримати і в Україні, ми не вимагаємо укладення договору медичного страхування в Німеччині.
90 днів протягом 180-ти. Інакше - санкції
Перебувати на території країн Шенгенської зони без візи можна буде не більше 90 днів протягом періоду у 180 днів. Як це працює? Як прикордонник вираховує ці 90 днів?
Якщо українці уже зараз планують вперше відвідати якусь з країн так званої Шенгенської зони і провести у ній, наприклад, три тижні у відпустці, а потім не планують подорожувати, то їм перейматись щодо цього питання не треба. Якщо ж вони мають намір доволі часто відвідувати країни Шенгену, наприклад, Німеччину, то вони мають більш детально вивчити це питання, оскільки воно не зовсім просте, якщо не стикатись з ним щоденно, як ми.
Щоб приблизно собі уявити, про що ідеться, можна від тієї дати, коли особа перетинає кордон країни Шенгенської угоди, відрахувати назад 180 днів. І як раз за цей період не можна виходити за межі дозволених 90 днів перебування. При цьому дні в'їзду та виїзду зараховуються до цих 90 днів.
Де саме діє цей принцип? Він стосується перебування у будь-якій країні Шенгенської угоди чи тільки однієї країни?
Цей принцип діє для всієї Шенгенської зони, тобто по всій зоні у Європі, куди українці можуть безвізово подорожувати. Наприклад, особа, яка провела 80 днів в Італії, а потім їде до Німеччини, може перебувати тут тільки решту 10 днів.
Якісь санкції за порушення цього правила загрожують? Коли вони можуть бути застосовані - при в'їзді до ЄС чи уже під час проходження паспортного контролю на виїзді?
Якщо при перетині кордону на в'їзд буде встановлено, що подорожанин перевищив строк перебування у 90 днів протягом періоду у 180 днів, то у в'їзді йому буде відмовлено.
Якщо ж порушення цього правила буде встановлено, коли особа залишатиме країну останнього перебування, наприклад, Німеччину, то федеральна поліція має відкрити провадження, яке буде передане прокуратурі. Як наслідок - може бути порушена кримінальна справа, яку розглядатиме суд.
Тобто таким чином, перевищуючи строк перебування у 90 днів, особа вчиняє злочин? А якщо йдеться про порушення цього строку буквально на день-два?
У будь-якому випадку йдеться про вчинення кримінального правопорушення. Тож треба обов'язково на це зважати! Якщо такий факт встановлено, співробітник поліції має право на стягнення так званого забезпечення, тобто готівкових коштів, які пізніше покриють витрати на процес та можливий штраф.
Безвізові поїздки - не для працевлаштування
За безвізових подорожей особі забороняється працювати на території ЄС. Чи перевіряє поліцейський, що виконує прикордонні функції, і цей аспект?
Якщо під час співбесіди під час перетину кордону буде встановлено, що подорожанин має намір здійснювати трудову діяльність на території ЄС, то для нас це означає, що він не підтверджує туристичну мету перебування. Тобто таким чином не виконує одну з умов безвізової подорожі. Такій особі доведеться повертатись в Україну.
Тобто співбесіда на кордоні якраз і проводиться для того, щоб упевнитись у туристичній меті перебування.
З чим взагалі мають рахуватись туристи, якщо вони не можуть підтвердити якісь дані з того чи іншого аспекту поїздки?
Чим більш неправдоподібною видається мета перебування, тим більш докладною і ґрунтовною є співбесіда з поліцейським-прикордонником. Саме тому важливо, щоб такі документи, як запрошення, фінансове зобов'язання запрошуючої сторони чи зворотній квиток, людина мала при собі або у ручній поклажі та самостійно пред'явила їх під час прикордонного контролю.
Якщо вона казатиме, що документи є, але вона забула їх вдома чи поклала у валізу, доведеться спілкуватись з нею уже у службовому приміщенні. Тобто якщо у поліцейського-прикордонника виникають сумніви, для розвіяння яких потрібне детальне опитування, співбесіда біля віконця завершується і людину запрошують у службове приміщення. Туди ж запрошують і офіційного перекладача, і детальне опитування починається знову. Поліцейський може зв'язатись з готелем, де ніби мав зупинитись подорожуючий, і перепитати, чи справді особа замовляла номер і чи не відмовлялася від його бронювання.  
Тобто ми рекомендуємо усі необхідні документи мати при собі і пред'являти їх безпосередньо на пункті прикордонного контролю.
А що стається з тими людьми, яким відмовляють у перетині кордону?
Таких осіб повертають назад. Тобто якщо літак, яким особа прибула, наприклад, з України ще на місці і має вільні місця, то особу повертають відразу цим літаком. Альтернативно людина може залишатись у транзитній зоні і бути відправлена за першої ж можливості до тієї країни, до якої вона має право на в'їзд, і у якій може перебувати.
Як поліцейські спілкуються з тими туристами, які не знають не тільки німецької, але навіть англійської мови?
Звичайно, добре, коли комунікація відбувається, коли особа хоч трохи нас розуміє і може кількома словами відповісти на наші запитання. Однак ми докладаємо зусиль для порозуміння у будь-якому випадку, інколи навіть мовою жестів. Мова - це справді бар'єр, але ми повинні його долати, якщо є така необхідність. Якщо турист готовий до прикордонного контролю, самостійно уже знає, які документи ми повинні бачити, щоб упевнитись у меті та строках його перебування, фінансовому забезпеченні, і, можливо, має при собі записку, у якій описується план його перебування в Німеччині, та ще й німецькою мовою, то це прекрасно. Інакше ми все одно повинні розпитати людину про все і у випадку сумнівів, як я вже зазначив, запрошуємо її до службового приміщення, де й чекаємо на перекладача. Звичайно, це потребує часу. Тож і для подоражина, і для нас краще, коли всі питання з'ясовуються під час контролю.
На завершення розмови: чи маєте ви якісь особливі рекомендації?
Прикордонний контроль є заходом поліцейського контролю. Про це треба пам'ятати і готуватись до нього. Але: боятись перевірки паспорта, запитань, які ставлять поліцейські, зовсім не треба! Ми - співробітники федеральної поліції Німеччини, які здійснюють паспортний контроль, - дуже привітні люди!


Інформацію про інтерв'ю взято з сайту http://www.dw.com

АРХІВ БЛОГУ